Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Aki Lindén Ylelle: Huumeiden käyttöhuoneista selvitys – Demarinuorten Perholehto: ”Pieni voitto, sentään”

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ehdottaa hallituksen sote-ministerityöryhmälle jo tässä kuussa, että huumeiden käyttöhuoneista aloitetaan selvitys, kertoo Yle. Selvityksellä on tarkoitus kartoittaa, minkälaisia muutoksia lainsäädäntöön tarvitaan.

Rane Aunimo

Demokraatti

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lindén kannattaa valvottujen huumeiden käyttötilojen eli huumeiden käyttöhuoneiden kokeilua.

-  Mielestäni sitä olisi perusteltua kokeilla jossakin kunnassa, vaikka suurimmassa eli Helsingissä, Lindén sanoo Ylen haastattelussa.

Ensi kevään eduskuntavaalien vuoksi lopulliset päätökset aiheen suhteen tekee seuraava hallitus. Lindénin mukaan valmisteluja on kuitenkin mahdollista aloittaa jo nyt.

Lindén sanoi aiemmin kesällä Demokraatin haastattelussa, että yksittäinen kunta, kuten esimerkiksi Helsingin kaupunki, ei voisi kokeilusta päättää ilman erillistä lainsäädäntöä.

– Käytön salliminen niin, että yhteiskunta antaisi sille turvan ja suojan, on monimutkainen asia. Siinä täytyisi jollakin tavoin säätää myös se, ettei huumeiden välittäminen tai niiden vastaanottaminen olisi kriminalisoitua eli antaa yhteiskunnan juridinen suoja niiden käytölle.

Laajempaa huumeiden dekriminalisointia Lindén ei kannata.

– Se olisi omalla tavallaan vaarallinen signaali, sillä se voisi itse asiassa lisätä tätä ongelmaa, ministeri sanoo Ylelle.

Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto kommentoi asiaa Twitter-tilillään.

”Lindénin mukaan huumeiden dekriminalisointi ”voisi itse asiassa lisätä tätä ongelmaa”. Näin sitä pyyhitään THL:n ja muiden asiantuntijoiden arvioilla lattiaa, viis veisaten suosituksista dekriminalisoida mm. kannabis ja luopua rangaistuskulttuurista. Toki propsit valvottujen käyttöhuoneiden kannattamisesta. Pieni voitto, sentään.”

Huumeiden käyttöhuonekokeilua ajava kansalaisaloite keräsi heinäkuun lopulla tarvittavat allekirjoitukset ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Perholehto oli tuolloin pettynyt tapaan, jolla aihetta on SDP:n riveistä kommentoitu.

– Jos halutaan olla heikomman puolella ja tehdä inhimillistä, solidaarista politiikkaa, niin kuvittelisi, että inhimillisempi päihdepolitiikka stigmatisoinnin ja rangaistusten sijaan olisi sosialidemokraattisen arvomaailman ytimessä. Mutta ei se näytä olevan.

– Olemme kuitenkin halunneet olla puolue, joka ei sortuisi populismiin ja joka haluaa tehdä asia- ja faktapohjaisia päätöksiä. Siksi myös omia linjoja päihdepolitiikassa on syytä tarkistaa, hän summasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE