Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Sellu yhdistää Suomea ja Uruguayta – ay-yhteistyö toimii valtamertenkin yli

Paperiliitto on jo noin 15 vuoden ajan tehnyt yhteistyötä Uruguayn ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Toiminta sikäläisen metsäteollisuuden liittojen kanssa oli alussa pitkälti kehitysyhteistyötä, mutta nyt se on jo muuttunut enemmän tasa-arvoiseksi eri maiden ammattiyhdistysten väliseksi yhteistyöksi. Siihen ovat tulleet mukaan myös Teollisuusliitto, AKT ja Pro.

Heikki Sihto

Demokraatti

Yhteistyö ei ole mennyt hukkaan. Uruguayssa paperialan järjestäytymisaste on yli 80 prosenttia.

– Suuri osa suomalaisistakin yrityksistä toimii globaalisti. Siksi on luonnollista, että ammattiyhdistysliikekin toimii yli rajojen, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

MERKITTÄVÄ syy Paperiliiton ja Uruguayn ammattiyhdistysliikkeen väliseen yhteistyöhön on UPM:n laaja toiminta maassa.

Suuri osa suomalaisistakin yrityksistä toimii globaalisti. Siksi on luonnollista, että ammattiyhdistysliikekin toimii yli rajojen.

Ensimmäinen suomalaisten omistama sellutehdas avattiin Uruguayn Fray Bentosissa vuonna 2007. Tehdas kuului ensin Metsä-Botnialle, mutta se siirtyi yritysjärjestelyissä osaksi UPM:ää vuonna 2009.

UPM:n Uruguayn toinen sellutehdas aloitti toimintansa Paso de los Torosissa reilu vuosi sitten. Se oli Uruguayn historian suurin investointi. Samalla selluloosa nousi maan suurimmaksi vientituotteeksi ohi lihan ja lihajalosteiden.

Vanhala kehuu Uruguayta monin osin Suomen kaltaiseksi maaksi.

– Meillä toimii tiedonvaihto uruguaylaisten kanssa hyvin. Itse näen tämän merkittävimmäksi ammattiyhdistysliikkeen yhdentymiseksi omalla 20 vuoden urallani Paperiliitossa.

Urugyaysta on parhaillaan neljä eri alojen ay-aktivistia tutustumassa Suomeen ja suomalaisiin kollegoihin. Isäntinä ovat Paperiliitto, Teollisuusliitto, Pro ja AKT.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE