Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Alkoholilaki vaikuttaa näinkin – KSML: Poliiseja puuhataan nyt lisää

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Sisäministeriössä on aloitettu valmistelu poliisien määrän lisäämiseksi uuden alkoholilain takia, kertoo Keskisuomalainen.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan hallituksen esityksessä vaikutusarviot on laskettu ja niiden mukaisesti hän perustelee sisäministeriön tulevaa budjettiesitystä.

Vuodenvaihteen jälkeen ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nousee 5,5:een. Jatkossa ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia eli niin sanottuja limuviinoja.

Lisäksi ravintolat voivat jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka.

Sisäministeriössä on jo arvioitu, että poliisiresurssia tulisi kasvattaa kasvavien alkoholihaittojen takia noin 170 henkilötyövuodella. Ministeriö perustaa arvionsa siihen, että alkoholin saatavuuden laajeneminen lisää kulutusta ja siirtää juomista koteihin ja kaduille.

– Alkoholilain ja muiden turvallisuustilanteen muutosten vaikutukset on huomioitava myös koulutusmäärissä, koska poliiseja ei juurikaan ole työttömänä, Risikko sanoo.

Ministeriön mukaan myös ravintoloiden jatkoaikojen lisääntyminen ja myöhentyminen todennäköisesti lisäävät järjestyshäiriöitä ja pahoinpitelyjä keskustoissa varsinkin aamuöisin ja viikonloppuisin. Jo muutaman prosentin kasvu järjestysongelmissa edellyttäisi ministeriön mukaan 10–15 miljoonan euron lisäresursointia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitoon.

SDP:n ex-puoluesihteeri Ulpu Iivari, 70: ”Kyllä se edelleen niin on, että miesporukat, oli niillä siihen mandaattia tai ei, pyrkivät käyttämään valtaa”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
- Olen ihaillen seurannut (Ranskan) Macronia, Ulpu Iivari myöntää. Onhan se kuitenkin aikamoista, että ennen liikkeet syntyivät aatteitten pohjalta, mutta nyt ne syntyvät ihmisten ympärille. Vaikka ihminen olisi kuinka hyvä, kyllä se vähän askarruttaa, mikä on kansanliikepuolueiden tulevaisuus.

– Niin kauan kuin muistan, tiesin, että Lapista oli lähdettävä, Sallassa poromiehen ja opettajan tyttäreksi syntynyt Ulpu Iivari muistelee.

Tunteita piti väistämättömän lähdön takia padota eikä kotiseutuun pystynyt juurtumaan.

Käydessään Sodankylän lukiota Iivari sai kirjoittaa Pohjolan Sanomiin Nuorten näkökulmasta -palstaa lehden kirjeenvaihtajan Terttu Hyttisen ehdotuksesta.

– Ärsytti, että piti kirjoittaa nuorten näkökulmasta, koska mielestäni kirjoitin niin kypsästi, ettei sitä vinjettiä olisi pitänyt olla.

ULPU IIVARI

– toimittaja, viestintäkonsultti
– syntynyt 20.3.1948 Sallassa
– Sanoma Oy:n toimittajakoulu 1967-68
– Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja 1968-71, Helsingin sanomalehtimiesyhdistyksen asiamies 1971-73, Sanomalehtimies-lehden päätoimittaja 1972-73
– SDP:n palvelukseen 1974 lehdistösihteeriksi, sitten Suomen Sosialidemokraatin New Yorkin -kirjeenvaihtaja, eduskuntaryhmän tiedotussihteeri, politiikan toimittaja, puolueen tiedotussihteeri ja puoluesihteeri 1987-91
– kansanedustaja 1991-95, presidentin valitsijamies 1988, Euroopan parlamentin jäsen 1995-96, 1999-2004, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 1993-96
– liikenne- ja viestintäministeriön valtiosihteeri 2007
– KIDE-säätiön hallituksen vpj
– yksi lapsi (EU-suurlähettiläs Pirkka Tapiola), kolme lapsenlasta
– juhlii perhepiirissä

Tie vei koulusta Sanoman toimittajakoulun ensimmäiselle kurssille. Ensimmäiset työvuodet kuluivat toimittajana ja tiedottajana, mutta politiikka vei sittemmin mukanaan.

Iivari jää historiaan Suomen modernin ajan ensimmäisenä naispuoluesihteerinä. Sotien jälkeen vasemmistoliiton edeltäjällä SKDL:llä oli kaksikin naista tehtävässä, mutta Iivari aloitti 1980- ja 1990-lukujen vaihteeseen osuneen buumin tulemalla 1987 valituksi SDP:n puoluesihteeriksi. Hänestä tuli myöhemmin myös kansanedustaja ja europarlamentaarikko.

Olen aika kulmikas enkä suinkaan rakastettu johtaja ollut ikinä.

– En ole ollut kauhean onnistunut poliitikko, en ajallisesti enkä tunnelman puolesta. Olen aika kulmikas enkä suinkaan rakastettu johtaja ollut ikinä.

Iivari koki tuolloin, että hän oli taitamaton, ja että hänellä oli huono luonne.

– Kun nyt katselen naispoliitikkoja, huomaan, ettei se nyt ihan niin ole minunkaan kohdallani pelkästään, että minulla on huono luonne. Kyllä tässä on ikuisia rakenteita.

Naispoliitikkoja pidetään Iivarin mukaan ärsyttävinä, heidän ulkonäköönsä ja habitukseensa kiinnitetään huomiota.

– Kyllä se edelleen niin on, että miesporukat, oli niillä siihen mandaattia tai ei, pyrkivät käyttämään valtaa.

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Iivarille Jutta Urpilaisen syrjäyttäminen SDP:n johdosta oli iso asia.

– Ajattelin kun hänet valittiin, että jos pystymme häntä tukemaan puolueen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä, silloin ollaan kunnon puolue. Ei pystytty.

Iivari kaipaa lukevia ja kirjoittavia poliitikkoja.

– Nykyajan poliitikkojen ajankäyttö on armotonta. Ensin me valitsemme ihmisiä johtamaan, mutta sitten emme salli heille pienintäkään hengähdysaikaa, että he voisivat ajatella, eli tehdä sitä, mitä varten me olemme heidät valinneet.

Saksalaisten kohdallakaan se ei olisi johtanut muuhun kuin hortoiluun.

Iivari huomauttaa, että perinteiset puolueet ovat kaikkialla Euroopassa hätää kärsimässä. Vanha Eurooppa on rakentunut kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien yhteistyölle.

– Sata vuotta sitten syntynyt puoluerakenne ei ole ehkä enää tässä ajassa. Pitäisi tapahtua muutos, mutta pystyykö se tapahtumaan niin, että liberaali demokratia ja parlamentarismin menettelytavat säilyvät?

Iivari oli iloinen ja helpottunut Saksan sosiaalidemokraattien jäsenäänestyksen tuloksesta. Puolue päätti maaliskuussa suurella enemmistöllä astua uuteen hallitukseen yhdessä kristillisdemokraattien kanssa.

– En usko, että puolueet pystyvät uudistumaan oppositiossa. Saksalaisten kohdallakaan se ei olisi johtanut muuhun kuin hortoiluun. Saksa on ollut vakaan Euroopan symboli. Alkoi pelottaa, että jos Saksassakin alkaa mennä asiat sekaisin, miten sitten käy.

Sosialidemokratia on Iivarin mielestä ollut aina pragmaattinen liike, vähän harmaa.

– Kun kirkkaammat aatteet ovat taas saaneet kaiken raunioiksi, demarien pitää tulla paikalle ja alkaa rakentaa.

