Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Haatainen: ”On erittäin valitettavaa ja hämmentävää, että Suomi on poissa tästä joukosta”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut, että Suomi ei liity YK:n ydinasekieltosopimukseen.

– Tämä on käsittämätöntä ja vastuutonta politiikkaa. Ydinaseet ovat uhka koko ihmiskunnalle. Maailman 15 000 ydinkärjen tuhovoima riittää moninkertaisesti tekemään maapallon elinkelvottamaksi, SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen kirjoittaa blogikirjoituksessaan.

– Ydinaseet eivät ole sodankäynnin vaan kansanmurhan välineitä. Jo yksikin ydinräjäytys Euroopassa voi ulottaa tuhoiset vaikutuksensa myös meihin suomalaisiin.

Haatainen toteaa, miten pyrkimykset ydinaseiden käytön kieltämiseen saivat 1960-luvulla vauhtia. Ne johtivat ensin ydinkoekieltosopimukseen ja vuonna 1968 solmittuun ja kaksi vuotta myöhemmin voimaan tulleeseen ydinsulkusopimukseen.

Muutamat maat ovat luopuneet ydinohjelmistaan. Sopimuksen ulkopuolelle jääneet Intia, Israel ja Pakistan ovat kehittäneet käyttöönsä ydinaseen. Samoin on tehnyt sopimuksesta irtaantunut Pohjois-Korea.

Kaksi vuotta sitten käynnistyivät yli 120 maan neuvottelut YK:ssa. Ne ovat johtaneet allekirjoituksille avatun ydinaseiden täyskieltosopimuksen hyväksymiseen.

– Euroopan Unionin liittoutumattomat maat Irlanti, Itävalta, Kypros, Malta ja Ruotsi olivat prosessissa alusta alkaen mukana. Nato-maista mukana on ollut Hollanti. On erittäin valitettavaa ja hämmentävää, että Suomi on poissa tästä joukosta, Haatainen sanoo.

Lisää aiheesta

– Ydinaseriisunta edellyttää tietenkin kaikkien ydinasevaltojen osallistumista. On tärkeää havaita, että uusi sopimus lisää painetta nimenomaan tähän suuntaan. On myös ymmärrettävä, että tällä sopimuksella ei ole minkäänlaista ristiriitaa ydinsulkusopimuksen kanssa.

– Kun Suomi on mukana ydinaseiden täyskieltoon tähtäävässä prosessissa, teemme samalla selväksi, ettemme laske missään olosuhteissa turvallisuuttamme kenenkään ydinaseiden varaan, Haatainen päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE