Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Ajattelin, että loppuuko tämä lainkaan” – maanjäristys teki tuhoja etenkin Turkissa, ainakin 24 kuollut

LEHTIKUVA / AFP Yasin Akgul

Turkissa ainakin 24 ihmistä on kuollut perjantaina Egeanmeren rannikolla tapahtuneen maanjäristyksen seurauksena, turkkilaislehti Cumhuriyet ja uutistoimisto Anadolu kertovat.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Noin 800 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Kreikka on toistaiseksi kertonut kahdesta kuolonuhrista Samosin saarella. Kahdeksan ihmistä on loukkaantunut saarella, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Uhrimäärän pelätään yhä nousevan etenkin Turkissa. Maanjäristyksen tuhot tuntuivat erityisesti Turkissa Izmirin kaupungissa ja Kreikan Samosin saarella.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan maanjäristyksen keskus oli Turkissa Izmirin maakunnassa, BBC kertoo. Turkin viranomaisten mukaan maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,6, mutta USGS:n mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut suurempi, 7,0.

Järistys tuntui myös esimerkiksi Ateenassa ja Istanbulissa, uutistoimisto AFP kertoo.

Noin kolmen miljoonan asukkaan Izmirissä ainakin parinkymmenen rakennuksen kerrotaan sortuneen järistyksen vuoksi. Turkin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on AFP:n mukaan paljon korkeita asuinkäytössä olevia kerrostaloja.

Pelastustoimet jatkuivat illalla ja yöllä. Raunioista on pelastettu turkkilaisviranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä, BBC kertoo. Noin parille tuhannelle ihmiselle järjestettiin hätämajoitusta teltoissa.

Anadolun mukaan pelastus- ja raivaustyöt on saatu päätökseen kahdeksan rakennuksen raunioissa.

AFP:n Izmirissä haastattelema Gokhan Kan kertoi järistyksen tuntuneen pitkältä.

– Ajattelin, että loppuuko tämä lainkaan. Se tuntui kestävän kymmenen minuuttia, kuin se ei loppuisi ollenkaan. Sillä hetkellä en pelännyt itseni puolesta vaan perheeni, kuvaili Kan, jolla on vaimo ja nelivuotias poika.

”Molemmat maat laittavat sivuun erimielisyytensä.”

Yhdysvallat on kiitellyt Turkin ja Kreikan sopuisaa toimintaa maanjäristyksen jälkeen, AFP kertoo. Maiden välille on syntynyt viime kuukausina jännitteitä Turkin lähetettyä tutkimusaluksen lähelle Kreikan aluevesiä etsimään mahdollista maakaasua merenpohjasta.

Perjantaina Turkin ja Kreikan ulkoministerit kertoivat auttavansa toisiaan maanjäristyksen jälkeen.

– On hienoa nähdä, miten molemmat maat laittavat sivuun erimielisyytensä auttaakseen toisiaan hädän hetkellä. Myös Yhdysvallat on valmis auttamaan, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O’Brien sanoi AFP:n mukaan.

Turkin Izmirissä ja Kreikan Samosin saarella olevat suomalaiset oli pääosin tavoitettu perjantai-iltaan mennessä, ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin STT:lle. Ministeriön tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE