Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kolumnit

7.11.2019 10:18 ・ Päivitetty: 7.11.2019 10:56

Antton Rönnholm: Kirjoita se itse

Historia ei tapahdu, vaan luonnonmullistuksia lukuun ottamatta se muodostuu ihmisten teoista. Hyvistä ja pahoista, rakentavista ja purkavista. Ja sitä varjelevat sen säilyttäjät. Demokratialla pitää olla muisti, jotta me ja jälkeemme tulevat ymmärtävät, mitä haluttiin, mistä unelmoitiin, mitä tehtiin ja miten onnistuttiin.

Antton Rönnholm

Kesällä SDP vietti Turun puoluekokouksen 120-vuotisjuhlaa ja viime viikolla Työväen arkisto täytti 110 vuotta. Suomen Työväen Arkisto perustettiin SDP:n Kotkan-puoluekokouksessa vuonna 1909. SDP:n puolueneuvoston hyväksymien sääntöjen mukaisesti Arkiston tehtävänä oli koota ja säilyttää työväenliikettä koskevia kirjoitettuja ja painettuja asiakirjoja, kirjoja, lehtiä ja kuvia. Ensimmäiset arkistonhoitajat olivat puoluesihteereitä ja kansanedustajia, kuten Yrjö Sirola ja K. H. Wiik. He hoitivat arkistoa muiden töidensä ohella, ja arkiston taloudesta huolehti puolueen taloudenhoitaja.

Suomen Työväen Arkisto toimi ensimmäiset 50 vuotta hyvin niukoin resurssein SDP:n, muutaman muun työväenjärjestön ja säätiön, pienen valtionavun ja Helsingin kaupungin avustamana. SDP:ssä kuitenkin ymmärrettiin, että julkisen tuen saamiseksi arkistolle puoluesidonnaisuus oli suuri haitta. Siksi arkisto irrotettiin puolueen alaisuudesta. SDP esitti ja viranomaiset hyväksyivät 1945 Työväen Arkiston Säätiön säännöt. Arkiston virallisesta nimestä tippui etuliite Suomen.

Mennyt ja tuleva velvoittaa myös SDP:tä puolueena. Puolueella on kirjoittamatta oma historiansa 1900-luvun jälkipuoliskolta.

Historiantutkija Matti Niemisen arkistonhoitajakausi alkoi vuonna 1960. Hän ryhtyi puuhaamaan lakisääteistä valtionapua. Pian hän havaitsi, että se oli mahdollista vain, jos valtionapua saataisiin myös muiden puolueiden keskusarkistoille. Häntä voikin hyvällä syyllä pitää yksityis­arkistolain isänä. Laki säädettiin vuonna 1974, ja arkisto alkoi saada 80 prosenttista valtionapua arkistokelpoisiin menoihinsa.

Lain myötä valtionapua ei enää saatukaan kirjaston ja museokokoelmien kartuttamiseen tai hoitamiseen. Siksi arkistonhoitaja Esa Lahtisen johdolla Työväenperinne ry perusti 1987 Työväenliikkeen kirjaston – jota se edelleen ylläpitää – jonne arkiston kirjoja ja painotuotteita siirrettiin.

Kansanliikkeellä, joka puolustaa ja kehittää demokratiaa pitää olla vahva muisti: tallessa on asiakirjoja ja muistitietoa, äänitteitä, lehtiä, lauluja ja runoja, jotka kertovat liikkeen nais-, nuoriso- tai eläkeläistoiminnasta, rauhantyöstä, poliittisesta ja ammatillisesta liikkeestä, osuuskauppa- ja kuluttajatoiminnasta, seksuaalisen tasa-arvon kehittymisestä tai yksinäisten äitien ja Ensi Kotien asemasta. Tätä tärkeää työtä demokratiamme hyväksi tallentaa Työväen Arkisto.

Mennyt ja tuleva velvoittaa myös SDP:tä puolueena. Puolueella on kirjoittamatta oma historiansa 1900-luvun jälkipuoliskolta. Samalla toiminnastamme kertyy jatkuvasti uutta digitaalista tietoa, joka uhkaa hävitä historian bittiavaruuteen. Yksittäisten teosten haastatellut voivat vääristää yhteistä muistitietoamme omaa sivurooliaan korostaakseen. Näin puolueen organisaation merkitys tiukoissa tilanteissa ja yhteinen työ voivat jäädä taka-alalle. SDP:n ja Arkiston tasavuosien kunniaksi onkin oiva hetki luvata, että puolueena aloitamme uudelleen historiankirjoitushankkeen ja tehostamme arkistointikäytäntöjä vastaamaan digitaalisen ajan vaateita.

Niin tiedon löytäminen kuin säilöminen on helpottunut. On puhuttava kun vielä muistaa. Niin yksilönä kuin organisaationa kannattaa harkita aktiivisen historiaharrastajan neuvoa: ”Historia tulee olemaan minulle ystävällinen, sillä aion kirjoittaa sen itse.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU