Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

18.6.2024 11:17 ・ Päivitetty: 18.6.2024 11:17

Kontula ja Diarra vastustivat lausuntoa käännytyslaista – Andersson: ”Perustuslakivaliokunta on mennyt instituutiona perustavalla tavalla rikki”

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Kuvassa vasemmalta perustuslakivaliokunnan jäsenet Mats Löfström (r.), Johannes Koskinen (sd.), puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.), Anna Kontula (vas.) ja Fatim Diarra (vihr.) eduskunnan perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 18. kesäkuuta

Perustuslakivaliokunta hyväksyi tänään lausunnon niin sanotusta käännytyslaista. Valiokunnan jäsenet Anna Kontula (vas.) ja Fatim Diarra (vihr.) jättivät eriävän mielipiteen lausuntoon.

Demokraatti

Demokraatti

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottaa kantaa lausuntoon X:ssä.

– Tässä on kyse erittäin keskeisistä periaatteista. Perustuslakivaliokunta on tämän linjauksen myötä mennyt instituutiona perustavalla tavalla rikki.

Valiokunnan varajäsen Elisa Gebhard (sd.) kannatti kokouksessa Kontulan esitystä valiokunnan kannaksi. Hän ei voinut osallistua äänestykseen valiokunnan tultua täysilukuiseksi, tiedotteessa kerrotaan.

Lakiesitys mahdollistaisi turvapaikanhaun estämisen Suomen rajalla. Kontula, Diarra ja Gebhard katsovat, ettei esitystä voida hyväksyä poikkeuslakina.

– Perustuslakivaliokunnan lausunto on monella tapaa historiallinen. On ennenkuulumatonta, että hallitus esittää Suomen rikkovan tietoisesti ihmisoikeussopimuksia. Perustuslakivaliokunta taas hyväksyy lausunnollaan lain, jota sen kuuleman asiantuntijapalautteen perusteella ei pitäisi voida hyväksyä, Kontula summaa tiedotteessa.

Diarra toteaa, että esitys on räikeässä ristiriidassa ehdottoman palautuskiellon, oikeuden elämään, kidutuksen kiellon, joukkokarkotusten kiellon, oikeusturvan ja oikeuden tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin sekä turvapaikkaoikeuden kanssa.

– Ehdotus rikkoo sellaisiakin ihmisoikeusvelvoitteita, joista poikkeaminen ei ole sallittua missään oloissa. Poikkeuslakimenettely ei ratkaise ristiriitaa ihmisoikeussopimusten kanssa.

KONTULA ja Diarra katsovat, ettei asiantuntijakuulemisten perusteella ole tulkinnanvaraisuutta siitä, miten rajussa ristiriidassa lakiesitys on ihmisoikeussopimusten kanssa.

– Esitys sisältää valtavasti erilaisia ongelmia, mutta ytimeltään asia on yksinkertainen. Lukuisten asiantuntijoiden viesti oli harvinaisen selkeä ja yhdenmukainen siinä, ettei tällaista esitystä pitäisi voida oikeusvaltiossa hyväksyä, Diarra sanoo.

Kontula asettaa tiedotteessa muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimusta (1950) ja YK:n pakolaissopimusta (1951) loukkaavan esityksen historialliseen perspektiiviin:

– Nykyaikainen ihmisoikeusjärjestelmä luotiin toisen maailmansodan jälkeen tilanteessa, jossa sodan kauhut, ennenäkemätön pakolaisuus ja pakolaisten kohtelu olivat tuoreessa muistissa. Sodan kokeneet ymmärsivät, että poliitikkojen harkintakyky voi pettää pahasti ja tarvitaan rajat, joiden yli kansallisella päätöksenteolla ei tule astua. Ihmisoikeusjärjestelmä on samalla menneiden sukupolvien tärkein viesti oman aikamme päättäjille. Nyt kajotaan tuon järjestelmän vanhimpaan ja kaikkein vakiintuneimpaan osaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU