Politiikka
28.11.2024 15:10 ・ Päivitetty: 28.11.2024 15:10
”Ainoa vaikutus on se, että työnantajan kukkaro pysyy pulleampana” – SDP:n Suhoselta suorat sanat yt-lain muutoksista
Kansanedustaja Timo Suhonen (sd.) vastustaa jyrkästi yhteistoimintalain muutosta, joka on hänen mielestään ”vain tapa keventää työnantajan kukkaroa työntekijöiden kustannuksella”.
Suhonen katsoo, että vasta vuonna 2022 uusittua yhteistoimintalakia ollaan nyt muuttamassa työnantajapuolen sanelun mukaisesti.
Hallituksen tänään eduskunnalle antamassa esityksessä yt-lain soveltamisalaa nostettaisiin työpaikkoihin, joissa on vähintään 50 työntekijää. Nykyisellään raja on 20 työntekijää. Suhosen mukaan muutos sulkisi suurimman osan yrityksistä pois yt-lain piiristä.
Muutosneuvotteluja ei tarvitsisi käydä, mutta 20-49 työntekijän yrityksillä säilyy velvoite käydä jatkuvaa vuoropuhelua työntekijöiden kanssa. Suhosen mukaan tässä kevennetyssä mallissa vuoropuhelun käytännöt jäävät viime kädessä työnantajan päätettäväksi.
– On hyvä, ettei vuoropuhelu poistu kokonaan, mutta kevennetty malli on silti selkeä heikennys nykytilaan. Ja kuka takaa, että tätä vuoropuhelua käydään riittävän usein, kun siihen ei velvoiteta samaan tapaan, Suhonen kysyy tiedotteessa.
SUHONEN korostaa, että jatkossa näissä yrityksissä työntekijällä ei ole riittävästi aikaa varautua työn määrän vähentymiseen tai työn päättymiseen.
– Tämä siksi, että neuvotteluaika puolitetaan nykyisestä. Samaan aikaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa on leikattu joka kulmasta pienemmäksi.
Lisää aiheesta
Suhonen huomauttaa, että neuvotteluajan lyhentämisen myötä työnantajan välttämättömät palkkakustannukset vähenevät irtisanomistilanteissa. Tämä puolestaan tarkoittaa tulonmenetyksiä työntekijälle.
– Työnantajan valta vahvistuu ja henkilöstön luottamus rapistuu ja epävarmuus lisääntyy. Kyseessä on merkittävä heikennys työsuhdeturvaan. Yhteistoiminnan tarkoituksena on lisätä työpaikan osapuolten keskinäistä vuorovaikutusta, luottamusta ja neuvotteluedellytyksiä. Tästä ollaan valmiita nyt tinkimään.
– Ehdotuksella ei oleteta olevan selviä tuottavuus- tai työllisyysvaikutuksia. Ainoa vaikutus on se, että työnantajan kukkaro pysyy pulleampana, kun hallinnollinen taakka kevenee.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.