Nyheter
15.8.2021 10:10 ・ Uppdaterad: 15.8.2021 10:34
Sommaren hos FSD:arna
Sommaren börjar lida mot sitt slut, därmed även semestertiderna. Innan vi blickar mot den politiska hösten, stannar vi upp och ser vad sommaren har erbjudit. Arbetarbladet har fått ta del av några FSD:ares semestersysslor, politiska bakgrund och höstplaner. De tillfrågade FSD:arna är: Anna Caldén, Jacob Storbjörk, Rebecca Åkers, Peter Sjökvist och Ann-Marie Kulla.
Anna Caldén
1. Vad har du gjort under semestern?
-Jag har vistats i Munsala där jag växt upp och där min mamma bor. Jag har njutit av att koppla av för fullt, umgåtts med vänner och läst böcker. Det har varit en kanonsommar!
2. Vad fick dig att börja med politik?
-Jag kom med i politiken som 23 åring i samband med kommunalvalet 2004. Några år tidigare hade en journalist i samband med en intervju sagt till mig att jag pratar ju precis som en politiker. Då svarade jag snabbt att politiker kommer jag aldrig att bli. Men det fick jag äta upp några år senare och jag har aldrig ångrat att jag blev politiker. Det var det bästa beslut jag någonsin fattat, jag älskar att vara med och påverka samhället.
3. Vilken politiker ser du mest upp till? Varför?
-Jag ser upp till vår statsminister Sanna Marin. Hon är en varm och jordnära politiker som samtidigt vågar göra tuffa beslut då det krävs. Hon är den bästa statsminister vi haft i Finland.
4. En bok eller en film som du rekommenderar?
–Tusen strålande solar skriven av Khaled Hosseini. Det är en stark roman som på ett brutalt sätt skildrar kvinnors situation i Afghanistan. Men boken beskriver också det vackra i Afghanistan, naturen och gästvänligheten, sådant som vi sällan får höra om i nyheterna.
5. Hur ser hösten ut för dig?
-Hösten blir intensiv med både en ny fullmäktigeperiod och förberedelse av välfärdsområdesval. Men jag ser också fram emot att jobba med annat än politik och att ta vara på guldkanterna i vardagen. Livet är fantastiskt!
Jacob Storbjörk
1. Vad har du gjort under semestern?
-Under min semester har jag fokuserat på att ladda batterierna för den kommande politiska hösten. Det har varit välbehövligt med tanke på den intensiva valkampanjen i kommunalvalet som många av oss varit en del av. Många semesterdagar spenderades på sommarstugan i Öja (Karleby). En plats där det är lätt att koppla av och roa sig med små projekt här och där. Dagar som avslutats i solnedgång och en spegelblank sjö med Jakobstads cellulosafabrik vackert i horisonten. Kan det bli bättre än så?
2. Vad fick dig att börja med politik?
–Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse. Dagstidningarna under uppväxten väckte mitt intresse för de lokala frågorna på hemorten och diskussionerna nationellt om vilket typ av samhälle vi vill ha. Efter att ha bekantat mig med de olika partierna kände jag att socialdemokratin stod närmast mina värderingar. Tack till Nils-Johan Englund m.fl. som bjöd in mig till FSD och alla eldsjälar i Jakobstads Svenska Arbetarförening som lärt mig mycket.
Oxhamns skola (högstadiet i Jakobstad) förtjänar också ett tack! I skolans parlamentsgrupp fick vi diskutera samhällsfrågor och till och med besöka Finlands riksdag som en del av deras ungdomsparlament. Jag fick även i plenum ställa en fråga till ansvarig minister. Hoppas få möjligheten att göra det igen någon gång i framtiden.
Jag brukar också lyfta fram satirserien Itse valtiaat som en källa för inspiration. Politisk satir då den görs väl kan väcka intresse, till och med bilda, och ibland blotta brister i den politik som förs. Det är förstås viktigt att ta allt med en nypa salt. Karaktären Erkki Tuomioja i Itse valtiaat skiljer sig mycket från den Erkki man lärt känna i riksdagsgruppen. Något som däremot kanske stämmer överens är modet att stå för det man tror på och säga det som känns rätt. Även om det kan bli lite obekväm stämning ibland. Jag önskar egentligen vi hade mera politisk satir i Finland. Speciellt politikerna i Svenskfinland skulle kanske ibland behöva en satirisk granskning.
3. Vilken politiker ser du mest upp till? Varför?
–Jag väljer att svara Sveriges tidigare statsminister Olof Palme. Det finns många goda tal och citat av Palme som är ständigt aktuella. Citatet ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” tycker jag fortfarande kan inspirera. För handen på hjärtat, hur många av oss har inte ibland tvekat att ta en debatt då något framställts som omöjligt att ändra på eller att det nästan är en naturlag att det måste vara så. I de flesta fall är det bara strunt. Ingenting är omöjligt. Vi vill skapa jämlikhet, rättvisa och ett hyggligt liv för alla. Det är en vision en bred majoritet av finländarna stöder och förväntar sig att socialdemokratin modigt skall driva. Det är en vision som också präglar mycket av den förda politiken av regeringen. Välfärdsbygget fortsätter.
4. En bok eller en film som du rekommenderar?
-Jag kunde rekommendera massor. Men då vardagen återvänder efter semestern är det kanske många av Arbetarbladets läsare som har svårt att finna tid att läsa ut en bok. För dig skulle jag rekommendera ”Vad hade Erlander gjort? – Hur vi ska besegra högern och vinna framtiden” av Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys. Boken tar inte längre att läsa igenom, men lyckas väl på sina få sidantal att bilda och inspirera. Boken tar förstås fasta på vad som hänt i svensk politik. Men mycket av innehållet är relevant också för den nordiska idédebatten.
5. Hur ser hösten ut för dig?
-Jag ser fram emot intressanta debatter och modiga beslut lokalt, nationellt och globalt. Jag är taggad på att hjälpa FSD:s Johan Kvarnström och våra socialdemokratiska riksdagsledamöter i deras parlamentariska värv. Jag hoppas också att inom en nära framtid få resa inom Norden igen i rollen som medarbetare för socialdemokraterna i Nordiska rådet. Man börjar nog tröttna på alla dessa distansmöten, men givetvis skall vi fortsätta med dem tills det är tryggt att resa och mötas igen fysiskt.
Men jobbet och politiken är inte allt. Jag ska förstås njuta av livet, kanske pröva på någon ny hobby och framför allt finnas till för mina medmänniskor.
Rebecca Åkers
1. Vad har du gjort under semestern?
–Jag har haft en riktigt avkopplande semester med mycket fiske, bastu, simning och god mat.
2. Vad fick dig att börja med politik?
–Jag var aktiv i människorättsorganisationer som Amnesty International, Tahdon2013 och Ungdom mot rasism, och blev inspirerad att komma med och försöka påverka besluten från beslutsfattarsidan. Det organiserades en valdebatt i mitt gymnasium och jag läste efteråt de olika partiernas broschyrer och valde parti.
3. Vilken politiker ser du mest upp till? Varför?
–Jag ser upp till Alexandria Ocasio-Cortez, som är en ung kongressledamot i USA. Hon har starka progressiva åsikter och vågar säga dem även om de inte är populära. Hennes bakgrund med bl.a. jobb i servicebranschen ger henne en väldigt stark trovärdighet – hon vet vilka problemen är och vill lösa dem.
4. En bok eller en film som du rekommenderar?
–Vi läste nyligen i den socialistiska bokcirkeln Angela Davis bok “Women, Race and Class“. Davis är en känd kommunistisk medborgaraktivist och jag lärde mig väldigt mycket om slaveriets och kvinnorättsrörelsens historia, och fick många nya perspektiv.
5. Hur ser hösten ut för dig?
-Efter inval i Korsholms kommunfullmäktige ser jag fram emot att sätta mig in ännu mer i kommunalpolitiken och förbättra vardagen för Korsholmarna. Jag ska också skriva klart min pro gradu och bli klar ekonom från Hanken!
Peter Sjökvist
1. Vad har du gjort under semestern?
-Jag har tillbringat semestern med de närmaste. Vi har som familj rätt många olika “järn i elden” (min sambo driver en liten restaurang), så något som en fyra veckors tid av oavbruten ledighet är inte en lyx som vi har möjlighet att njuta av. Men under juli månad har vi under vår lediga tid spenderat en del tid på sommarstugan (som vi håller på att färdigställa), det torde vara tredje byggåret nu, men skam den som ger sig, säkert blir den färdig någongång! I samband med några inbokade kontroller på barnsjukhuset för vår yngre son passade vi ändå också på att tillbringa några extra dagar semester borta från vardagen med hotell & bad, trevliga och behövliga dagar som gav kraft och ork för höstens utmaningar.
2.Vad fick dig att börja med politik?
-I min ungdom höll jag mycket på med idrott, allt från friidrott, cykling till fotboll och hockey. Alla dom här aktiviteterna gjorde att jag träffade mycket människor, alla med sin egen historia, när jag senare också blev förtroendeman på arbetsplatsen så innebar det förutom förmånen att lära känna många olika människor att man även fick ta del av bekymmer och utmaningar som dessa människor brottandes med. Någonstans här vaknade nog intresset för politik & att kunna hjälpa, göra skillnad.
3. Vilken politiker ser du mest upp till? Varför?
–Maarit Feldt-Ranta och Risto Laakkonen såg jag båda upp till, Maarit kanske främst för hennes förmåga att engagera människor och Risto för hans sätt att se på samhället både när och fjärran, och allas delaktighet i det samma. Sanna Marin tycker jag även gör ett utomordentligt arbete i en utmanande tid.
4. En bok eller en film som du rekommenderar?
-Jag är “allätare” angående böcker & filmer, men dokumentärer och rymdteman intresserar alltid lite extra. Senaste boken jag läste var om en amerikansk pojke med adhd & autism (Niko tror jag han hette), jag minns tyvärr inte namnet på boken & författaren (modern), jag hittade boken i bokhyllan på Ronald McDonald under en vistelse där förra våren, men det var en väldigt berörande berättelse om hans liv, och hur sjukdomen påverkade honom, anhöriga, lärare och andra personer i hans närhet.
5. Hur ser hösten ut för dig?
-Jag ser framför mig en händelserik höst, arbetsmarknadsfrågorna och de allmäntbindandekollektivavtalens vara eller icke vara, områdesvalen (välfärdsområdet står redan i startgroparna i Vasa regionen) samt en ny fullmäktigeperiod påbörjas.
På “hemmafronten” börjar även vår äldre son på årskurs 1, något som han med stor spänning ser fram emot, förhoppningsvis hålls pandemin på en sådan nivå att skolorna kan hållas öppna!
Ann-Marie Kulla
1. Vad har du gjort under semestern?
-Jag har varit föräldraledig denna sommar så har fått njuta med mina två små barn och min sambo. Vi har mest varit hemma, åkt lite båt och njutit av vår skärgård här i Dalsbruk. Njuter t.ex. av att fixa i trädgården, träffa familj och goda vänner.
2. Vad fick dig att börja med politik?
-Det var svärfar som frågade om jag ville ställa upp i kommunalvalet år 2017. Hade ingen som helst politisk bakgrund men jag är inte rädd för utmaningar eller att framföra egna och andras åsikter, kommunens verksamhet och dess utveckling intresserar, så behövdes inte så mycket övertalning.
3. Vilken politiker ser du mest upp till? Varför?
-Barack Obama för bl.a. hans Obamacare. Sanna Marin för hennes goda framgång som statsminister trots ung ålder och småbarnsmamma.
4. En bok eller en film som du rekommenderar?
-Har inte blivit att se filmer eller läsa böcker förutom sagor på väldigt länge, så kunde rekommendera en mindre känd barnbok som heter “Igelkotten klarar sig själv”, den har vi tyckt mycket om hos oss.
5. Hur ser hösten ut för dig?
-Hösten är rätt så fullspäckad med inkörning i dagis, arbete och politik samt gårdsarbeten hemma.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.