Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Zyskowicz: “Ei tällaista yksittäistä vahinkoa poliitikot edes pysty tekemään”

LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / INA FASSBENDER
Energiayhtiö Uniperin logo.

Budjetin lähetekeskustelu on jatkunut tänään eduskunnassa hallinnonalakohtaisilla asioilla. Illansuussa omistajaohjausasioita käsiteltiin ministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) esiteltyä asian.

Demokraatti

Demokraatti

Keskustelu pyöri luonnollisesti päivän Uniper-uutisten ympärillä. Tänään on kerrottu, että valtion enemmistöomistama Fortum päätti luopua pahenevaan tappiokierteeseen ajautuneesta energiayhtiö Uniperista.

Varsinaisen Uniper-kaupan Fortum teki edellisen hallituskauden aikana.

Keskustelussa oppositio haki syyllistä hallituksesta.

– Aiotteko erota? kysyi perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lulu Ranne eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppuraiselta.

Kesän Uniper-neuvotteluista vastuutettiin opposition toimesta myös pääministeri Sanna Marinia (sd.).

KOKOOMUKSESTA, JOKA istui hallituksessa Uniper-kauppojen aikaan 2017, esitettiin myös sovinnollisempia puheenvuoroja.

– Vaikka asioista pitää ja voi haastaa tiukasti, ainakaan itse en halua olla levittämässä sellaista asennetta, että näitä olisi helppo hoitaa kuntoon. Siinä mielessä tiedän, että ministeri ja koko hallitus esimerkiksi näiden Fortum-asioiden kanssa on äärimmäisen vaikeassa raossa ja haluan toivottaa kyllä paitsi viisautta myöskin voimia ja kohtuullisuutta taakan kantamiseen, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kritiikki kohdistui yritysjohtoon.

– Tämänpäiväinen Uniper-sopimus ei onneksi toteuttanut pahimpia pelkoja, mutta vähintään 6 000 miljoonan tappio Fortumin omistajille on tehty, puolet tästä on veronmaksajien piikissä valtio-omistusten kautta. Kun ostaa 7 miljardilla ja myy 500 miljoonalla, ei se kovin hyvä kauppa ole, Zyskowic aloitti.

– Nyt syytetään poliitikkoja. Kansalaiset luulevat, että poliitikot ovat aiheuttaneet ja tehneet nämä vahingot. No eivät ole. Ei ministeri Tuppurainen eikä ministeri Marin, ei ministeri Lintilä (kesk.) eikä ministeri Sipilä (kesk.). Fortumin johto ja hallitus ovat vastuussa. Ei tällaista yksittäistä vahinkoa poliitikot edes pysty tekemään. Kyllä siihen yritysjohtoa vaaditaan. Mutta poliitikot siivoavat jäljet ja kansa maksaa. Tuolla yritysmaailmassa on kuulemma semmoinen linja, että tulos tai ulos. Missäköhän se näkyy? Zyskowicz sanoi.

MINISTERI TUPPURAINEN totesi vastauspuheenvuorossaan, ettei jälkiviisaus vie millään tavalla eteenpäin ja puolusti Fortumin tuoreeltaan neuvottelemaa sopimusta.

– Meille kaikille on selvää, että kriisi johtuu ennen kaikkea Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja Putinin energiakiristyksestä. Tähän mennessä kukaan, ei edes täällä läsnä oleva oppositio, ole voinut ennustaa näiden tapahtumien kulkua. Mutta valtio ei voi ottaa sitä riskiä, että tulevaisuudessa tulisi vielä uusia, ennakoimattomia käännöksiä. Sen vuoksi oli tärkeää, että saamme aikaiseksi tämäntyyppisen periaatesopimuksen. On tärkeää pitää vakautta. Se oli Suomen valtiolle ensisijaisen tärkeää tässä ratkaisussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE