Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Anneli Kiljunen huolissaan alkoholin käytön kasvusta – ”Oppositiosta on surullista katsoa, miten kokoomus jyrää tällä hetkellä hallituksen sisällä”

Kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yritti tällä viikolla taajaan järjestetyin kokouksin ratkaista kysymystä alkoholin etämyynnistä.

Tulkinta jäi kuitenkin edelleen epäselväksi. Alkoholin etämyynti on lain perustelujen mukaan kiellettyä, mutta asiasta ei ole kirjauksia pykälässä.

– Me emme pystyneet selkeyttämään etämyyntiä perustuslakivaliokunnan toivomalla tavalla. Perustuslakivaliokunta oli toivonut, että eduskunta selkeyttäisi pykälää eli että ristiriita pykälän ja perusteiden välillä selvennettäisiin. Toisin sanoen sen mukaan olisi pitänyt tehdä etämyynnin kieltävä pykälä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) esittikin valiokunnassaan, että etämyynti kiellettäisiin pykälässä. Näin asia olisi pystytty selkeyttämään jo nyt eikä olisi tarvittu enää lisäselvityksiä. Esitys hävisi äänin 9–6, 1 tyhjä.

– Tilanne jäi epäselväksi sen takia, että hallituspuolueet eivät olleet valmiit tekemään tarvittavaa pykälää asian selkeyttämiseksi, Kiljunen summaa.

”Pykäläkirjaukset olisi voitu tehdä jo nyt.”

Tällä hetkellä alkoholin etämyynti on siis kiellettyä vain alkoholilain perustelujen mukaan.

Lisää aiheesta

– Samanaikaisesti meidän pitää muistaa, että ostaminen ulkomailta on mahdollista omaan käyttöön, kun se toteutetaan säännösten mukaisesti. Eli etämyynti ei sinällään kiellä alkoholin ostamista omaan käyttöön.

Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen. Etäostossa kuljetus järjestetään itse.

SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet pitävät tärkeänä, että Alkon monopolin turvaaminen varmistetaan. Sen takia etämyynnin kielto halutaan saada pykäliin.

– Alkolla on selkeä rooli myös kansanterveyden näkökulmasta. Jos Alkon monopoli murenee se tarkoittaa, että meillä alkoholin myynti, tuonti ja käyttö räjähtävät käsiin. Sen takia tässä on Alkon monopolin ja etämyynnin yhteys niin tärkeä, Anneli Kiljunen sanoo.

– Myönteistä oli, että tämän prosessin aikana hallitus omassa tekstissään kuitenkin edellyttää, että säännöksiä selvennetään jatkossa, mutta se ei poista sitä tilannetta, että pykäläkirjaukset olisi voitu tehdä jo nyt.

– Valiokunnan selkeä enemmistö puhui, että Alkon monopolin säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää.

”4,7% voitti äänin 13–3.”

Valiokunta edellyttää, että sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee etämyynti-asiaa eteenpäin.

Mietinnössä lukee seuraavasti:

Valiokunta ehdottaa, että etämyyntiä koskevat säännökset selvennetään ottaen huomioon unionin oikeuden vaatimukset sekä KKO:n tuleva ratkaisu Visnapuu-tapauksessa. Sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla olevassa valmistelussa tulee EU-oikeudellisten reunaehtojen ohella ottaa huomioon erityisesti se, että etämyyntiä koskevat ratkaisut eivät saa vaarantaa laissa säädetyn vahvuusrajan ylittävien alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeuden säilyttämistä. Valmistelussa tulee ottaa huomioon myös valmisteverojen sujuvalle perinnälle asetettavat vaatimukset.

Jos Alkon monopoli murenisi ja alkoholin vapaa tuonti ja myynti sallittaisiin, Kiljunen listaa monia ongelmia, jotka tästä seuraisivat: muun muassa rikollisuuden lisääntyminen, terveyshaitat, perheväkivalta, poissaolot työstä ja työhyvinvoinnin heikentyminen.

Myös esimerkiksi poliisien resurssitarpeet kasvaisivat ja harmaan talouden valvonta vaikeutuisi. Seuraukset lasten ja nuorten hyvinvoinnille olisivat mittavat.

– Selkeä huoli minulla on siitä, että yksi puolue, kokoomus ohjaa hyvin pitkälle niin hallituksen alkoholipolitiikan linjauksia ja päätöksiä kuin myös pyrkii vaikuttamaan opposition toimintaan alkoholipolitiikassa.

– Oppositiosta on surullista katsoa sitä, miten kokoomus jyrää tällä hetkellä hallituksen sisällä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti myös alkoholiprosentista. Äänin 13–3 se päätyi kannattamaan 4,7%:a hallituksen esittämän 5,5%:n sijaan. Kyse on siitä, kuinka vahvaa alkoholia voi myydä vähittäiskaupassa.

Alkoholin valmistustavasta äänestettiin myös, äänin 10–6 limuviinat ovat tulossa kauppoihin.

Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE