Politiikka
19.6.2024 16:44 ・ Päivitetty: 19.6.2024 16:39
Aikataulut kuumottavat eduskunnassa – istuntotauolle sittenkin jo heinäkuun alusta?
Eduskunnassa näyttää tulevan tavaksi, että aikataulut paukkuvat kesällä. Istuntovapaalle on yhä vaikeampi ponnistaa juhannukselta tai edes heinäkuun alusta, johon pyritään.
Ulkopolitiikan ja kotimaisen politiikan jatkuva turbulenssi ei kuitenkaan armahda. Pientä hengähdystaukoa oli luvassa juhannuksen tietämille, mutta juhannusaatonaattoon eli huomiseksi päätettiin sysätä välikysymyskeskustelu, jossa käsitellään elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) asemaa.
Puhemiesneuvostossa välikysymyksen ajankohta herätti keskustelua. Oppositiossa oli halua sijoittaa keskustelu juhannuksen jälkeen ja hallituspuolueet luonnollisesti haluaisivat asian nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Saattoipa hallituspuolueissakin olla osin ymmärrystä opposition aikataululle, äkkinäiset vaihtelut aiheuttavat erilaisia aikatauluongelmia.
Puhemies Jussi Halla-aholla (ps.) on asiassa kuitenkin ratkaisevaa sananvaltaa. Välikysymyskeskustelu käydään siis torstaina ja istuntovaraus on nyt palautettu päivälle.
– Päätös on senkaltainen, että puhemies päättää sen yksin. Mutta kävimme konsultoivan keskustelun, jossa esitettiin kumpaankin suuntaan argumentteja. Ne noudattivat aika lailla hallitusryhmien ja oppositioryhmien välisiä rajoja, Halla-aho totesi Demokraatille.
VÄLIKYSYMYKSEN äänestykset järjestetään heti juhannusviikonlopun jälkeen maanantaina.
Halla-ahon yksi perustelu ajoitukselle on se, että niin pääministerillä kuin Rydmanilla on aikataulukiireitä ensi viikolla. Myös tämä on herättänyt hämmennystä. Varapuhemies, Tarja Filatov (sd.), otti poikkeuksellisesti julkisesti kantaa asiaan.
Lisää aiheesta
– Kyllä minun mielestäni sen pitäisi olla niin päin, että eduskunta määrittelee aikataulunsa ja ministerit sitten joustavat niissä omissa menoissansa, Filatov kommentoi.
Filatovista näyttääkin siltä, että nyt hallituspuolueet ovat keskenään sopineet aikataulun.
– Ei voi olla niin, että eduskuntaa pompotetaan mennen tullen. Minä katson, että puhemiehen tehtävä on puolustaa eduskunnan kelvollisia työskentelyolosuhteita. Siitä, että näin iso asia viedään tähän juhannuksen korvalle, ei voi mitään muuta johtopäätöstä tehdä kuin että hallituksella on kiire saada asia pois, koska sitä huolestuttaa tämä välikysymys, Filatov sanoi.
– Tietysti välikysymykseen vastaaminen ajaa kaiken muun edelle, mutta oma näkemykseni ja puhemiesneuvoston näkemys oli se, että ei ole syytä pyrkiä tietenkään ehdoin tahdoin rakentamaan aikataulukonflikteja kenenkään kanssa, Halla-aho oli puolestaan sanonut ennen Filatovin haastattelua Demokraatille.
DEMOKRAATIN tietojen mukaan aikatauluasiat puhuttivat vielä tänäänkin puhemiesneuvostossa.
Keskustelua oli käyty edelleen siitä, että ensin maanantaina luottamusäänestysten päälle osuvat niin Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston ja valiokuntien kokoukset kuin Euroopan neuvoston istunto Strasbourgissa.
Tämä saattaa tarkoittaa kansanedustajille vekslausta jo varattujen matkojen kanssa tai poisjääntiä äänestyksestä. Ensi viikon perjantai olisi voinut joidenkin mielestä olla parempi äänestyspäivä, koska sitä ei olisi rasittanut kuin seuraavana lauantaina alkava Etyjin yleiskokous Bukarestissa.
Eduskunnassa on merkittynä istuntovarauksia aina 12. heinäkuuta asti.
Nyt alustavien suunnitelmien mukaan eduskunnassa käsiteltävänä olevat vaikeat asiat eli rajalaki, asevelvollisuuslaki ja DCA-sopimus voitaisiin saada mietintöjen osalta valmiiksi siten, että ne olisivat ensi viikon perjantaina ykköskäsittelyssä. Tämä tarkoittaisi sitä, että asioiden kakkoskäsittely saataisiin päätökseen heinäkuun ensimmäisenä päivänä, ja siitä alkaisi eduskunnan istuntotauko.
Ensi viikon istuntosuunnitelmaa on tarkoitus käsitellä puhemiesneuvostossa tarkemmin torstaina.
Tuskin moni eduskunnassa kuitenkaan uskaltaa suunnitella elämäänsä siten, että istuntotauko alkaisi jo heinäkuun alusta, koska käsiteltävänä olevat asiat ovat vaikeita ja tärkeitä. Ja aikatauluista voi jälleen tulla kiistaa.
Kuten usein tavataan sanoa, eduskunta ottaa sen ajan minkä se ottaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
18.6.2024 21:02
Halla-ahon päätös puhuttaa – nyt asiaan puuttuu myös varapuhemies: ”Ei voi olla niin, että eduskuntaa pompotetaan mennen tullen”
Politiikka
18.6.2024 11:33
Rydman-välikysymys käsitellään eduskunnassa jo torstaina – näin Halla-aho perustelee päätöstä