Huvudnyheter
31.5.2023 08:10 ・ Uppdaterad: 31.5.2023 08:10
FSD blickar framåt: “Vi måste bygga något nytt i en ny och tuff situation”
Finlands Svenska Socialdemokrater samlades på tisdagen till extraordinarie kongress. Under ett kort men effektivt distansmöte fastställdes distriktets kandidater till höstens partikongress. Dessutom vädrades både framtidsvisioner, en ordförandekandidat och tidig regeringskritik.
En händelserik politisk vår håller på att gå över i en händelserik politisk sommar. Samtidigt blickar FSD framåt mot en händelserik politisk höst – inte minst inom det egna partiet. Den första helgen i september samlas SDP:s partikongress i Jyväskylä. Under några intensiva dagar ska partiet då välja ny partiordförande, ny partistyrelse och -fullmäktige samt ny partisekreterare. Samtidigt ska partiets linje under de kommande åren utstakas.
Riksdagsledamot Johan Kvarnström, som suttit i partistyrelsen sedan förra partikongressen, betonar vikten av det arbetet.
– Vi måste bygga något nytt i en ny och tuff situation. Och vi måste hela tiden göra det med tanke på att fast det blir en högerregering så finns det ingenting som tyder på att den blir särskilt långvarig.
Regeringsförhandlingarna – eller cirkusen på Ständerhuset, som distriktsordförande Dimitri Qvintus kallade dem – hängde som ett ovädersmoln över mötet.
– Den politiska realiteten just nu är att det blåser väldigt kalla högervindar i Finland. Fast vi socialdemokrater vann valet, fast vi gick framåt. Vi hade alldeles rätt då vi sa att politiken i grund och botten alltid handlar om värderingar, inledde Qvintus den allmänpolitiska debatten.
– Och det finns ett gäng som tydligen har lyckats få de andra partierna att sätta mänskliga rättigheter på trapetsen.
Både han och Kvarnström påpekade under den följande diskussionen att ingen vet exakt vad regeringsförhandlarna har kommit överens om – men att det som sipprat ut inte bådar gott. Kvarnström menade att förhandlarna, efter helgens dramatik kring “invandringspappren”, borde offentliggöra överenskommelserna.
– Det skulle vara schysst mot den samhälleliga debatten. Just nu ger det bara sken av ett smutsigt politiskt spel – och det är det ingen som vinner på i en demokrati.
Skulle förhandlingarna gå i stöpet är socialdemokraternas dörr ändå fortfarande öppen. Beskedet från FSD:s möte var att partiet är redo att bära regeringsansvar igen – men inte till vilket pris som helst. Partiet vägrar skära ner i vård och utbildning och enligt Qvintus kommer SDP aldrig att kompromissa med sina värderingar.
– Vi vet skillnaden mellan att förhandla om sakfrågor och att kompromissa med värderingar. Det förstnämnda är vi mästare på – det sistnämnda gör vi aldrig. Det är något våra väljare kan lita på.
– Det finns ett rejält värderingsvakuum i finsk politik just nu. Och kamrater, det är vår uppgift att fylla det vakuumet.
Rotation på tunga poster
Medan de politiska uttalandena stundtals var eldfängda skedde kandidatnomineringen utan större dramatik. Enskilda kongressombud ifrågasatte visserligen könsfördelningen och koncentreringen av tunga poster inom partiet till distriktets ledning. Också behovet av föryngring fördes på tal. Men då nomineringarna skulle fastställas var besluten enhälliga.
Till SDP:s partifullmäktige nominerades Nina Wessberg från Raseborg och Anna Caldén från Nykarleby. På förslag av deras respektive kretsar nominerades också Peter Sjökvist från Närpes och Ulf Heimberg från Raseborg till ersättare.
I samband med partikongressen lämnar också Johan Kvarnström sin plats i SDP:s partistyrelse, för att fokusera på andra uppdrag. Istället nominerades Dimitri Qvintus, på förslag av Helsingfors svenska arbetarförening, enhälligt till FSD:s representant i partistyrelsen.
Qvintus tackade Kvarnström för gott samarbete och riktade ett innerligt tack till kongressen för förtroendet.
– Jag har aldrig varit medlem i partistyrelsen men har följt med arbetet på nära håll i nästan tio år. Jag känner till arbetet väl och det är en jättestor ära att få vara kandidat att representera FSD i partistyrelsen.
Ett alternativ för framtiden
Innan kongressen inleddes presenterades också en av kandidaterna i SDP:s stundande ordförandeval. På distriktsfullmäktige för några veckor sedan inledde Antti Lindtman den politiska diskussionen. Nu var det hans motkandidat Krista Kiurus tur att presentera sig.
Kiuru meddelade på första maj att hon ställer upp i ordförandevalet, som för första gången ordnas genom medlemsomröstning. I sin presentation beskrev hon sig själv som en erfaren lagspelare. Som minister har hon arbetat med kärnfrågor i socialdemokratin: utbildning och hälsovårdsfrågor.
– Jag vill fortsätta vårt arbete för rättvisa, frihet och jämlikhet. Vår förmåga att förnya samhället är alltid högst när vårt parti är som modigast, påminde Kiuru i sitt svenskspråkiga tal till kongressen.
– Partiet har idag ett större förtroende än på länge. Därför är det viktigt att vi, när vi väljer nästa ordförande, för en öppen diskussion om partiets framtida linje.
Hon betonade att både Finland och socialdemokratin står inför stora utmaningar, när både ekonomin och välfärden ska stärkas. För det krävs en rättvis och hållbar tillväxt, baserad på utbildning och arbete.
– Vi som socialdemokrater tror att ekonomin ska skötas för människors skull – inte tvärtom.
Kiuru menade att SDP genom historien alltid har strävat efter att förbättra de offentliga tjänsterna. Som familje- och omsorgsminister i regeringarna Rinne och Marin var hon själv med och genomförde social- och hälsovårdsreformen. Hon beskriver det som en viktig reform men betonar att det finns mycket arbete kvar att göra. Det hoppas hon den kommande regeringen tar på allvar.
– Det är också ekonomiskt klokt att människor får snabb tillgång till vård. Därför bör man hålla fast vid vårdgarantin. Människors uppdelning i rika och fattiga och ökade inkomstskillnader är inte det enda alternativet för framtiden.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Huvudnyheter
Nyheter
Nyheter