Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

19.6.2024 09:02 ・ Päivitetty: 19.6.2024 09:02

Analyysi: Käännytyslakia voi viilata vielä hetken, mutta lopulta demarienkin on pakko valita kantansa

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Eduskunnan perustuslakivaliokunta tiedotti 18. kesäkuuta rajalakia koskevasta lausunnostaan.

Käännytyslain teknisiä yksityiskohtia pitää vielä korjailla. Silti lopulta kaikkien kansanedustajien pitää uskaltaa päättää lain periaatteista – ja omistaan.

Simo Alastalo

Demokraatti

Politiikan juhannus muistuttaa yhä enemmän politiikan joulua, taukoa edeltävää välitilinpäätöstä, johon mennessä työläimmät lakihankkeet pitäisi saada pakettiin. Tämän kesän vaikein koettelemus on länsimaisen oikeusajattelun perusteisiin kajoava käännytyslaki, jolla hallitus pyrkii vastaamaan rajaviranomaisten huutoon Venäjän tekemästä välineellistetystä maahantulosta ja sen uhasta.

Laki antaisi toteutuessaan ulko- ja turvallisuuspoliittiselle johdolle oikeuden irtautua toisen maailmansodan jälkeen luoduista ihmisoikeussopimuksista. Toki paikallisesti ja ajallisesti rajattuna, itärajalle vuoden määräajaksi säädettävän poikkeuslain puitteissa, joka aktivoitaisiin tarvittaessa.

LAKI rikkoisi ytimeltään turvapaikanhakijoiden palautuskieltoa, jonka mukaan ulkorajoille saapuvat kuoleman tai epäinhimillisen kohtelun vaarassa olevat ihmiset pitää ottaa vastaan. Valtioilla on velvollisuus tarjota heille suojaa.

Rajalakiesityksessä sallitaan pakkopalauttamiseksi (pushback) kutsuttu välitön käännyttäminen, joka estää tulijoita hakemasta Suomesta turvapaikkaa. Samalla rajanviranomaiset velvoitettaisiin seulomaan tulijoiden virrasta hädänalaisia ihmisiä. Heille turvapaikanhakeminen olisi edelleen mahdollista. Tiettävästi rajalle suunnitellaan seulontaa varten aidattuja alueita, joissa olisi tarjolla tulkkipalveluja.

LIKIPITÄEN jokainen Suomen valtiosääntöoppineista vastustaa lain perusajatusta, irtautumista poikkeuslailla länsimaisen ihmisoikeusajattelun ytimessä olevista sopimuksista, muun muassa Geneven vuonna 1951 solmitusta pakolaissopimuksesta.

Valtiosääntöoppineita kuunnellaan eduskunnassa vaihtelevasti. Oikeistossa olisi haluja mennä vielä rajalakiesitystäkin pidemmälle. Puheet haavoittuvassa asemassa olevien päästämisestä Suomeen nähdään kädenojennuksena Venäjälle, jonka uskotaan tarvittaessa räätälöivän rajalle kriteereihin sopivia henkilöitä. Olivatpa he sitten pahoinpideltyjä vankeja, lapsia tai sairaita.

Lisää aiheesta

Hallintovaliokunnan pöydälle saapunut esitys onkin keskitien kompromissi, johon ovat alustavasti sitoutuneet kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, kd ja enemmistö RKP:stä.

SDP kipuilee mukana. Puolue kamppailee sisäisen oppositionsa kanssa ja tahtoo esitykseen runsaasti muutoksia.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat sanoneet jo ei. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi tiistaina valmistuneen perustuslakivaliokunnan (PeV) lausunnon jälkeen valiokunnan olevan rikki.

PeVin pitkäaikainen jäsen Anna Kontula (vas.) puhui historiallisesta, omalla valiokuntaurallaan ennen näkemättömästä lausunnosta.

SDP:LLE laki on poliittinen riski, katsoo sitä miltä puolelta tahansa. Jos lakia kannattaa, saa kimppuunsa vihreät, vasemmistoliiton ja osan omista.

Jos lakia vastustaa, koko hanke raukeaa. Perustuslain pikamuutoksen edellyttämä 5/6-enemmistö jää saavuttamatta.

Tämä herättäisi poliittisen oikeiston ja keskustan syyttämään demareita Putinin kätyreiksi etenkin, jos tilanne itärajalla uudelleen kriisiytyy.

Valtiohoitajastatustaan vaalivat ja sellaista tavoittelevat puolueet yrittävät toteuttaa presidentti Stubbin lanseeraamaa arvopohjaista realismia.

Ihmisoikeudet yritetään huomioida samalla, kun tunnustetaan, että eteen voi tulla tilanteita, joissa niitä kaikkia ei tulla kunnioittamaan.

Ihmisoikeussopimukset edustavat sanaparin arvopohjaa, idealismia. Venäjän uhka ja sitä tulkitsevat turvallisuusviranomaiset realismia.

Realismiin on vaikea päästä julkisesti käsiksi. Keskustelua käännytyslaista vaikeuttaa huomattavasti välineellistettyä maahantuloa koskevan tiedustelutiedon turvaluokitus. Emme tiedä, mihin viranomaisten uhka-arviot perustuvat tai mitä ne tarkemmin sisältävät.

HALLINTOVALIOKUNTA on saanut tehtäväkseen parannella hallituksen esitystä. Muutokset eivät poista lain ongelmallisinta osaa, pakkokäännytyksiä. Siksi yksityiskohdista käytävä keskustelu ja ehtojen asettaminen eivät lopulta helpota kantaansa harkitsevien puolueiden tilannetta. Poikkeuslaki tulee olemaan ristiriidassa ihmisoikeussopimusten, EU-oikeuden ja Suomen perustuslain kanssa.

Jossakin vaiheessa on tehtävä päätös, painettava nappia joko puolesta tai vastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU