Huvudnyheter

Arseniy Lobanovskiy rekommenderar varmt Nordenskolan

Foto: Topi Lappalainen
Arseniy Lobanovskiy. Arkivbild.

Arseniy Lobanovskiy, vice ordförande för Finlands Svenska Unga Socialdemokrater, är nöjd med sina upplevelser av Nordenskolan. Han rekommenderar varmt utbildningen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Nordenskolan är en utbildning som är riktad åt unga aktiva inom den nordiska arbetarrörelsen, nybörjarpolitiker, sådana som är i ett tidigt skede av sin politiska karriär inom socialdemokratin samt fackföreningsaktiva inom de nordiska fackföreningarna, berättar Lobanovskiy.

– Språket är skandinaviska, en blandning av danska, norska och svenska, men engelska används vid behov som stöd när det blir av någon anledning omöjligt att förstå varandra.

Enligt Lobanovskiy är Nordenskolan ett jättebra tillfälle att knyta kontakter med sådana som kommer att vara eller redan är nyckelfigurer i sitt land.

– Det uppskattas mycket och jag uppskattade det också, konstaterar Lobanovskiy.

– Det är ett bra tillfälle att lära sig mer om den nordiska arbetarrörelsen, hur facket är organiserat i andra länder samt Finland och hur den nordiska välfärdsstaten är uppbyggd.

Lobanovskiy berättar att temat var den nordiska välfärdsstatens framtid när han själv deltog.

– Vi fick lära oss om den politik som ledde till välfärdsstaten och hur den kan reformeras för att motsvara nutidens utmaningar såsom digitalisering och plattformsekonomi. Det är viktigt att veta som krävs av socialdemokratin för att genomföra det här projektet.

– Man får delta, inte bara i sitt eget land, utan också fysiskt i andra länder på socialdemokratins mark. I Oslo deltog jag i ett lägerområde som hör till Arbeiderpartiet. Det är bra att bekanta sig med vad som sker i andra länder, konstaterar Lobanovskiy.

Det råkade vara valår i Norge när Lobanovskiy deltog i Oslo.

– Det ingick valanalys och strategidel om det norska valet. Det är bra med sådant som är kontextualiserat i just den kontexten som finns just nu.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE