Nyheter

66 dagar sedan riksdagsvalet och fortfarande ingen regering

Topi Lappalainen
Petteri Orpo, Riikka Purra, Anna-Maja Henriksson och Sari Essayah har nu haft 66 dagar på sig.

Det har gått 66 dagar sedan riksdagsvalet den 2 april. Tiden är lika lång som det tog för regeringsbildningen år 2011 som var den hittills längsta processen sedan millennieskiftet och under den nuvarande grundlagen.

ABL

 

 

Regeringsbildningen år 2011 var en ytterst komplicerad process. Till sist lyckades Samlingspartiets dåvarande ledare Jyrki Katainen med att få ihop en sexpartikoalition med SDP, Vänsterförbundet, De Gröna, SFP och KD. Försöket att byta partier mitt i processen misslyckades och till sist fick Katainen bilda regering med de partier han hade inlett förhandlingarna med.

69 dagar tog det för Finland att få en regering efter det extraordinarie riksdagsvalet år 1975, den senaste gången som Finlands riksdag har upplösts i förtid. Den gången blev Martti Miettunen (C) statsminister för den så kallade nödlägesregeringen som president Urho Kekkonen tvingade fram. Centerpartiet bildade den regeringen tillsammans med SDP, DFFF, SFP och LFP. Det var en skakig regering som höll ihop mindre än ett år.

Den längsta processen efter andra världskriget inföll efter riksdagsvalet 1951. Urho Kekkonen var sittande statsminister och Agrarförbundet lyckades bilda regeringen Kekkonen III tillsammans med SDP och SFP, men det tog 79 dagar. Om Petteri Orpo fortfarande inte sitter vid regeringsmakten den 20 juni, kommer det att ha tagit 79 dagar den här gången.

Kekkonens tredje regering höll ihop mindre än två år, men under den tiden lyckades Finland bli kvitt krigsskadeståndet till Sovjetunionen. Dessutom stod Helsingfors värd för sommar-OS 1952 och Armi Kuusela kröntes till Miss Universum då den skönhetstävlingen ordnades för allra första gången i Long Beach 1952.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE