Huvudnyheter

FSD:s styrelse diskuterade läget i regeringsförhandlingarna

Foto: Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). Arkivbild.

FSD:s styrelse sammanträdde på Teams den 23 maj. Regeringsförhandlingarna var en viktig fråga i den allmänpolitiska diskussionen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Riksdagsledamot Johan Kvarnström påpekade i sin inledning att regeringsförhandlingarnas tid är en tid för väntan för SDP. En sak som oroade honom var hur det kommer att gå med den fria bildningen om det blir en högerregering.

– Det rör sig om kännbara summor för små aktörer inom den fria bildingen.

Kvarnström menade att den här veckan kan bli helt avgörande nu när Riikka Purra har bestämt att allt annat än klimat och invandring får pausa.

– Går vi Sveriges väg?, frågade sig Kvarnström med syftning på Sverigedemokraternas avgörande betydelse för den högerregering Ulf Kristersson leder i Sverige.

– Skadan kan bli lika stor för den politiska kulturen och beslutsfattandet.

Kvarnström rapporterade att sammanhållningen i den nya socialdemokratiska riksdagsgruppen är riktigt bra.

– Våra nya ledamöter är riktigt aktiva att anhålla om ordet, konstaterade Kvarnström förnöjt.

Kvarnström riktade också blickarna mot SDP:s partikongress. Han påpekade att det gäller att välja ny ordförande och partisekreterare, samt uppdatera det politiska programmet. När det gäller den avgående partiledaren Sanna Marin, betonade Kvarnström hennes exceptionella internationella synlighet.

– Presidentvalet i USA känns väldigt ödesmättat, konstaterade Kvarnström och menade att det är allvarliga tider för västerländska demokratier.

– Det är viktigt att Finland får en funktionsduglig regering, sade Kvarnström med hänvisning till det pågående kriget i Ukraina och den krismedvetenhet som behövs i den rådande situationen.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus. Arkivbild. (Foto: Simon Bergman)

– Mycket har hänt efter valet, både i partiet och också i riksdagen. Invandring och klimatpolitik är de hetaste teman, konstaterade FSD:s ordförande Dimitri Qvintus.

Enligt Qvintus är fokuseringen på de två frågorna under den här veckan i regeringsförhandlingarna ett tecken på att Sannfinländarna sitter i förarsätet.

– Nästa år är ett superår, sade Qvintus med tanke på att det är både presidentval och EU-val. Han menade att SDP är redo för kommande valrörelser och underströk medlemsomröstningens betydelse när partiet väljer ny ordförande. Omröstningen ger potential att rekrytera nya medlemmar, när det lyfts fram att det har en konkret betydelse att man är medlem i partiet.

Qvintus underströk FSD:s roll när det gäller tvåspråkigheten, det nordiska samarbetet och där specifikt rollen som partiets fönster mot Norden.

– Det gäller att hitta en bra kandidat i presidentvalet, sade Qvintus.

FSD:s andra vice ordförande Peter Sjökvist betonade vikten av att profilera sig i arbetsmarknadsfrågor.

– Vi ska vara på arbetstagarnas sida som vi alltid är.

Distriktets första vice ordförande Anna Caldén betonade även hon att det gäller att jobba hårt för de frågor som är viktiga för Socialdemokraterna.

– Vi är partiet som är för den lilla människan, konstaterade Caldén.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE