Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Akava on vahvempi kuin ennen puheenjohtajuuttani” – Fjäder hakee vielä yhtä kautta ja varoittaa neliraajavastustuksesta kaiken uuden edessä

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan istuva puheenjohtaja Sture Fjäder hakee mandaattia liittokokouksesta jatkaa vielä seuraavat neljä vuotta järjestön johdossa. Haastajaksi on tähän mennessä ilmaantunut Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen palvelujohtaja Maria Teikari.

Marja Luumi

Demokraatti

Fjäder valittiin Akavan johtoon vuonna 2011. Hän pohti jo tuolloin, että haluaisi jatkaa kolme kautta “jos pärjään ja porukka tukee”. Takana on nyt kaksi kautta ja yksi vuosi, kun sääntömuutoksella puheenjohtajavaali siirrettiin eri aikaan kuin eduskuntavaalit.

Yhdeksän vuotta sitten järjestö asetti tavoitteekseen kasvattaa poliittista vaikutusvaltaa, saada näkyvyyttä ja kasvaa järjestönä.

– Koen jollain tavalla onnistuneeni tehtävässäni. Akava on vahvempi kuin ennen puheenjohtajuuttani, Fjäder sanoo suoraan.

Hän toteaa olevansa fyysisesti kunnossa ja intoa piisaa luotsata Akavaa 2020-luvun työelämän ja -markkinoiden muutokseen, jotka ovat varmuudella vastassa. Fjäder vakuuttaa, että kolmas neljän vuoden kausi riittäisi, koska sen jälkeen alkaa tulla jo ikäkin vastaan.

Vaikka työmarkkinakeskusjärjestöt eivät enää istukaan pöydissä, joissa sovitaan työehdoista, Fjäderin mielestä niillä on edelleen tärkeä rooli olla luomassa yhteistä tahtoa, mihin suuntaan Suomea halutaan viedä. Haasteena on lisäksi järjestäytymisasteen lasku, vaikka Akavaan onkin liittynyt uusia järjestöjä.

– Näen tuskaa edessä. En usko, että tulee helppo puheenjohtajuuskausi, jos minut valitaan, hän toteaa viitaten koronakriisiin, joka uhkaa jättää pahoja vaurioita talouteen.

Lisää aiheesta

Bruttokansantuote on laskemassa kymmenen prosenttia, ja jo parin prosentin lasku tietää työttömyyttä, hän muistuttaa. Fjäderin mielestä paukut pitäisi nyt laittaa tuotekehitykseen ja tutkimukseen, joka tietää uutta työtä.

Työelämälainsäädäntöön ja työrauhajärjestelmään on tulossa muutoksia, työttömyysturva joutuu remonttiin, sopimisen rakenteet ovat myllerryksessä ja paikallinen sopiminen pukkaa päälle. Fjäder luettelee ainakin nämä suuret tulevat uudistukset, joihin Akavan pitää valmistautua jo nyt.

– Haluan johtaa Akavaa siihen suuntaan, että varmistamme muutoksissa sen, että niissä on sekä joustoa että turvaa.

Fjäder lupaakin vahvistaa organisaation työelämän ja työmarkkinoiden vaikuttamiskapasiteetia, jos tulee valituksi johtoon.

STURE FJÄDER
-62-vuotias, syntynyt Hangossa
-Asuu Helsingissä
-KTM, VTK
-Kokoomuksen jäsen
-Työmarkkinatoiminnassa mukana vuodesta 1987, työskennellyt muun muassa OAJ:n alaisessa Finlands Svenska Lärarförbund FSL:ssä ja Ekonomiliitossa
-Akavan puheenjohtaja 2011-

Työelämä menee yhä monimuotoisemmaksi ja hänen mielestään Akavan liittojen on pohdittava yhdessä, miten siinä maailmassa pärjää.

– Emme voi sanoa “ei” kaikille uudistuksille. Kannattaa itse olla muutoksessa mukana uusilla esityksellä, jotka voivat vaikuttaa välillä ihmeellisiltäkin. Neliraajavastustuksella ei pärjää, ja kun on vielä vahva, pystyy vaikuttamaan muutoksen suuntaan. Ja aion pitää Akavan vahvana nämä neljä vuotta, jos olen puheenjohtaja, hän vakuuttaa.

Fjäder korostaa olevansa sopimisen ihminen, ja siksi hän onkin pahoillaan, kuinka meno työmarkkinoilla on mennyt “rynkytykseksi”, yhä kovemmiksi äänenpainoiksi. Vielä 2010-luvulla henki oli paljon sovittelevampi. Katse kohdistuu erityisesti Elinkeinoelämän keskusliittoon, jossa ei tunnuta enää uskovan konsensukseen.

– Omistajat ovat ottaneet EK:ssa isomman roolin, ja se näkyy siinä, että yksittäisistä asioista tapellaan, eikä haluta rakentaa sopua suuremmista kokonaisuuksista, hän harmittelee.

Hänen mielestään pitäisi ymmärtää, että pieni maa kaipaa yhteisymmärrystä.

– Jos maassa on koko ajan taistelu päällä, halutaanko sinne investoida? En usko.

Fjäderille ihannetila olisi se, että palkansaajat ja työnantajat huolehtivat keskenään työrauhasta ja työn hinnasta, ja valtakunnan politiikka pysyy omalla tontillaan.

“Kyllä jokainen löytää halutessaan kassansa.”

Kaksi asiaa on repinyt työmarkkinoita tänä kesänä. Toinen on irtisanomisjärjestys eli pitäisikö ikääntyneet huomioida paremmin irtisanomistilanteissa. Fjäder ei kannata ajatusta.

– Ymmärrän yli 55-vuotiaiden tuskan ja huolen, mutta en halua Ruotsin mallia Suomeen.

Toinen kiista koskee ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista myös kassojen ulkopuolisiin työntekijöihin. Fjäderin mukaan Akava on valmis tarkastelemaan työttömyysturvaa, ja järjestö esitteli viime syksynä oman palauttavan, porrastetun mallinsa.

Hän sanoo kannattavansa nykyjärjestelmää.

– Sitä voidaan kehittää, ja lisätä kassoille tehtäviä, mutta ihmisen pitää itse saada päättää, kuuluuko hän kassaan vai. Kyllä jokainen löytää halutessaan kassansa, se on jokaisen oman tahdon asia, Fjäder painottaa viitaten kokoomuksen ehdotukseen.

Hän ihmettelee, miksi kokoomus ylipäänsä esitti kaikkien “pakkovakuuttamista” valtiovetoiseen kassaan.

– Puoluehan on ainakin aiemmin korostanut yksilön vapautta ja päätäntävaltaa. Onkohan tässä muitakin agendoja takana?

Fjäder itse on kokoomuksen rivijäsen.

Sture Fjäder lähtee luottavaisena kohti 25. elokuuta järjestettävää liittokokousta, vaikka ei ole kampanjoinut uudelleenvalintansa puolesta. Moni liitto on tehnyt jo etukäteen päätöksensä omasta ehdokkaastaan.

– En ole koskaan Akavan historiassa törmännyt siihen, että joku kokousedustaja sooloilisi eikä noudattaisi liittonsa päätöstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE