Nyheter
25.10.2020 15:58 ・ Uppdaterad: 25.10.2020 16:12
Anna Caldén blir inspirerad och taggad av kongressen
Anna Caldén, 39, är ordförande för FSD Österbotten. Hon har nyligen blivit invald i SDP:s partifullmäktige och hon har suttit i stadsfullmäktige i Nykarleby i fyra mandatperioder. Nu gäller det för henne att ta sats inför kommunalvalet för femte gången. ABL intervjuade henne under FSD:s digitala kongress om stämningarna i Österbotten och om själva kongressen.
Caldén har studerat till socionom vid Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo och är vice ordförande i Nykarleby socialdemokratiska förening. Den första vinnande kommunalvalskampanjen gjorde hon 2004 efter att ha blivit rekryterad av Steven Frostdahl. Caldén arbetar som koordinator för SAMS vänverksamhet i Österbotten och var tidigare i tre år styrelseordförande för SAMS som är en paraplyorganisation för de finlandssvenska funktionshinderorganisationerna. Verksamheten hon koordinerar gäller alltså frivilligvänner till personer med funktionsnedsättning.
Till frågan om hur det är att driva frågor som socialdemokrat i en kommun där SFP har absolut majoritet i fullmäktige svarar Caldén att det gör henne extra taggad att vara i minoritet:
– Utmaningen är att få förändring till stånd. Jag har blivit ännu mera ivrig att jobba för socialdemokraterna när jag har befunnit mig i minoritetsställning. Jag har också fått credit för att jag har varit av annan åsikt i en del frågor.
Frostdahls avhopp till SFP kommenterar hon med att hon respekterar hans beslut och att hon kan samarbeta med alla. Hon ser positivt på SDP:s utsikter av många olika orsaker.
– Vi hade en jättefin organisationsdag nyligen där Christoph Treier talade till oss FSD-are. Det gav oss självförtroende och en bra start för planeringen av kampanjen. Jag är väldigt stolt över Sanna Marin och vår regering för att inte tala om den socialdemokratiska ideologin.
Nykarleby är känd för som en kommun där pälsnäringen är speciellt viktig.
– Inför SDP:s partikongress jobbade FSD stenhårt för pälsnäringen. Nu gäller det att vi fokuserar på stödåtgärderna. Jag är själv dotter till en före detta pälsfarmare och jag är nöjd med att det kommer stödpengar nu under coronakrisen.
Inför kommunalvalet jobbar Caldén hårt för att rekrytera kandidater. Nu är det hennes tur att inspirera andra att kandidera förutom att förstås kandidera själv.
– SDP har bra opinionssiffror men vi ska ta ingenting för givet. Vi ska peppa varandra och kämpa hårt hela vägen.
Med den digitala kongressen är Caldén mycket nöjd. Hon tillhör i en riskgrupp och är mycket försiktig med kontakter.
– Man ska hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Den här pandemin är tillfällig och under tiden gäller det att använda sig av det sunda bondförnuftet. Det är klart att det är trist att man inte kan ha kongressmiddag och att man inte kan fysiskt träffa de kamrater som verkligen upplever ensamheten. Jag hoppas att vi får ett vaccin till nästa års kongress.
Kongressen gör Caldén inspirerad och taggad.
– Jag blir inspirerad när så många har lyft fram regeringens sätt att sköta coronakrisen. En speciell orsak till glädje är framgången av de egna motionerna om en hållbar och långsiktig tredje sektorns finansiering och tillräckliga resurser för utbildningen av personal som möter offer för våld i nära relationer.
Om sin egen kampanj konstaterar hon att hon alltid har drivit frågor som gäller personer som har en funktionsnedsättning.
– Det gäller att inte fastna i handikappfällan och vara allmänpolitiskt trovärdig. Jag kommer också att driva utbildningsfrågor. I kommunerna bordet det absolut finnas en elevvård som är förebyggande. En annan viktig fråga för mig är familjevåldsfrågan. Det är viktigt att kunna ingripa i våldet i ett tidigt skede, avslutar Caldén.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter