Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Zelenskyi kiirehtii päätöksiä panssarivaunuista: ”Liittolaisilla on se määrä, mitä Ukraina on toivonut”

AFP / LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa keskustelun panssarivaunutoimituksista päättyvän päätöksiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Zelenskyi sanoi tiistai-illan lausunnossa, että liittolaisilla on panssarivaunuja se määrä, jota Ukraina on toivonut vahvistaakseen joukkojaan Venäjän hyökkäystä vastaan.

Saksalaismediat uutisoivat tiistaina, että Saksa on päättänyt toimittaa Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja. Lisäksi hallitus on päättänyt hyväksyä Saksan liittolaisilleen myymien Leopardien toimittamisen Ukrainalle. Asiasta oltaisiin kertomassa Ukrainalle keskiviikkona.

Lisäksi Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Ukrainaan noin 30 kappaletta moderneja Abrams-taistelupanssarivaunujaan, kertoo uutiskanava CNN. Kahden virkamieslähteen mukaan asia oltaisiin julkistamassa jo tällä viikolla.

Abramsien mukana ukrainalaiset olisivat saamassa käyttöönsä muutaman panssarivaunujen tukiajoneuvon, joita käytetään tankkien huoltotöissä kentällä. CNN:n mukaan Abramsien toimitusaikataulu on toistaiseksi epäselvä. Sotilaiden kouluttamisessa niiden käyttöön kuluu tavallisesti useita kuukausia.

TIISTAINA Saksan hallituksen julkisuuteen antamien lausuntojen mukaan lopullista päätöstä tankeista ei ollut vielä tehty, mutta sen kerrottiin syntyvän ”hyvin pian”. Myöskään Valkoinen talo ei ole kommentoinut mediatietoja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi CNN:lle antamassaan haastattelussa ennakkotietoja tankkien toimituksista.

-  Tietysti jos Leopard 2 liikkuu ja Abrams liikkuu Yhdysvaltain puolella, niin Ukraina saa aseet, joita se tarvitsee alueidensa puolustamiseen. Se on erittäin hyvä uutinen.

Saksan uusi puolustusministeri Boris Pistorius sanoi tiistaina totuuden hetken olevan lähellä ja kertoi kehottaneensa kaikkia Leopard-tankkeja käyttäviä Saksan kumppanimaita kouluttamaan ukrainalaisia niiden käyttöön.

Tankkitoimitusten puolesta on puhunut erityisesti Puola, joka on kertonut olevansa valmis toimittamaan 14 Leopard-vaunua Ukrainalle, kun Saksa antaa lupansa.

Venäjällä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut, että taistelupanssarivaunujen toimitukset Ukrainaan jättävät ”pitkäaikaisen jäljen” Saksan ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE