Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Aikuisten ihmisten käytöstavat eivät taaskaan ulottuneet eräisiin perussuomalaisiin kansanedustajiin – mauton myrkynkylvö jatkuu puolueessa

Istock
Päätoimittajalta

Rane Aunimo

Kirjoittaja on Demokraatin va. päätoimittaja.

Kenties viimeaikaiset poliittisten kannatustrendien muutokset, kenties jotkin muut poliittiset tai yksilöpsykologiset syyt ovat taustalla, että jälleen juuri perussuomalaisilta kansanedustajilta tuntuvat unohtuneen tyystin aikuisten ihmisten käytöstavat.

Rane Aunimo

Demokraatti

Viime päivien perussuomalaisia kieli- ja tyylinäytteitä ovat tarjoilleet muun muassa Veikko Vallin ja Ano Turtiainen – mitenkään Jussi Halla-ahoa unohtamatta.

Veroja Viron avulla myönnetysti vältellyt Vallin kirjoitti somalinkielisten koronatartunnoista.

”Väitetään että se johtuu kielitaidon puutteesta. Epäilen että syynä ovat sormilla syöminen, suurperheet, moskeijassa pyllistely ja koko päivän kestävä ostareissa hengailu. Tai sitten Trumpin vika.”

Samaa teemaa pyöritteli uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittu puheenjohtaja Halla-aho Facebookissa.

”Ikävä kyllä monikulttuurisessa Suomessa somalit ovat toteemeja ja pyhiä lehmiä. Mikään heitä koskettava ongelma ei johdu heistä itsestään. Kaikki on jonkun muun eli suomalaisten syytä.”

Halla-ahon kohteena olivat myös demarit, ilmeisen yleisesti.

”Sosialidemokraatit voisivat täsmentää, onko heidän virallinen kantansa se, että vähemmistöille pitää järjestää omat, segregoidut ja karvalakkikansalta suljetut sotepalvelut.”

Kyse oli helsinkiläisen valtuutetun Pilvi Torstin (sd.) ja terveyskeskuslääkäri Jonne Junturan ehdotuksesta, että Helsinkiin tarvittaisiin omia terveysasemien sisällä toimivia yksiköitä eri kieliryhmille. Aloitteessa esitetään Helsingin Sanomien mukaan, että suurimmille kieliryhmille pitäisi perustaa omia yksiköitä, joissa lääkärit ja hoitajat puhuisivat näitä kieliä.

Muun muassa useita pahoinpitelytuomioita saanut Turtiainen puolestaan kommentoi Twitterissä taksiyhtiö Kajon konkurssia.

”Halpatyömarkkinat ovat vaatineet maahan ulkomaista työvoimaa. Ei hätää, nyt olis Helsingin rautatieaseman taksitolpalla torvea soittelevia aktiivisia nokikeppejä tarjolla.”

Jo aiemmin mainittu Vallin ehti myös tunnustella, miltä tuntuisi kutsua kuntaministeri Sirpa Paateron erityisavustajaa Lauri Finériä ”mulkuksi”.

– Jos en olisi kansanedustaja, sanoisin että Lauri on mulkku. Mutta koska en voi käyttää sitä kuvausta sanon, että Lauri (on) ilkeä ihminen. Hän tykkää levittää ihmisistä valheita. Hän on levittänyt minustakin valheita blogissaan, Vallin väitti Facebook-päivityksessään, josta Yle teki viikolla jutun.

Skisman taustalla on se, että veroasioihin perehtynyt Finér oli aiemmin kirjoittanut blogissaan Vallinin liiketoimista. Tämä ei ole ps-edustajaa miellyttänyt. Finérin mukaan hän ei ole kirjoittanut valheita, eikä niitä ole kukaan osoittanutkaan.

Kyllä reagoi muttei aina, ja monesti syistä, jotka Ruokanen kertoi.

Sosiaalisessa mediassa törmää usein etenkin punavihreiden eli perussuomalaisessa kielessä ”vihervasemmiston” kannattajien vaatimuksiin ja arvosteluun siitä, miksei perinteinen media nosta muun muassa tässä kirjoituksessa mainittuja luokattomuuksia esiin. Esimerkiksi Espoon kaupunginhallituksen sekä vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen Mikki Kauste hämmästeli asiaa Twitterissä Turtiaisen twiittiin viitaten.

”PS:n kansanedustajien jatkuva avoin rasismi ei herätä minkäänlaista reaktiota mediassa. Ei minkäänlaista. Häpeällistä.”

Pitkän linjan mediavaikuttaja, nykyisin Tekniikan Maailman päätoimittajana toimiva Reijo Ruokanen vastasi Kausteelle suurin piirtein ymmärrettävästi ja loogisesti.

”Uutinen on ristiriita oletuksen ja tapahtuneen välillä. Tuossa ei ole uutista. En myöskään sallisi julkaisuni kidnappausta, mikä on yksi tuollaisen twiitin tavoitteista.”

Ja jatkoi.

”Ei persuja todellakaan käsitellä sillkihansikkain. Persujen rasismista on tehty tuhansia juttuja. Mutta ei samaa asiaa kannata uutisoida viikon välein, vaikka kyseinen tyyppi siihen pyrkiikin. Ja juuri siihen esimerkiksi Turtiainen pyrkii”, Ruokanen analysoi.

Kausteen kommentti siitä, ettei media reagoi mitenkään perussuomalaisten rasismiin on yksiselitteisesti väärä. Kyllä reagoi muttei aina, ja monesti syistä, jotka Ruokanen kertoi.

Ei Ruokanenkaan silti täysin oikeassa ole. Uutinen on tietenkin muutakin kuin ristiriitaa oletuksen ja tapahtuneen välillä. Uutiskriteerejä luo myös sanojan yhteiskunnallinen asema, vaikkei tämä sanoisi mitään uutta. Joskus kaikkein oletetuimman sanominenkin on uutinen. Kansanedustaja on asema, jolta sanottua tulee seurata tarkemmin. Rasismin kohdalla uutiskynnyksen tulisi olla tavanomaista alempi. Kyse on uutisen kontekstoinnista. Toistaako se vain sanojan asiattomuuksia vai kommentoiko se sitä kriittisesti ja laajempia yhteyksiä tavoitellen.

Uskon, että kaikki mediat kipuilevat Suomessa siitä, kuinka ja missä laajuudessa perussuomalaisten törkeyksistä kirjoittaa. Minkään muun puolueen edustajat eivät halvenna ihmisiä vastaavalla tavalla ja laajuudessa. Sontaa on laareissa liikaa, ääriään myöten. Joka ainoan ps-pyristelijän töräytys, suoranainen myrkynkylvö ei ole uutinen, eivätkä ne kaikki todellakaan ansaitse laajempaa julkisuutta.

Tässä kirjoituksessa sanojat ja sanotut kuitenkin kerrotaan. Koska voi varmasti kysyä, tietävätkö läheskään kaikki perussuomalaisia äänestäneistä, esimerkiksi aivan tavallisista lapsiperheiden vanhemmista, kuinka syvään juurtunutta ja kammottavaa ps-edustajien käyttämä halventavan kielen kulttuuri puolueessa on.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE