Huvudnyheter
9.8.2021 09:04 ・ Uppdaterad: 9.8.2021 10:30
9 augusti – Den internationella urfolksdagen
Idag, den 9 augusti, är det den internationella dagen för urfolk. Dagen synliggörs av organisationer, föreningar och media. På dagen uppmärksammas också politik som berör olika urfolk, t.ex. skogsskövling.
Urfolkens dag har uppmärksammats sen år 1994 av FN, och infördes för att uppmärksamma urfolk och deras ställning i samhället. Urfolkens dag är ämnad att vara en dag då olika urfolk världen över uppmärksammas och uppskattas. Då lyfts exempelvis deras traditioner, samt hur de ofta utesluts ur media och politik fram. Urfolk världen över arbetar dagligen med att få sina behov synliggjorda och sina röster hörda.
På twitter skriver FN om uppmärksammandet av urfolk. Det finns över 476 miljoner ursprungsfolk i världen, varav de representerar 5000 olika kulturer, pratar 7000 olika språk och bor i ca. 90 olika länder. FN rapporterar att ursprungsfolks rättigheter på internationellt plan är mer utsatta, vilket kan bidra till att de lever kortare och har tillgång till mindre utbildning. FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter är en deklaration som togs i bruk år 2007 för att säkerställa en ökad inflytelse för urfolk världen över.

Turkana, nordvästra Kenya. (Foto: Ian Macharia/Usplash)
Bland ursprungsfolk är det kvinnorna som statistiskt sett är de mest utsatta, har högre risk att bli diskriminerade och utsatta för våld. Ursprungsfolk har även en viktig roll i att skydda miljön och biodiversiteten. Ursprungsfolks roll i bevarandet av miljön är relevant på grund av kultur, bevarandet av skog och jordbruk.
Självbestämmande handlar om rätten för ett folk att själv bestämma sin politiska status och sin sociala, kulturella och ekonomiska utveckling.”
Samerna är exempel på urfolk i norden som fortfarande idag arbetar för ökad självbestämmanderätt, särskilt gällande närings- och markfrågor. Sametinget skriver på sin hemsida om Urfolksdeklarationen och Urfolksdagen, att den 9 augusti högtidhålls för världens urfolk, de gemensamma banden och den natur de levt och överlevt i fram tills idag.
– Rätten till självbestämmande är den mest kränkta sedan den kolonistiska eran. Självbestämmande handlar om rätten för ett folk att själv bestämma sin politiska status och sin sociala, kulturella och ekonomiska utveckling. Det handlar inte om särskilda rättigheter för urfolk, säger före detta ordförande för Permanent Forum för urfolk Victoria Tauli-Corpuz till sametinget.
Trots framsteg i rättigheter för- och synligheten av urfolk, är dessa fortfarande aktuella och viktiga frågor. Vare sig det handlar om barnen som dog på de katolska internatskolorna i Kanada under 1800- och 1900-talet, eller om skogsavverkningar som påverkar samerna i Norden, är ett ökat behov av urfolks rättigheter och inflytande viktiga i förverkligandet av att bevara och uppfylla de mänskliga rättigheterna. Därför uppmärksammar vi idag den 9 augusti.

Sametingets kansli i Kiruna. (Foto: Marie Enoksson/Sametinget)
Mer om urfolk: Här
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
1.6.2021 05:30
Sametingslagens revidering ett steg i rätt riktning – ”Finland måste sluta kränka samernas rättigheter”
Norden
4.7.2021 15:47
Nordiska rådet uppmanar Turkiet att återansluta sig till Istanbulkonventionen
Huvudnyheter
25.4.2021 16:52
FSD:s fullmäktige tog ställning för välfärdsstaten och kollektivavtalen
Internationellt
1.2.2021 15:50
Militären tar över i Myanmar
Internationellt
8.8.2021 08:03
Miljontals Venezuelaner har välkomnats av grannländerna
Internationellt
4.8.2021 06:10
Våld och övergrepp drabbar journalister i Kongo-Kinshasa