TAINA DAHLGREN

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Perintö- ja lahjaverosta ei haluta luopua rysäyksellä – SDP:n Harakka: ”Markkinatalouden kannalta paras vero”

Perintö- ja lahjaverosta luopuminen kertaheitolla ei ole keskustan ja kokoomuksen mielestä realistista tässä taloustilanteessa. Molemmat suuret hallituspuolueet tosin mielellään edelleen keventäisivät veroa.

Perintö- ja lahjaverosta luopumista ajava kansalaisaloite on pian saamassa 50 000 kannatusilmoitusta ja etenemässä siten eduskuntaan. Hallitus ennakoi tämän vuoden budjetissa veron tuotoksi 720 miljoonaa euroa.

Näin suurta summaa olisi vaikea saada kasaan muilla korvaavilla veroilla, myöntää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

– Kokoomuksen linjaus on, että perintöverosta pitäisi päästä vaiheittain eroon pitkällä aikavälillä, Jokinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että hallituksen painopiste on työn ja eläkkeiden verotuksen keventäminen, jota kokoomus haluaa edelleen jatkaa.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tyrmää myös verosta kertaheitolla luopumisen. Hänen mukaansa on mahdollista, että yksi keskustan tavoite eduskuntavaaleissa on perintöveron keventäminen.

– Moni kokee perintöveron epäoikeudenmukaiseksi, ymmärrettävästikin, Kaikkonen sanoo.

Nykyhallitus on keventänyt perintö- ja lahjaveron prosentteja kautta linjan, kun taas viime vaalikaudella verotusta kiristettiin.

”Kokonaan poistaminen ei perusteltua” 

Taloustieteilijöiden mielestä perintövero ei ole haitallisimpien verojen joukossa ja siksi he eivät ole innokkaita poistamaan sitä. Vuonna 2015 joukko tunnettuja taloustieteen professoreita ja muita ekonomisteja vetosi silloiseen hallitukseen perintö- ja lahjaveron säilyttämisen puolesta. Tuolloin keskusta ja kokoomus pohtivat verosta luopumista.

– Talouspolitiikan arviointineuvosto on ottanut kantaa, että perintövero on suhteellisen hyvä vero, eikä ainakaan sen kokonaan poistaminen olisi perusteltua. Se tuottaa tällä hetkellä aika paljon verotuloja ja sen korvaaminen muilla veroilla saattaisi olla haitallisempaa, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan jokainen hallitus tasapainottelee sopivan perintöveroprosentin kanssa.

– Nykyään on – jos ajatellaan suurinta osaa perinnön saajista – jo rintaperillisille ja lähiomaisille kevennyksiä. Toki joudutaan maksamaan veroja, mutta perinnön täytyy olla tosi iso, jotta puhutaan isoista summista.

Suurin oppositiopuolue SDP on taloustieteilijöiden kanssa samaa mieltä, eikä suurin surminkaan halua poistaa veroa.

– Perintö- ja lahjavero on markkinatalouden kannalta paras vero, perustelee SDP:n Timo Harakka, joka on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ryhmävastaava.

Harakka uskoo perintöveron tuoton vain kasvavan väestön ikääntyessä.

STT–SANNA NIKULA

AVAINSANAT

Mikä meno, ex-ministeri Susanna Huovinen? – ”Urho Kekkonen oli kova hiihtomies”

Kuva: Nora Vilva
Kansanedustaja Susanna Huovisen voimaeläin on merikotka. Tällä kertaa sellainen löytyi Mongolian arolta.

Kevätkautta mennään, mikä on meno kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.)?

– Olen valolla käyvä ihminen. On ollut tärkeää, että valon määrä on lisääntynyt. Polaaripyörteen aikana olen käynyt paljon liikkumassa, kuten yleensäkin. Olen etenkin hiihtänyt jäällä, tietenkin perinteisellä tyylillä. Siellä ei tarvitse edes huutaa ”havuja perkele” kun suksi luistaa, Huovinen lausahtaa siteeraten Marjo Matikaista.

Kenen historiallisen henkilön kanssa haluaisit päästä hiihtämään?

– No Urho Kekkosen tietysti. Hänhän oli kova hiihtomies, en ole kuitenkaan varma kävisikö minulle kylmät hänen perässään varsinkin mäkisessä maastossa. Haluaisin puhua hänen kanssaan tietysti myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mutta myös urheilupolitiikasta.

Mikä on Jyväskylässä parasta, jos Mauri Pekkarista ei saa sanoa?

– *Naurua* Koti. Ja omat läheiset. Olemme mieheni kanssa tasa-arvon kannattajia, päälliköimme siis tasa-arvoisesti!

Omaat taustan pituushypyssä. Kuinka monen kepu-edustajan yli hyppäisit?

– Mielelläni aika monen, mutta en ole varma mihin nykyiset lihasvoimat riittäisivät. Henkisesti tietenkin koen, että me sosialidemokraatit kykenemme hyppimään monen keskustalaisen yli. Ja hypimmekin.

Harva tietää, että olet ministerinä laittanut liikkeelle Helsinki-lentokenttä junaradan. Joko tästä uskaltaa Keski-Suomessa puhua?

– No joo, ehkä niitä keskusteluja pitää uskaltaa käydä. Ajan mielellään junalla lentokentälle, mutta ajan hyvin mielelläni myös Lusi-Vaajakoski-maantietä Jyväskylään. Siinö voin myös nähdä oman ”kädenjälkeni”. Ministerinä pitää peilata asioita myös valtakunnallisesti, sen lisäksi että katsoo vain kotimaakuntaa. Mutta ehkä joku on kenttäradasta kiitollinen, vaikka Mauri ei ehkä vielä ymmärräkään, hän toteaa nauraen.

Mites tämä sote. Saadaanko uudistusta koskaan tehtyä?

– Minun ihana rakas lempilapseni sote… Se oli hyvin iso ja rankka prosessi viime kaudella. En varmaan pääse siitä irti koskaan, enkä edes tiedä pitäisikö. Mutta kyllä sen on pakko valmistua, Suomi tarvitsee uudistusta, mutta ei mitä tahansa. Hallitus on hukannut alkuperäiset tavoitteet, sitä suren.

Mikä on poliittinen voimaeläimesi?

– Se on merikotka. Suomalainen upea eläin, joita on aivan liian vähän. Kuvastaa minulle, että paitsi ihmisestä, niin myös luonnon monimuotoisuudesta tulee pitää huolta. Olen myös itse entinen ”nuori kotka”. Lisäksi politiikassa on hyvä välillä nousta asioiden yläpuolelle ja huomata, mikä elämässä on oikeasti tärkeintä.

Demokraatti selvittää Mikä meno? -haastatteluilla kentän kuulumisia. Tarkoituksena on raottaa rennolla ja humoristisella otteella persoonien työnaamiota ja löytää vaikuttajien sisäinen velmuilija.

Tuomioja pettyi Ruotsin sosialidemokraatteihin: ”On ikävää todeta, että…”

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja suree Facebook-sivuillaan suomen kielen huonoa asemaa Ruotsissa.

Tuomioja viitannee eilen puhuttaneeseen Helsingin Sanomien artikkeliin, joka käsitteli monin surullisin esimerkein vähemmistökielten kuten suomen huonoa ja yhä huononevaa asemaa länsinaapurissamme.

– On harmillista miten Ruotsissa ei edelleenkään haluta riittävästi turvata suomalaisen kielivähemmistön oikeuksia. Kun sosialidemokraateille Suomessa on aina ollut tärkeätä toimia ruotsinkielisen vähemmistömme oikeuksien kunnioittamiseksi, on ikävää todeta että ruotsalaiset toverimme eivät ole osoittaneet samanlaista sitoutumista sikäläisten vähemmistökielien turvaamiseen, Tuomioja toteaa.

– Ja ettei siitä kenenkään tarvitse huomauttaa, olemme me sosialidemokraatit Suomessa toki monissa asioissa tehneet omia virheitämme, myös esim. saamelaisten oikeuksien kunnioittamisessa, Tuomioja päättää Facebook-päivityksensä.

Keskustelua aiheesta

”Siinä mitataan se, onko kokoomuksesta sivistyspuolueena enää mitään jäljellä” – Lindtman Grahn-Laasoselle: Selvitykset seis ja toimiin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhumassa eduskunnassa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii kokoomuslaista opetusministeriä Sanni Grahn-Laasosta tuomaan esityksen toisen asteen maksuttomuudesta jo hallituksen kevään kehysriiheen.

– Siinä mitataan se, onko kokoomuksesta sivistyspuolueena enää mitään jäljellä kaikkien koulutusleikkauksien jälkeen, Lindtman summaa Facebookissa.

Lindtman toteaa, että toisen asteen maksuttomuus on tällä hetkellä erityisesti kokoomuksen käsissä, joka on vastustanut oppivelvollisuuden pidentämistä ideologisista syistä.

– Satavuotiaan Suomen menestystarina on perustunut sille ajatukselle, että tässä maassa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Sen on mahdollistanut suomalainen peruskoulu ja osaamistason nousu. Meillä on valtava määrä tutkittua tietoa siitä, että pelkkä peruskoulu ei enää riitä tulevaisuudessa, eikä riitä tälläkään hetkellä työelämässä.

Lindtman muistuttaa, että toisen asteen koulutuksen oppimateriaalien korkeaksi karannut hinta estää tuhansia nuoria suorittamasta toisen asteen koulutusta loppuun. Jopa puolet lukion tai amiksen keskeyttäneistä nimeää rahanpuutteen yhdeksi syyksi.

– Emme yhteiskuntana voi lähteä siitä, että näiden nuorten ensimmäinen osoite on sosiaalitoimisto. Kenenkään ei pitäisi joutua sosiaalitoimistoon koulukirjojen takia, Lindtman sanoo ja viittaa Grahn-Laasosen aiempiin lausuntoihin.

Ministeri Sanni Grahn-Laasoselta kysyttiin hiljattain Ylen Aamu-tv:ssä, millaisen neuvon hän antaa henkilölle, joka on tilanteessa, ettei ole varaa ostaa kirjoja.

– Siinä tilanteessa tietysti sosiaalitoimi on se ensimmäinen osoite, Grahn-Laasonen vastasi.

Lindtman on aiemmin hämmästellyt eduskunnassa lausuntoa todella kovaksi ja ylimieliseksi niille toisen asteen opiskelijoille, jotka tuskailevat rahan kanssa.

– Suomessa on 100 000 alle 30-vuotiasta ilman toisen asteen tutkintoa. Heistä vain neljä kymmenestä on työelämässä. Nämä faktat osoittavat, ettei Suomella ole varaa olla tekemättä tulevaisuuden kannalta merkittävää uudistusta eli oppivelvollisuuden pidentämistä ja toisen asteen maksuttomuutta, Lindtman toteaa.

Hän sanoo myös, että on hienoa, kun kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta tulee eduskunnan käsiteltäväksi.

– Tämän pitäisi herättää myös Sipilän (kesk.) hallitus ymmärtämään tosiasiat.

– Asiantuntijat, VATT, talouspolitiikan arviointineuvosto ja opettajien ammattijärjestö OAJ ovat kaikki päätyneet samaan analyysiin kuin SDP: oppivelvollisuutta kannattaa pidentää, toisesta asteesta on tehtävä maksuton, Lindtman painottaa.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on käynnistänyt selvityksen toisen asteen maksuttomuudesta.

– Ministeri Grahn-Laasoselle minulla on selvä viesti: Selvitykset on jo tehty. Tässä ei enää kaivata lisää selvityksiä vaan päätöksiä, Lindtman sanoo.