Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

9.4.2025 16:30 ・ Päivitetty: 10.4.2025 05:42

Arvio: Rutikuiva aihe herää eloon yllättävässä dokumentissa

Gerard Ford, Leonid Brezhnev ja kumppanit lystinpidossa Helsingissä.

Arthur Franckin elokuvassa on aihe, jonka perässä rahoittajat tuskin ovat kilvan juosseet. Dokumentissa on silti yllättävää ajankohtaisuutta.

Rane Aunimo

Demokraatti

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etyk huipentui Helsinkiin heinä-elokuun vaihteessa vuonna 1975 monen aikalaisenkin ihmetykseksi.

ELOKUVA:
The Helsinki Effect
Ohjaus: Arthur Franck
2024, 88 minuuttia
Ensi-ilta 11.4.
★★★★☆
Neuvostoliitto halusi kohentaa mainettaan ja vahvistaa sotien jälkeen syntyneet Euroopan maiden rajat. Vastahakoisessa Yhdysvalloissa koko prosessia epäiltiin ensin vihollisen juonitteluksi. Lopulta länsi keksi tarinaan omat metkunsa.

Keskellä tasapainoillut Suomi sai järjestettäväkseen huippukokouksen, joka oli myös itsevaltaisen Kekkosemme uran kruunu. Vuosien neuvotteluiden jälkeen pääkaupunkiin kokoontui yli kolmekymmentä maailman johtajaa allekirjoittamaan yhteistä julistusta.

Edessä oli vielä kolmipäiväinen koettelemus, politiikan virstanpylväs, nukuttava istuntomaraton ja taistelutanner. Mutta myös aika iso vitsi, Franck todistelee.

Mediaihmisiä ja ajankuva. KUVA POLYGRAF

THE HELSINKI EFFECT (2025) katsoo historian pölyttyneitä asiakirjoja ja kokousrumbaa tekoälynkin suomin huvittunein silmin. Brezhnevin ja Kissingerin arkistolausunnot heräävät eloon äänisimulaatioiden avulla.

Dokumentin kertojalla on riemukkaan viisasteleva tyyli. Tämä kaivelee, pysähtelee ja tulkitsee juuri näkemäämme tai kuulemaamme. Historia hengittää ja kaikenlainen tärkeily loistaa poissaolollaan.

Välillä elokuva vakavoituu, koska kyse ei ole vain leikinlaskusta. Neuvostoliitto taipui myönnytyksiin, vaikka koki menestyneensä. USA piti hommaa turhana teatterina mutta onnistui.

Dokumentti havainnollistaa erinomaisesti diplomatian luonteen, joka ei ole pikavoittoja vaan väsytyskamppailua.

Kommunistinen Neuvostoliitto ei jaksanut vaan romahti. Brezhnev antoi lännen pirulle pikkusormen, mutta se vei koko käden.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU