Politiikka
5.4.2018 09:15 ・ Päivitetty: 5.4.2018 09:25
Yritystukityöryhmän vaisu loppuraportti luovutettiin ministerille – “Näin tämä setämiesten Suomi toimii”
Yritystukia tarkastelleen parlamentaarisen työryhmän loppuraportti luovutettiin elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.). Työryhmä kävi läpi Suomen yritystuet ja pääsi yksimielisyyteen kriteereistä, joilla tukia voidaan arvioida.
– Työryhmä teki perusteellisen perkaustyön: tuet käytiin läpi, tutkijoita ja sidosryhmiä kuultiin ja järjestelmää todettiin tarpeelliseksi kehittää, työryhmän puheenjohtajana toiminut varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) totesi.
– Työryhmän keskusteluissa syntyi yhteisymmärrys tukijärjestelmän kehittämisen suunnasta, vaikka ei löytynyt riittävää yhteistä näkemystä yritystukien karsimiseksi ja tukien uudelleen suuntaamiseksi, Pekkarinen summasi.
Työryhmän epäonnistuminen tukien leikkaamisessa tai uudelleensuuntaamisessa ei tullut yllätyksenä, sillä asiasta uutisoitiin jo keskiviikkona.
Esimerkikis Helsingin Sanomat uutisoi jo eilen, että työryhmä pohti muun muassa energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen poistamista ja kompensointia teollisuuden energiaveroa alentamalla, maatalouden energiaveron palautusta sekä maatalouden siirtämistä samaan alempaan veroluokkaan teollisuuden kanssa. Myös matkailuautojen käyttövoimaveron yhdenmukaistamista henkilöautojen kanssa pohdittiin.
Lopulta esityksistä ei kuitenkaan löydetty yhteisymmärrystä.
“Työryhmä päätti kokouksessaan 4.4.2018, että se ei laadi yritystukien tiekarttaa vuosille 2019-
2023 koskien nykyisten yritystukien supistamista ja tukien uudelleen suuntaamista” raportissa todetaan.
Lisää aiheesta
Työryhmä ehdottaa kuitenkin yksimielisesti yritystukien taloustieteellisen vaikutusarvioinnin kehittämistä.
Sen johdosta työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimivaan yritystukineuvottelukuntaan ehdotetaan perustettavaksi tutkimusjaosto, joka ottaisi ohjaavan roolin tutkimuksen suuntaamisessa. Myös pitkäjänteistä sidosryhmävuoropuhelua on tarve kehittää, ja siksi esitetään myös elinkeinopoliittisen jaoston perustamista yritystukineuvottelukunnan alle.
– Tukijärjestelmän arvioinnin ja tieteellisen tutkimuksen vahvistamiseksi tehdään raportissa ehdotuksia, jotka jättävät pitkäaikaisen jäljen. Näiden ehdotusten toimeenpano mahdollistaa tietoon perustuvat päätökset myös tulevaisuudessa, Pekkarinen sanaili.
Työryhmän työn lässähtäminen on herättänyt voimakasta kritiikkiä.
Markkinaliberaalien suunnalta työryhmän työn lässähtäminen on herättänyt voimakasta kritiikkiä.
– Yritystukiryhmän täysfloppi heikentää uskoani suomalaisen yhteiskunnan uudistumiskykyyn ylipäänsä. Helsingin Yliopistolta voidaan ottaa 80 miljoonaa mutta veronmaksaja tukee entiseen tapaan Itämeren juopporisteilyjä, maatalouden lomailua ja muuta järjetöntä, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanaili eilen illalla Twitterissä.
Yritystukiryhmän täysfloppi heikentää uskoani suomalaisen yhteiskunnan uudistumiskykyyn ylipäänsä. Helsingin Yliopistolta voidaan ottaa 80 miljoonaa mutta veronmaksaja tukee entiseen tapaan Itämeren juopporisteilyjä, maatalouden lomailua ja muuta järjetöntä. https://t.co/AhsOqo1cxn
— juhana vartiainen (@filsdeproust) April 4, 2018
Myös esimerkiksi työryhmässä varajäsenenä toiminut vihreiden kansanedustaja Antero Vartia on ihmetellyt julkisuudessa työryhmän tuloksia. Myös keskusjärjestöjen vahva rooli työryhmän toiminnassa on herättänyt Vartiaisen paheksuntaa.
– Huomisesta alkaen olen vapaa puhumaan työryhmän työstä. Kerrottavaa riittää, Vartia on muun muassa todennut.
Yritystukityöryhmä kaatui tänään. En tiedä, mitä kokouksessa tapahtui, sillä puheenjohtaja laittoi päätöskokouksesta varajäsenet pihalle. Kokoukseen jäivät kuitenkin EK, SY, SAK, MTK ja Metsäteollisuus. Huomisesta alkaen olen vapaa puhumaan työryhmän työstä. Kerrottavaa riittää.
— Antero Vartia (@anterovartia) April 4, 2018
– Vihreitä pidettiin yritystukityöryhmän ongelmallisina. Emme kuitenkaan vastustaneet _ainuttakaan_ leikkausesitystä, vaan vaadimme enemmän kunnianhimoa päätöksiin, Vartia puolestaan jatkoi tänään.
– Enemmistön tavoitteena oli säilyttää, ei leikata.
Vihreitä pidettiin yritystukityöryhmän ongelmallisina. Emme kuitenkaan vastustaneet _ainuttakaan_ leikkausesitystä, vaan vaadimme enemmän kunnianhimoa päätöksiin. Kuvastaa sitä, millä asenteella monet työryhmässä toimivat: enemmistön tavoitteena oli säilyttää, ei leikata.
— Antero Vartia (@anterovartia) April 5, 2018
Myös vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö arvosteli ryhmän toimintaa kovaan ääneen Twitterissä.
– Näin tämä setämiesten Suomi toimii, Niinistö luonnehti.
– Mauri Pekkarisen maailmassa yritystukityöryhmässä oli hyvä meininki kun oltiin jopa lobbarikavereiden kanssa lisäämässä energiatukia, mutta oli ikävää että hyvä veli -yhteisymmärrystä vaikeutti kun ryhmän kokoonpanoa kritisoitiin julkisuudessa.
Näin tämä setämiesten Suomi toimii. Mauri Pekkarisen maailmassa yritystukityöryhmässä oli hyvä meininki kun oltiin jopa lobbarikavereiden kanssa lisäämässä energiatukia, mutta oli ikävää että hyvä veli -yhteisymmärrystä vaikeutti kun ryhmän kokoonpanoa kritisoitiin julkisuudessa.
— Ville Niinistö (@VilleNiinisto) April 5, 2018
Myös vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen kertoi tänään olevansa pettynyt parlamentaarisen yritystukityöryhmän päättymiseen tuloksettomana.
Sarkkinen pitää kestämättömänä sitä, että valtavien sosiaaliturvaan, tutkimukseen ja koulutukseen kohdistuneiden leikkauksien jälkeen yritystukiin ei uskallettu tehdä kunnon uudistusta.
– Maltillinen reilun 160 miljoonan säästöesitys tuli ryhmässä torpatuksi useiden puolueiden taholta ja loppumetreillä teollisuuden energiaverotukiin esitettiin jopa korotusta. Tämä valitettavasti kertoo, että ankaran lobbauksen ja poliittisten intohimojen kohteena olleelta ryhmältä loppui rohkeus kesken, Sarkkinen harmittelee tiedotteessaan.
Sosialidemokraatteja työryhmässä edusti kansanedustaja Lauri Ihalainen. Ihalainen kertoi tiedottavansa asiasta myöhemmin torstaina raportin luovuttamistilaisuuden jälkeen, kuten ryhmässä oli yhteisesti sovittu.
Juttua on päivitetty viimeksi klo 12:25.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.