Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Asiantuntija yllättyi Niinistön liittouma-kommenteista: ”Tuskin on innokas avaamaan”

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander piti presidentinvaalien avauskeskusteluksi kutsuttua EVAn Finlandia-talon paneelia onnistuneena. Majanderin mukaan paneeli osoitti, ettei tammikuun presidentinvaalit ole pelkkä seurapiiritapahtuma, vaan se palvelee ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja johtajuudesta käytävää keskustelua.

– Syynä voi olla myös tuoreus. Tämä saattaa parissa kuukaudessa myös hapantua, mutta startti oli hyvä sille, että presidentinvaalit eivät ole turhat oli niiden tulos ylivoimainen tai ei.

Hän hahmotti tiukasti turvallisuuspolitiikan ydinkysymyksiin rajatussa paneelissa kaksi temaattisesti itsensä ääripäähän asemoinutta ehdokasta. Perussuomalaisten ehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari muun muassa vastusti Lissabonin sopimusta ja kannatti presidentin valtaoikeuksien kasvattamista. Sen sijaan RKP:n ehdokas, europarlamentaarikko Nils Torvalds erottui vahvalla Nato-myönteisellä kannallaan.

On kiinnostavaa, miten aihe kehittyy näissä vaaleissa turvatakuukeskusteluna.

Tuula Haataisen (sd.) vahvuus tässä keskustelussa oli eriarvoistumiskehitys globaalisti ja eriarvoisuus Suomen sisällä, mutta paneelin painotus oli lähempänä turvallisuuspolitiikan ydintä, joten hän joutui käymään sitä keskustelua pikkuisen yksin.

Turvallisuuspolitiikan esiin nostetuista teemoista Majander huomasi erityisesti puheet Lissabonin sopimuksen turvatakuuartiklasta, jossa Suomen näkemykset vaikuttavat eroavan monista muista EU-maista.

– Tuntuu siltä, ettei kauempaa Euroopasta oikein löydy kumppania siihen. Tässäkin sanottiin useammasta suusta kuinka vahva ja sitova artikla on. On kiinnostavaa, miten aihe kehittyy näissä vaaleissa turvatakuukeskusteluna.

Lisää aiheesta

RKP:n Torvalds totesi, että turvatakuut ovat EU:ssa Naton takana, mutta muut ehdokkaat pitivät keskustelun Lissabonin artiklassa, jonka oli nostanut esiin presidentti Niinistö.

Niinistö muun muassa antoi ymmärtää, ettei semmoisesta unionista ole mihinkään, joka ei takaa kansalaistensa turvallisuutta.

Siinä näkyi istuvan presidentin hallitseva asema suhteessa muihin.

– Hän on käyttänyt ilmaisua myös jossakin haastattelussa aikaisemmin. Tuossa se herätti huomiota ja ajatuksen jatkokysymyksistä. Niinistön kommenteista uutuutena minulle tuli se, jonka hän nosti kahteen otteeseen esiin. Silloin, kun on oikein hätä, liittoutumia syntyy ilman jäsenyyshakemuksiakin. Hän tuskin on innokas istuvana presidenttinä avaamaan tätä tarkemmin.

Majander piti Finlandia-talossa järjestettyä paneelia korkeatasoisena avauksena turvallisuuspoliittiseen keskusteluun.

– Kun ajatellaan mitkä teemat tässä oli käsikirjoitettu, niin siinä näkyi istuvan presidentin hallitseva asema suhteessa muihin. Myös poliittinen kokemus suhteessa näihin kysymyksiin näkyi. Matti Vanhanen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.) pärjäsivät ehdokkaina, jotka pelasivat Niinistön kanssa yleisliigaa. Muut profiloituivat omalla tavallaan ja tekivät minkä kykenivät tuossa tilassa ja ajassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE