Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ainakin 16 istuvaa kansanedustajaa jättämässä eduskunnan – keskustan ja sinisten riveissä eniten pois jääviä

Alhaisista kannatusluvuista kärsivissä keskustassa ja sinisissä näyttäisi olevan tällä hetkellä eniten eduskunnan omasta halustaan jättäviä kansanedustajia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Soittokierros eduskuntaryhmiin paljasti, että tähän mennessä 16 kansanedustajaa on päättänyt olla asettumatta ehdolle ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin.

Keskustan ryhmästä eduskunnan ovat jättämässä Niilo Keränen, Seppo Kääriäinen, Markku Rossi ja Tapani Tölli, sinisistä Maria Lohela, Lea Mäkipää, Martti Mölsä ja Pentti Oinonen.

Keskustan eduskuntaryhmän pääsihteerin Seija Turtiaisen mukaan keskustan lähtijämäärää selittää paljolti eduskuntaryhmän ikärakenne, jossa on tavallista enemmän Keräsen, Kääriäisen ja Töllin kaltaisia noin seitsemänkymppisiä edustajia.

– Ei tässä ole mitään poikkeuksellista, ainahan ryhmissä on jonkin verran vaihtuvuutta, Turtiainen sanoi.

Anttila vahtaa galluplukuja.

Mielipidekyselyjen ykköspuolueesta SDP:stä ovat eduskunnan jättämässä ainakin Lauri IhalainenRiitta Myller ja Maria Tolppanen. SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa toissa viikolla epävarmoja omasta tilanteestaan olivat Jutta Urpilainen, Anneli Kiljunen, Harry Wallin ja Tolppanen. Urpilainen on tämän jälkeen ilmoittanut lähtevänsä ehdolle eduskuntavaaleissa ja Tolppanen puolestaan jättäytyvänsä pois eduskuntavaaleista.

– Jatkan kuitenkin kunnalispolitiikkassa ja lähden ehdolle maakuntavaaleihin, jos ne pidetään, Tolppanen kertoo Demokraatille sunnuntaina.

– Jos maakunnat tulevat, niin se on ihan kokopäivätyötä. Päätäntävaltaa ei voi jättää pelkästään virkamiesvetoiseksi, mukana pitää olla myös poliittista ohjaamista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmästä ovat lähdössä ainakin Pertti Salolainen ja Lenita Toivakka, RKP:n ryhmästä Mats Nylund ja Stefan Wallin. Vasemmistoliiton riveissä uusille kyvyille tilaa tekee Kari Uotila.

Koska vaaleihin on vielä lähes kahdeksan kuukautta aikaa, monet kansanedustajat – kuten esimerkiksi keskustan Sirkka-Liisa Anttila ja kokoomuksen Eero Lehti – harkitsevat vielä ehdokkaaksi lähtöään.

– Katson tässä, miten soten käy ja miten keskustan kannatusluvut kehittyvät, Anttila sanoi STT:lle.
Lehti puolestaan kertoo seuraavansa tilanteen kehittymistä Uudenmaan vaalipiirissä, jonka kokoomusedustajista huomattava osa – Sanna Lauslahti, Outi Mäkelä ja Alexander Stubb – ovat siirtyneet eduskunnasta muihin hommiin. Vaalipiirin tilannetta kokoomuksen kannalta mutkistaa myös äänimagneetti Harry Harkimon siirtyminen omaan eduskuntaryhmäänsä.

Tulenpalavaa kiirettä ratkaisulle ei vielä ole, joten joissain ryhmissä kysymys lähtijöistä ei ole noussut vielä lainkaan esille.

– Meillä ei ole vielä tietoa siitä, kuka on aikeissa hakea jatkoa ja kuka on luopumassa. Ilmoittanevat suunnitelmistaan tässä alkusyksystä, vihreiden eduskuntaryhmän pääsihteeri Tiina Kivinen kertoi.

Listat eduskuntavaalien ehdokkaista pitää jättää viimeistään 60 päivää ennen vaaleja. Käytännössä kampanjat kuitenkin pyörähtävät käyntiin jo syksyn aikana ja esimerkiksi useat SDP:n piirit lyövät ehdokkaansa lukkoon marraskuun tietämillä syyskokouksissaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vielä tämänkin jälkeen muutoksia saattaisi tulla.

Savo-Karjalassa äänten isojako.

Vaalipiireittäin katsottuna eniten eduskunnan jättäviä löytyy Savo-Karjalan vaalipiiristä, mistä eduskuntaan ovat tulleet Kääriäinen, Myller, Oinonen ja Rossi.

Savo-Karjalan ohella uusille keskustalaisehdokkaille löytyy markkinarakoa myös Oulun vaalipiiristä, missä tilaa uusille nimille tekevät Keränen ja Tölli.

Pääsihteeri Turtiainen ei ole huolissaan keskustan menestyksestä Oulun ja Savo-Karjalan piireissä, vaikka esimerkiksi reilut 9 000 ääntä viime vaaleissa kerännyt Tölli ja yli 7 000 ääntä kerännyt Kääriäinen ovat väistymässä sivuun. Savo-Karjalan tilannetta mutkistaa keskustan osalta myös se, että runsaat 7 000 ääntä viime vaaleissa kerännyt Elsi Katainen siirtyi kesken vaalikauden mepiksi ja on eduskuntavaalien sijaan ehdokkaana toukokuun eurovaaleissa.

– Tämähän vain piristää tunnelmaa. Tulee kova kisa, tulee paljon haastajia, Turtiainen arvioi.

Keski-Suomessa demariäänten uusjakoa aiheuttaa yli 10 000 ääntä keränneen äänikuningas Lauri Ihalaisen jääminen pois vaaleista.

– Onhan se iso haaste paikata valtiomies Ihalaisen jättämää aukkoa. Hyviä ehdokkaita on kuitenkin tulossa, SDP:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Kari Anttila sanoo.

Toimittaja: STT / Tuomas Savonen / Demokraatti

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE