Politiikka
26.6.2017 12:19 ・ Päivitetty: 26.6.2017 12:20
Zyskowicz perustuslakivaliokunnan painostusepäilyistä – ”Ei ole ainakaan minua painostanut kukaan millään tavalla”
Perustuslakivaliokuntaan hiljattain nostettu kokoomuskansanedustaja Ben Zyskowicz kiistää, että valiokuntaa olisi pyritty soten valinnanvapauslainsäädännön osalta painostamaan.
Perustuslakivaliokunta on asettanut tämän viikon takarajaksi valinnanvapautta ja maakuntauudistusta koskevalle lausunnolleen.
– Ei ole ainakaan minua painostanut kukaan millään tavalla. Olen ymmärtänyt, että kyse on ihan poliittisesta asiasta, ei perustuslakivaliokunnan painostamisesta.
– Eli ministeri Risikko (kok.) näyttää todenneen, että mikäli tämä valinnanvapauslainsäädäntö menee uuteen valmisteluun hallituksen täydentävän tai kokonaan uuden esityksen muodossa, niin silloin myös maakuntalakiesityskokonaisuuden käsittely tulisi keskeyttää odottamaan tätä valinnanvapauslainsäädännön uutta tulemista. Sehän on täysin poliittinen arvio, Zyskowicz sanoo.
Ei tule maakuntauudistusta ellei tule sote-uudistusta.
Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko otti maakuntalakien käsittelyyn kantaa maanantaina Lännen median haastattelussa. Risikon lausunto on kuumentanut kokoomuksen ja keskustan välejä.
Zyskowicz vakuuttaa, että kokoomus ja koko hallitus ovat hänen ymmärtääkseen valinnanvapauden ja maakuntauudistuksen kytköksestä samaa mieltä.
– Ei tule maakuntauudistusta ellei tule sote-uudistusta eikä tule sote-uudistusta ellei tule valinnanvapautta. Selvyyden vuoksi sanon vielä, että valinnanvapautta toisin kuin julkisuudessa on mainittu, ei kukaan ole perustuslaillisista näkökulmista asettanut kyseenalaiseksi. Kyse on yhdestä valinnanvapauden elementistä eli yhtiöittämisvelvoitteesta, joka on herättänyt paljon keskustelua.
Zyskowiczin mukaan yhtiöittäminen ei ole mikään merkittävä elementti sotessa.
– Sote tulee ilman yhtiöittämistä ja valinnanvapauskin tulee ilman yhtiöittämistä mikäli perustuslakivaliokunta päättyy siihen, että yhtiöittämisvelvollisuus ei ole sopusoinnussa perustuslain säädösten kanssa. Hallitus tähän saakka ja kokoomus on lähtenyt siitä, että tämä on poliittinen kokonaisuus. Nämä kulkee yhdessä eikä tämä ole perustuslaillinen kysymys.
Luulen, että ollaan syys-lokakuussa ennen kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsee jatkamaan asian käsittelyä.
Valinnanvapauden pitäisi kokoomuksen mukaan toteutua niin, että sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävä ihmisen voi valita meneekö hän julkiseen, yksityiseen vai mahdollisesti kolmannen sektorin eli järjestön ylläpitämään sote-keskukseen. Hintojen pitäisi keskuksissa olla samanlaisia.
– Tämä on valinnanvapauden keskeinen ydinsisältö. Tämä on kynnysehto meille koko uudistuksen kokonaisuudessa.
Perustuslakivaliokunnan tavoitteena on antaa tämän viikon perjantaihin mennessä lausuntonsa. Sen jälkeen hallitus miettii Zyskowiczin mukaan riittääkö täydentävä esitys vai onko vedettävä vanha pois ja annettava kokonaan uusi esitys.
– Kummassakin tapauksessa vaaditaan uusi lausuntoaika. Luulen, että ollaan syys-lokakuussa ennen kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsee jatkamaan asian käsittelyä.
Oikeusministeriön asiantuntijoiden mukaan maakuntauudistusta ja sotea koskevien lakien tulisi olla voimassa marraskuun ensimmäiseen päivään mennessä, jotta maakuntavaalit voidaan pitää presidentin vaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa.
Zyskowicz ei näe tavoitetta toivottomana.
– Kyllä se mahdollista on.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.