Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yritysvastuudirektiivi uhkaa kaatua, SDP:n edustajat syyttävät hallitusta selkärangattomuudesta – ”Hallitus toimii oman ohjelmansa vastaisesti”

iStock

Suuri valiokunta hyväksyi tänään hallituksen kannan EU:n yritysvastuudirektiiviin. Valiokunnan demariryhmä moittii hallitusta selkärangattomuudesta yritysvastuulainsäädännön edistämisessä ja nyt sen kaatamisessa.

Demokraatti

Demokraatti

Suuri valiokunta yhtyi hallituksen kantaan, jonka mukaan hallitus on valmis kaatamaan yritysvastuudirektiivin EU:n neuvoston kokouksessa huomenna, 9. helmikuuta. SDP:n kansanedustajat jättävät lausuntoon eriävän mielipiteen.

Hallitus vesitti sd-edustajien mukaan vuosien valmistelutyön ja seisoo historian väärällä puolella vastustaessaan eettisempää yritysvastuulainsäädäntöä. Hallitus on tehnyt täyskäännöksen Suomen aiemmassa linjassa, sillä Suomi on aiemmin nimenomaan vaatinut EU:n tasoisen pakollisen yritysvastuun toteuttamisesta.

– Suomi oli yksi niistä maista, joiden aloitteesta yritysvastuudirektiivin valmistelu aloitettiin. Suomen kaataessa direktiiviä, ympäristölle haitalliseen yritystoimintaan ja esimerkiksi lapsi- ja pakkotyövoiman käyttöön puuttuminen jää vapaaehtoiseksi, valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Maria Guzenina huomauttaa tiedotteessa.

Kansanedustaja Timo Harakka sanoo tiedotteessa, että hallituksen olisi myös hyvä virkistää muistiaan oman hallitusohjelmansa kirjausten noudattamisesta, sillä hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite yritysvastuusääntelyn kehittämisestä EU:n ja OECD:n tasolla.

– On tekopyhää sanoa, että kannatamme mutta kaadamme, Harakka sanoo.

– On pienen maan etu, että sopimuksista pidetään kiinni. Aiemmin, kun suuri jäsenmaa haluaa repiä auki ratkaisun, Suomi ei ole lähtenyt mukaan halvaannuttamaan EU-päätöksentekoa. Poukkoilu vähentää Orpon Suomen vaikutusvaltaa EU:ssa, hän korostaa.

SDP:n kansanedustajat Elisa Gebhard, Maria Guzenina, Timo Harakka ja Jani Kokko. (Kuvat: Jukka-Pekka Flander / SDP)

YRITYSVASTUUDIREKTIIVIN myötä yritysten aiheuttamien ihmisoikeusloukkausten uhreilla olisi paremmat mahdollisuudet saada oikeutta EU:n jäsenvaltioiden tuomioistuimissa, sd-edustajat muistuttavat. Siksi useissa maissa olisi välttämätöntä laajentaa kanneoikeutta ja todisteiden esittämisvelvollisuutta, mitä Suomen hallitus vastustaa.

– Inhimilliset työolot ovat ihmisoikeuskysymys. Lisäksi vastuullisesti toimivat yritykset hyötyisivät yritysvastuudirektiivistä, sillä se heikentäisi mahdollisuuksia hakea kilpailuetua ympäristön tai työntekijöiden kannalta kestämättömästä liiketoiminnasta, Elisa Gebhard korostaa.

Kansanedustajat muistuttavat, että Finnwatchin #ykkösketjuun-kampanja keräsi vuonna 2019 yli 100 järjestöä ja yritystä vaatimaan Suomeen yritysvastuulakia. Suomen yhtäkkinen takinkäännös asettaa kansanedustajien mukaan erityisesti vastuulliset suomalaiset yritykset hyvin vaikeaan asemaan. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto on toivonut direktiivin läpimenoa.

– Hallitus toimii oman hallitusohjelmansa vastaisesti ja heikentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Direktiivi lisäisi kysyntää vihreän siirtymän teknologioille ja siten kasvua Suomen vientiteollisuudelle. Se myös tasaisi globaalisti pelikenttää suomalaisille yrityksille, jotka jo hoitavat velvoitteensa hyvin, Jani Kokko muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE