Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

19.2.2025 09:11 ・ Päivitetty: 19.2.2025 09:11

Yt-lain muutokset käsittelyyn eduskunnassa – PAM vastustaa uudistuksia

iStock

Palvelualojen ammattiliitto PAM moittii hallituksen esitystä yt-lain uudistukseksi ja jo aiemmin toteutettua paikallisen sopimisen lainsäädäntöä keskenään ristiriitaisiksi.

Demokraatti

Demokraatti

Eduskunta käsittelee tänään lähetekeskustelussa yhteistoimintalain uudistuksia, joita PAM vastusta.

– Vuoden alusta voimaan tullut paikallisen sopimisen lainsäädäntö ja tänään eduskunnan käsiteltäväksi tullut hallituksen esitys YT-lain rajauksista ovat kuin eri lainsäätäjältä tulleet. Paikallisen sopimisen laajennuksilla sanottiin haettavan nykyistä enemmän vuoropuhelua työpaikoille, PAM toteaa tiedotteessa.

– Yt-lain soveltamisalan supistuksella, neuvotteluaikojen lyhennyksillä ja vuoropuhelun määräysten löysennyksillä saadaan kuitenkin aikaan se, että vuoropuhelua käydään nykyistä vähemmän.

UUDISTUKSEN myötä yt-lain soveltamisalaa supistetaan yrityksiin, joissa on yli 50 työntekijää. Tällä hetkellä lakia sovelletaan yrityksiin, joissa on henkilöstöä yli 20. PAMin mukaan tämä tarkoittaa, että 37 000 palvelualojen työntekijää tippuu vuoropuhelun rakenteiden ulkopuolelle.

– Kaikkiaan ilman näitä työelämäoikeuksia jäisi lähes 200000 työntekijää enemmän kuin nyt. Luku vastaa kokoluokaltaan niiden järjestäytymättömien yritysten työntekijöiden määrää, joihin paikallista sopimista nyt laajennetaan.

Hallitus esittää myös 20-49 työntekijän yrityksille kevenettyä vuoropuhelua. PAM huomauttaa tämän tarkoittavan, että vuoropuhelujen käytännöt jäävät viime kädessä työnantajan päätettäviksi.

Vuoropuhelulla on kuitenkin keskeinen rooli luottamuksen lisäämisessä työpaikalla, sillä vuoropuhelun kautta henkilöstön edustaja saa tietoa yrityksen tilanteesta.

HALLITUS aikoo myös lyhentää yt-lain mukaisia neuvotteluaikoja. Lyhin neuvotteluaika työntekijöiden vähentämiseen tähtäävissä muutosneuvotteluissa olisi seitsemän päivää. PAMin arvion mukaan tässä ajassa on käytännössä mahdotonta täyttää neuvotteluvelvoitteita kunnollisesti.

– Työntekijöiden aito mahdollisuus esittää ehdotuksia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja muutosneuvotteluissa käsiteltäväksi heikkenee tai estyy.

Ammattiliitto muistuttaa, että neuvotteluaikojen lyhentäminen tarkoittaa samalla työntekijöiden taloudellisen aseman merkittävää heikentymistä.

– Muutoksen pääasiallisena vaikutuksena onkin työnantajien välttämättömien palkkakustannusten vähentyminen erityisesti irtisanomistilanteissa. Kyseessä on käytännössä tulonsiirto työttömiksi jääviltä työntekijöiltä yrityksille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU