Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Amnesty syyttää: Isisin alueilta pakenevia siviilejä kidutettu ja teloitettu Irakissa

Irakin kurdien Peshmerga taistelijat ovat osa Isisin vastaista rintamaa.

Irakissa hallituksen joukot ja puolisotilaalliset ryhmittymät ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin ja sotarikoksiin äärijärjestö Isisin valtaamilta alueilta pakenevien siviilien kohtelussa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportissaan. Järjestön mukaan siviilejä on kidutettu ja pidätetty mielivaltaisesti. Lisäksi tuhansia siviilejä on järjestön mukaan teloitettu laittomasti.

Amnestyn mukaan kaltoin kohdelluiksi ovat joutuneet sunniarabit.

– Paettuaan sodan kauhuja ja Isisin hirmuvaltaa, sunniarabit joutuvat hirveiden kostoiskujen kohteeksi puolisotilaallisten sekä hallituksen joukkojen käsissä. Heitä rangaistaan Isisin tekemistä rikoksista. Vaikka Isis on todellinen uhka Irakille, se ei oikeuta laittomia teloituksia, tahdonvastaisia katoamisia, kidutusta ja mielivaltaisia pidätyksiä, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen tiedotteessa.

Mosulin takaisinvaltauksen pelätään lisäävän loukkauksia

Järjestö syyttä teoista aseellista Popular Mobilization Unit -shiiaryhmittymää, joka on pitkään saanut rahoitusta ja aseellista tukea Irakin hallitukselta. Ryhmittymästä tuli helmikuussa osa Irakin hallituksen joukkoja.

Ihmisoikeusloukkaukset ovat järjestön mukaan tapahtuneet pääosin Fallujan ja sitä ympäröivien alueiden takaisinvaltauksessa touko- ja kesäkuun aikana. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa ryhmittymä sieppasi, kidutti ja tappoi Mehemda-heimon jäseniä, jotka otettiin kiinni Fallujan pohjoispuolelta Saqlawiyasta.

Noin 1 300 miestä ja poikaa otettiin kiinni kesäkuussa ja osaa heistä muun muassa hakattiin ja pidettiin ilman ruokaa ja vettä. Lähes 50 kiinniotetuista teloitettiin tai kidutettiin kuoliaaksi. Lisäksi yli 600 kiinniotettua on edelleen kateissa. Amnestyn mukaan Irakin hallitus tutkii tapausta, mutta asiasta ei ole annettu tarkempia tietoja.

Lisää aiheesta

– Irakin viranomaisten osallisuus ja puuttumattomuus näihin tekoihin on luonut rankaisemattomuuden ilmapiirin, Mehtonen sanoo.

Väitteet perustuvat yli 470 entisen vangin, silminnäkijän, omaisen, viranomaisen ja aktivistin sekä avustustyöntekijän haastatteluihin.

Järjestö pelkää loukkausten lisääntyvän, kun Mosulin valtaus Isisiltä etenee. Irak aloitti suuroperaation kaupungin valtaamiseksi eilen. Mosulissa arvioidaan olevan ainakin miljoona ihmistä, ja tulevien taistelujen uskotaan ajavan ainakin satojatuhansia pakoon. YK pelkää, että edessä on humanitaarinen kriisi.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE