Huvudnyheter

Åländska socialdemokrater hoppas på förnyat förtroende – går till val på klimat och välfärd

Ålands socialdemokraters ordförande Camilla Gunell. (Arkivbild)

På söndagen går ålänningarna till vallokalerna för att välja ett nytt lagting och en ny regering. ABL ringde upp de åländska socialdemokraternas ordförande, vice lantråd Camilla Gunell, för att ta tempen på valrörelsen.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Det är en uppsluppen Camilla Gunell som svarar då jag ringer upp henne. Med bara några dagar kvar till valdagen verkar det hårda jobbet ha gett resultat: efter en tillfällig svacka under sommaren är stödet för de åländska socialdemokraterna återigen på väg uppåt, visar en ny opinionsmätning.

 

– Nu återstår det att se hur långt det räcker, men stämningen inom partiet är god, säger Gunell.

 

Man har fört en aktiv kampanj, både på gatorna och sociala medier, med fast grund i de socialdemokratiska värderingarna om jämlikhet, rättvisa och solidaritet. Något som framgår tydligt då man läser partiets valprogram, där bland annat ambitiösa välfärdssatsningar tar stor plats.

 

 

Dessutom utmärker sig partiet genom ett starkt fokus på klimatfrågan och Ålands roll i arbetet för miljön i allmänhet och Östersjön i synnerhet.

 

– En viktig skillnad från tidigare val är att klimatfrågan i år är betydligt viktigare och mer aktuell än tidigare, konstaterar Gunell.

 

– På det området har vi inget att skämmas för. Vi har länge jobbat hårt med de frågorna och bland annat jobbat för satsningar på hållbar energi, berättar hon.

 

Paraplyorganisation

 

Partiet har rent av fått ta sig an rollen som Ålands miljöparti. Ur ett utomstående perspektiv är Ålands socialdemokrater nämligen ett intressant fenomen: partiet är det enda vänsterpartiet på öarna och utgör därmed, som Gunell beskriver det, en paraplyorganisation för allt ifrån vänsterpartister, till högersossar, till gröna.

 

Det är en position som innebär möjligheter och ett stort ansvar – men också försätter partiet i en otacksam situation, där de i regel varit beroende av högerpartier i regeringsställning. Trots det har partiet, framför allt på senare år, lyckats få ett stort inflytande över den åländska politiken.

 

– Mitt mål som ordförande har varit att sätta socialdemokraterna i maktposition och därigenom öka vårt inflytande, säger Gunell.

 

I och med att partiet suttit i de två senaste regeringarna, där hon har fungerat som lantråd och vice lantråd, får målet väl sägas vara uppnått. Att partiet lyckats få inflytande i dessa i övrigt borgerliga regeringar är också tydligt, något inte minst de borgerliga drömmarna om en renodlad högerregering visar.

 

– Att de borgerliga partierna drömmer om en helt borgerlig regering efter valet visar tydligt vilket stort inflytande vi socialdemokraterna har haft – allt för stort enligt dem.

 

Kommunreformen en stötesten

 

Bland väljarna har bemötandet enligt Gunell mestadels varit gott. En tydlig stötesten finns ändå med vissa väljargrupper: den omstridda kommunreformen, som man efter många om och men lyckades lagstifta om under den gångna mandatperioden.

 

– Det blir en nyckel- och tröskelfråga i valet, konstaterar Gunell.

 

Planen är att slå ihop dagens 16, till största delen små, kommuner till fyra stora. Planer som oppositionen lovat lägga käppar i hjulet för, genom att riva upp lagen om de kommer till makten. Enligt Gunell vore det att vrida tillbaka klockan.

 

– Mycket beror på om väljarna som vid senaste valet valde oss för att genomföra den här reformen nu tänker straffa oss för att vi har gjort det.

 

– Den här lagstiftningen utgör en väldigt bra plattform att gå vidare ifrån, även om vi är beredda att vid behov göra vissa justeringar och se över tidtabellen, säger Gunell.

 

Valfrid

 

Med bara ett par dagar kvar till valdagen börjar det mesta vara gjort och valfriden sänka sig över Åland. Då vi talas vid på torsdag förmiddag har Gunell ännu en sista debatt framför sig samma kväll, men efter det är allting upp till väljarna. Tillåter vädret kommer de åländska socialdemokraterna ändå röra sig på stan under helgen för att prata med väljarna en sista gång.

 

– Men man märker nog att folk börjar vara lite trötta på politiker med lappar i händerna, skrattar Gunell.

 

Hon tycker de kan vara nöjda med kampanjen.

 

– Jag tycker vi har gjort bra ifrån oss, fört en aktiv och synlig kampanj – inte minst på sociala medier.

 

Stämningen inom partiet är god och höjdes ytterligare av ett finbesök i måndags, då statsminister Antti Rinne besökte partikamraterna på Åland.

 

– Jag är så glad att han tog sig tid att komma hit. Det är tydligt att han är mån om att stöda de åländska socialdemokraterna – men också att visa hela Åland respekt och ta del av våra problem och funderingar.

 

– Jag är glad att vara del av en så solidarisk rörelse, där vi hjälper varandra när det behövs som mest, hälsar Gunell till fastlandet.

 

 

Läs de åländska socialdemokraternas valprogram här.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE