Kotimaa
22.4.2020 04:35 ・ Päivitetty: 22.4.2020 04:35
Aukeavatko koulut, mikä on kesätapahtumien kohtalo? – Hallitus kokoontuu tänään arvioimaan koronarajoituksia
Hallitus kokoontuu tänään pohtimaan, millä tavalla ja millä aikataululla koronaviruksen leviämistä estäviä rajoituksia voisi alkaa purkaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikön Anita Lehikoisen mukaan hallitus joutuu puntaroimaan muun muassa sen välillä, kuinka tarpeellinen ja tehokas keino koulujen sulkeminen on epidemiatilanteen kehittymisen kannalta, vai olisiko lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta parempi avata kouluja asteittain ennen kesälomaa.
Lehikoinen ei eilen osannut arvioida, tekeekö hallitus päätöksiä jo tänään. Hänen mukaansa esillä on paljon muutakin kuin koulut, esimerkiksi kesän yleisötapahtumien kohtalo. Moni festivaali on perunut tapahtumansa tältä vuodelta jo oma-aloitteisesti, esimerkiksi Turun Ruisrock eilen.
Biolääketieteen yliopistonlehtori, dosentti Matti Waris arvioi, että hallituksen edessä on todella vaikea päätös, kun se miettii koulujen avaamista. Koulujen avaaminen tuntuisi hänen mukaansa mahdolliselta, kunhan riskit minimoidaan ja oireelliset lapset eivät tule kouluun. Myös opettajat, joilla on jokin riskitekijä voisivat pysytellä poissa koulusta kuten myös ne lapset, joiden perheessä on riski-ihmisiä.
– Enpä haluaisi olla sitä päätöstä tekemässä, Waris sanoo.
Toivoa luo hänen mukaansa eteneminen kohti kesäkautta.
– Kesä itsessään vähentää varmasti virusinfektioita. Mitä enemmän liikutaan ulkona ja vähemmän sisätiloissa, sitä vaikeampi niiden on tarttua.
Lisää aiheesta
Ulospääsytietä hahmotetaan jo
Suomen tietä ulos koronakriisistä valmistelee ryhmä, jonka puheenjohtaja on valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki ja varapuheenjohtajana sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Hallitus on pyytänyt ryhmältä suunnitelmaa rajoitustoimien purkamisesta vappupäivään eli ensi viikon perjantaihin mennessä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on jo esittänyt, että pian voisi olla mahdollista alkaa siirtyä massarajoituksista kohti yksilöihin kohdistuvia rajoituskeinoja.
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen sanoi viime viikolla STT:lle, että strategian vaihtaminen perustuisi laajaan testaamiseen ja sairastuneiden tartuntaketjujen selvittämiseen.
Myös valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) avasi hallituksen exit-strategiaa viime viikolla STT:n haastattelussa. Hänen mukaansa seuraavassa vaiheessa testejä tehdään erittäin paljon, tautiketjuja edelleen jäljitetään ja taudinkantajia eristetään tehokkaasti. Suomi kulkee hänen mukaansa viikon tai kaksi jäljessä Saksaa ja Tanskaa, joista saadaan tärkeää dataa epidemian kulusta ja toimien vaikuttavuudesta.
Tähän asti keinoina on käytetty rajoituksia, joilla on vähennetty ihmisten välisiä kontakteja. Näitä ovat olleet esimerkiksi joukkokokoontumisten kieltäminen sekä ravintoloiden, kirjastojen, uimahallien ja koulujen sulkeminen.
Nykyiset rajoitukset ovat pääosin voimassa toukokuun 13. päivään asti. Ravintoloiden on näillä näkymin pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti.
STT–Anniina Luotonen, Sanna Nikula
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
21.4.2020 17:47
”Onko järkevää vain reilun kymmenen päivän vuoksi?” – Opettajayhteisöiltä selvä viesti: Koulut kiinni kesään asti
Kotimaa
21.4.2020 13:34
”Jos kouluja päätetään avata…” – Suomi ottanee mallia naapureista: kaikki eivät palaa kouluun ennen lomia
Musiikki
21.4.2020 07:34
”Festivaalin peruminen on järjestäjälle kaikista vaikein ja raskain päätös” – Turun ylpeys Ruisrock ei soi tulevana kesänä