Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Aseidenkalistelupuheet antavat väärän käsityksen” – SDP:n Feldt-Ranta: ”Suomen pitää hyväksyä ydinaseet kieltävä sopimus”

Lehtikuva
Hiroshimaan pudotettiin atomipommi 73 vuotta sitten. Uhreja muistettiin kaupungissa tänään. Hiroshiman pormestari Kazumi Matsui (oikealla) vetosi ydinaseettoman maailman puolesta seremoniassa.

SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan mielestä Suomen pitää hyväksyä ja allekirjoittaa ydinaseet kieltävä sopimus. Hän tähdentää, että YK:ssa yli 120 maan YK:ssa käynnistämä neuvotteluprosessi on johtanut ydinaseiden täyskieltosopimuksen hyväksymiseen ja sopimuksen avaamisen allekirjoituksille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Suomella on kaikki mahdolliset intressit yrittää vaikuttaa siihen, ettei maailmassa olisi ydinaseita. Ydinaseet uhkaavat koko ihmiskunnan olemassaoloa. Maailman 15 000 ydinkärjen tuhovoima riittää moninkertaisesti maapallon tekemiseksi elinkelvottamaksi. Ydinaseet eivät ole sodankäynnin vaan kansanmurhan välineitä, Feldt-Ranta muistutti puhuessaan tänään Hiroshima-päivän muistotapahtumassa.

EU:n liittoutumattomat maat Irlanti, Itävalta, Kypros, Malta ja Ruotsi olivat ydinasekiellon neuvotteluprosessissa alusta alkaen mukana.

– Sanon suoraan, että Suomen poissaolo tästä joukosta on erittäin valitettavaa ja maan ulkopoliittisesta johdolta harkitsematonta. Olemalla mukana ydinaseiden täyskieltoon tähtäävässä prosessissa Suomi tekisi myös selväksi, ettei se laske turvallisuuttaan kenenkään ydinaseiden varaan, Feldt-Ranta painottaa.

Hänen mukaansa Suomen ylin valtiojohto ei ole kyennyt esittämään mitään kestäviä perusteluita sille, miksi Suomi jättäytyi pois pyrkimyksistä edistää ydinaseiden täyskieltoa.

– Viimeaikaiset aseidenkalistelupuheet ja sotilaallisen voiman painottaminen synnyttävät aivan väärän käsityksen siitä, mihin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka aidosti perustuu, ja miksi se on ollut niin menestyksellistä.

Feldt-Ranta pitää rauhantahtoista, yhteistyöhön perustuvaa ulkopolitiikkaa edelleenkin parhaana turvallisuuden takeena.

Hiroshima-päivänä muistutetaan ydinaseriisunnan tärkeydestä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsitteli ydinaseiden kieltosopimuprosessia ja Suomen hallituksen valitsemaa sivustakatsojan linjaa kesäkuussa. Valiokunnan mielestä asia ei ole Suomessa loppuunkäsitelty.

– Valiokunta arvioi yksimielisesti, että nyt aikaansaatu uusi kansainvälinen sopimusjärjestelmä saattaa vaikuttaa siihen, että järjestelmä alkaisi hiljalleen muokata myös sellaisten valtioiden odotuksia, valintoja ja mahdollisuuksia, jotka ovat päättäneet jäädä sopimuksen ulkopuolelle, Feldt-Ranta pohtii.

Valiokunta piti tärkeänä, että Suomi analysoi edelleen ydinasekieltosopimuksen sisältöä sekä seuraa ja raportoi, miten ydinasekieltosopimuksen voimaansaattaminen etenee.

Feldt-Ranta huomauttaa valiokunnan näkemyksestä, jonka mukaan Suomen yhteistyö Ruotsin kanssa ydinasekysymyksissä vahvistaisi osaltaan muutakin yhteispeliä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Hän toivoo, että aktiiviset kansalaisjärjestöt ja kansalaiset yhtyvät vaatimuksiin, jotta Suomi hyväksyisi ja allekirjoittaisi ydinaseet kieltävän sopimuksen.

Hiroshima-päivänä 6. elokuuta muistetaan atomipommien uhreja sekä muistutetaan ydinaseriisunnan tärkeydestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE