Politiikka
30.10.2017 18:18 ・ Päivitetty: 31.10.2017 09:17
Turvallisuuskomitean arviot puhuttivat presidenttiehdokkaita – Haatainen: ”Hysteriaa ei pidä luoda”
Moni presidenttiehdokkaista pitää vastuuttomina viime päivinä esiin tulleita turvallisuuskomitean tilaamia asiantuntija-arvioita Suomen vaaleihin kohdistuvista uhkista.
– Tänään saatiin hyvä esimerkki trollauksesta, kun trollausta ehkäisevän komitean asiantuntijaporukka antoi omia mielipiteitään julki, sanoi esimerkiksi jatkokautta hakeva presidentti Sauli Niinistö.
Niinistö epäilee, että arvioiden julkaisemisessa on ollut jokin taka-ajatus.
– Jos ihan rehellisiä ollaan, siinä on sen tason salamurhajuttuja, että jos sellaista kylvetään, niin ei sitä ihan vakavalla mielellä. Kyllä siinä jokin taka-ajatus on täytynyt olla.
Myös vihreiden Pekka Haaviston mielestä raportissa oli paljon naiiveja asioita, joiden esille tuominen vain vaikeuttaa keskustelua.
– Pääkaupunkiseudun vesi voidaan myrkyttää ja kaikkea voi tapahtua, mutta kaikkien tällaisten spekulaatioiden tuominen poliittisen päätöksenteon tilanteisiin ja varsinkin presidentinvaalien ympärille on minusta vastuutonta, Haavisto sanoi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan presidentinvaalitentissä.
Haaviston mielestä kaikenlaiset vaikutusyritykset pitää kuitenkin ottaa huomioon.
”Varauduttava on.”
Myös SDP:n ehdokas Tuula Haatainen korostaa, että tarkka täytyy olla ja varautua myös siihen, että eri puolilta yritetään vaikuttaa, mutta hysteriaa ei pidä olla luomassa.
– Kyllä meidän tarkkana täytyy olla ja varatua myös siihen, että eri puolilta voidaan yrittää vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin ja myös päättäjiin, mutta sellaista hysteriaa ei pidä olla luomassa, että jostain ollaan nyt erityisesti vaikuttamassa.
– Turvallisuuskomitean ulos vuodettu tai laitettu tiivistelmä raportista helposti synnyttää sellaista, että ihmiset alkavat pelätä ja luodaan hysteeristä suhtautumista, Haatainen sanoi.
Haatainen kertoi myös käyneensä tutustumassa Suomeen perustettuun hybridikeskukseen.
– On hienoa, että sellainen on Suomeen on saatu ja siinä tehdään yhteistyötä eri maiden kanssa. Eli varauduttava on, hän sanoi.
Kyse ei ole turvallisuuskomitean raportista, vaan sen saamista asiantuntija-arvioista. Kansalliselle asiantuntijaverkostolle annettiin tehtäväksi arvioida, millä tavoin ja millä tavoittein Suomen vaaleihin pyrittäisiin vaikuttamaan.
”Ei suomalaisella yhteiskunnalla ole varaa sellaiseen.”
RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds arvosteli kansanäänestystä huonoksi ratkaisuksi mahdollisesta Nato-jäsenyydestä päätettäessä. Hänen mukaansa päättäjät menevät äänestyksen taakse piilottelemaan todellisia kantojaan.
Presidentti Sauli Niinistö vastasi, että puhe vastuunpakoilusta on naurettavaa.
Niinistö pitää EU-jäsenyyden hakua parhaana mahdollisena mallina merkittäviä päätöksiä tehtäessä. Ratkaisussa ensin neuvoteltiin tulos, josta kysyttiin kansalta ennen eduskunnan päätöstä.
Niinistön mukaan päätös saa näin legitimiteetin eli yleisen hyväksynnän, jotta myös vastustajat hyväksyvät enemmistön kannattaman ratkaisun. Hänen mukaansa myös Nato-jäsenyyttä hakiessa presidentti ja hallitus lähtisivät halutessaan sitä hakemaan ja ottaisivat poliittisen tehtävän.
– Varoitan Naton suhteen ja muutenkin päätöksistä, joissa suuri osa kansasta saisi syviä haavoja. Ei suomalaisella yhteiskunnalla ole varaa sellaiseen, Niinistö viittasi poliittisen johdon ratkaisuun ilman äänestystä.
Vain Kyllönen poissa.
Keskustan ehdokas Matti Vanhanen sanoi, että muiden Nato-maiden pitää tietää, että jäsenellä on aito kansan mandaatti, jotta jäsen ei ensimmäisessä mahdollisessa tilanteessa käytä veto-oikeutta.
Vanhasen mukaan kansan mandaatin voisi periaatteessa saada myös eduskuntavaaleissa, joissa Nato olisi lähes ainoa aihe. Niinistö kysyi Vanhaselta, voisivatko presidentinvaalit tuoda samalla tavalla mandaatin. Vanhanen vastasi, että presidentinvaalit voisivat myös tuoda hyväksynnän.
Torvalds on ainoa ehdokas, joka on selkeästi asettunut Nato-jäsenyyden tukijaksi.
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen totesi, että neuvoantava kansanäänestys on paikallaan, kun kosketellaan asioita, jotka koskettavat hyvin perustavanlaatuisesti kaikkia suomalaisia.
Kysymys Natosta on hänen mukaansa niin iso, että siitä pitäisi ehdottomasti järjestää neuvoantava kansanäänestys. Hän kertoi itse, ettei itse näe jäsenyyden hakemista tarpeelliseksi.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan Helsingissä järjestämä Presidenttiforum on kerännyt ensimmäistä kertaa lähes kaikki ehdokkaat vaalikeskusteluun. Kansanliikkeen ehdokkaan, kokoomuksen tukeman Niinistön lisäksi ehdolle ovat asettuneet Vanhanen, Torvalds, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja SDP:n Tuula Haatainen. Kyllönen ei osallistunut tenttiin kauan sitten varatun työmatkan takia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.