Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Zelenskyi Putinin pidätysmääräyksestä: ”Historiallinen päätös, josta alkaa historiallinen vastuunkanto”

AFP / LEHTIKUVA / PAVEL BEDNYAKOV

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvailee kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tekemää päätöstä Venäjän presidentin Vladimir Putinin pidätysmääräyksestä historialliseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Historiallinen päätös, josta alkaa historiallinen vastuunkanto, Zelenskyi kiitteli päätöstä jokailtaisessa puheessaan.

Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos. ICC:n mukaan on riittävät perusteet uskoa, että Putin on henkilökohtaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa siirroista.

Myös Zelenskyi sanoi, että tällaista rikosoperaatiota olisi ollut mahdoton toteuttaa ilman Putinin käskyä. Presidentin mukaan Ukrainalta on viety väkisin 16  000 lasta.

-  Toistaiseksi on ollut mahdollista palauttaa vain hieman yli 300 niistä lapsista, jotka on viety väkisin, varastettu Ukrainalta. On ilmiselvää, että meidän täytyy palauttaa heistä jokainen.

ZELENSKYI kiitteli päätöksentekijöiden tinkimättömyyttä, jonka avulla syylliset voidaan saada oikeuden eteen.

-  Olen kiitollinen syyttäjä Karim Khanille ja kansainväliselle rikostuomioistuimme, kaikille maailmassa, jotka auttavat taistelussa oikeudenmukaisuudesta, hän sanoi.

Putinin lisäksi pidätysmääräys annettiin eilen Venäjän lapsiasiavaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta.

Hollannin Haagissa sijaitseva ICC käsittelee sellaisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita maat itse eivät voi tai halua käsitellä.

Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. Venäjä kommentoi tuoreeltaan, että pidätysmääräys on merkityksetön.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi puolestaan pitävänsä pidätyspäätöstä perusteltuna.

Päätös lähettää selkeän viestin, Biden kommentoi toimittajille Valkoisessa talossa perjantaina. Hän huomautti samalla, että Yhdysvallat ei ole ICC:n jäsen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE