Elokuva
9.4.2025 16:30 ・ Päivitetty: 10.4.2025 05:42
Arvio: Rutikuiva aihe herää eloon yllättävässä dokumentissa
Arthur Franckin elokuvassa on aihe, jonka perässä rahoittajat tuskin ovat kilvan juosseet. Dokumentissa on silti yllättävää ajankohtaisuutta.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etyk huipentui Helsinkiin heinä-elokuun vaihteessa vuonna 1975 monen aikalaisenkin ihmetykseksi.
The Helsinki Effect
Ohjaus: Arthur Franck
2024, 88 minuuttia
Ensi-ilta 11.4.
★★★★☆
Keskellä tasapainoillut Suomi sai järjestettäväkseen huippukokouksen, joka oli myös itsevaltaisen Kekkosemme uran kruunu. Vuosien neuvotteluiden jälkeen pääkaupunkiin kokoontui yli kolmekymmentä maailman johtajaa allekirjoittamaan yhteistä julistusta.
Edessä oli vielä kolmipäiväinen koettelemus, politiikan virstanpylväs, nukuttava istuntomaraton ja taistelutanner. Mutta myös aika iso vitsi, Franck todistelee.

Mediaihmisiä ja ajankuva. KUVA POLYGRAF
THE HELSINKI EFFECT (2025) katsoo historian pölyttyneitä asiakirjoja ja kokousrumbaa tekoälynkin suomin huvittunein silmin. Brezhnevin ja Kissingerin arkistolausunnot heräävät eloon äänisimulaatioiden avulla.
Dokumentin kertojalla on riemukkaan viisasteleva tyyli. Tämä kaivelee, pysähtelee ja tulkitsee juuri näkemäämme tai kuulemaamme. Historia hengittää ja kaikenlainen tärkeily loistaa poissaolollaan.
Välillä elokuva vakavoituu, koska kyse ei ole vain leikinlaskusta. Neuvostoliitto taipui myönnytyksiin, vaikka koki menestyneensä. USA piti hommaa turhana teatterina mutta onnistui.
Dokumentti havainnollistaa erinomaisesti diplomatian luonteen, joka ei ole pikavoittoja vaan väsytyskamppailua.
Kommunistinen Neuvostoliitto ei jaksanut vaan romahti. Brezhnev antoi lännen pirulle pikkusormen, mutta se vei koko käden.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.