Politiikka
28.12.2017 14:16 ・ Päivitetty: 28.12.2017 14:18
Arvio kohujutun vuotajasta: “Niinistön omasta talosta”
Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professorin Martin Scheininin mukaan Helsingin Sanomien sotilastiedustelua koskevan kohujutun vuotaja on mahdollisten välikäsien lukumäärästä riippumatta oletettavasti sotilas- tai siviilivirkamies.
“Presidentti Sauli Niinistön ripeys rikostutkinnan käynnistämisen yhteydessä saattaakin selittyä sillä, että myös hän on ymmärtänyt todennäköiseksi, että vuoto on peräisin hänen omasta talostaan, joskaan ei hänen presidenttikaudeltaan.”
Scheinin kirjoittaa asiasta Perustuslakiblogissa.
“Hesarin alkuperäinen juttu sisälsi useita viittauksia yksilöityihin salaisiin asiakirjoihin vuosilta 2002-2008. Niiden jakelulistat ovat viranomaisten tiedossa, samoin kuin se, keille asiakirjoja on vain näytetty ja ketkä ovat saattaneet pitää kopion. Kun mainittuna aikana Suomessa toimi peräkkäin kaksi pitkäaikaista ja poliittiselta pohjaltaan erilaista hallituskokoonpanoa, näyttää epätodennäköiseltä, että vuoto olisi peräisin valtioneuvoston piiristä.”
Olisi tietenkin ironista, jos salaisen tiedustelutiedon ykkösasiakas, tasavallan presidentin kanslia, olisi myös salassapidon Akilleen kantapää.
Jäljelle jää professorin mukaan kaksi muuta mahdollisuutta.
“Ehkä sotilastiedustelun tai suojelupoliisin piirissä on henkilö, joka on kerännyt asiakirjoista kopioita ja nyt syystä tai toisesta vuotanut ne Helsingin Sanomille, vaikkapa julkisen keskustelun ohjaamiseksi. Suoraan sanoen tämä vaihtoehto vaikuttaa vielä epätodennäköisemmältä kuin ensin mainittu.”
Lisää aiheesta
Scheininin arvion mukaan viimeinen mahdollisuus on kuitenkin uskottavampi.
“Kuten aiemmissa rinnastettavissa tapauksissa, myös tällä kertaa vuodon lähde on saattanut olla tasavallan presidentin kansliassa. Presidentin tietämättä joku hänen harvalukuisista avustajistaan, joilla on ollut pääsy salaisiin asiakirjoihin, on ottanut niistä kopioita. Motiivi niiden antamiselle Hesarin käyttöön voi olla tiedustelulakiuudistukseen kytkeytyen poliittinen, taikka sitten puhtaasti henkilökohtainen, esimerkiksi turhautumiseen liittyen. Olisi tietenkin ironista, jos salaisen tiedustelutiedon ykkösasiakas, tasavallan presidentin kanslia, olisi myös salassapidon Akilleen kantapää.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.