Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ay-huipulta hurja jyrähdys: ”Tällaisia oloja tulee hyvin vahvasti, että vuorineuvokset vievät naiset saunan taa”

Päivi Niemi-Laine.

Yksityisten palvelualojen ja julkisen sektorin sopimusneuvottelut päättävät tammikuussa vientialojen johdolla alkaneen työmarkkinoiden liittokierroksen. Naisvaltaisten alojen sopimuskierros koskee noin 1,5 miljoonaa palkansaajaa, joten suuri kysymys sekä kaupan että julkisen alan pöydässä on miesten ja naisten palkkatasa-arvo.

EK:n alaiset työnantajaliitot ovat Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden lokakuun lopussa syntyneen sopimuksen mukaisesti koordinoineet palkankorotuskaton vuositasolla 1,6 prosenttiin. PAM ja JHL toivovat mieluummin euromääräistä korotusta.

– Teollisuuden 1,6 prosenttia on meillä 35 euroa ja teollisuudessa 45 euroa. Työnantajan pitäisi ymmärtää, ettei se sellaisenaan voi riittää, maanantaina neuvottelunsa aloittaneen PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että JHL ja PAM tekivät keväällä SAK:n edustajistoon aloitteen palkkatasa-arvosta.

– Emme ole tyytyväisiä Ruotsin malliin, jossa palkkaerot mies- ja naisvaltaisilla aloilla ovat kasvaneet. SAK:laisena liikkeenä haluamme paremman Suomen mallin, jossa on käytössä solidaarinen palkkapolitiikka.

– Ei voi olla niin, että EK:n koordinaatiolla rakennetaan vahvempaa palkkaeriytymistä, Niemi-Laine sanoo.

On unohdettu, että julkinen sektori mahdollistaa vientialojen riskinottokyvyn.

Lisää aiheesta

Selin kutsuu työnantajaliittojen koordinaatiota jumiutuneeksi.

– Törmäsimme tähän jo neuvotteluissa viime vuoden puolella. Nyt pitäisi muistaa, että työnantajapuoli on itse halunnut liittokierrosta ja perustellut sitä toimialakohtaisilla eroilla.

– Toivoisin logiikkaa. Se, että asetetaan selvät maksimit yhdessä, kuulostaa enemmän keskitetyltä kuin liittokohtaiselta sopimiselta, Selin toteaa.

Ann Selin.

 

Julkisella puolella puhuttavat myös kikyn yhteydessä sovitut lomarahanleikkaukset. Niemi-Laineen mukaan leikkaus on vaikuttanut ostovoimaan kuntapuolella – 1,2 prosenttia ja valtiopuolella – 1,1 prosenttia, kun yksityisellä puolella ollaan tilastokeskuksen mukaan ostovoiman suhteen plussan puolella.

– Olemme lomarahaleikkausten vuoksi lähteneet siitä, että haluamme yleiskorotuksen, emme paikallista erää, jota pöydässä on tarjottu, Niemi-Laine sanoo.

Koska käynnissä on liittokierros, mies- ja naisvaltaisten alojen palkkaeroja ei voida tasoittaa keskitetyn sopimisen piiristä tutuilla matalapalkkaerillä, vaan neuvottelut keskittyvät palkankorotuksiin.

Niemi-Laine kokee, että teollisuusalojen johdolla käydyllä kierroksella halutaan korostaa vientialojen merkitystä suhteessa naisvaltaiseen julkiseen sektoriin.

– On unohdettu, että julkinen sektori mahdollistaa vientialojen riskinottokyvyn. Sen, että vienti voi tuotteistaa vahvalla julkisella tuel­­la. Viennin menestys tulee julkisten palveluiden kautta mutta myös julkisilla tuilla. Toivoisin suunnattoman paljon, ettei EK:n johdolla rakennettaisi maailmaa, jossa ei ymmärretä julkisen sektorin peruskivirakennelmaa viennin osalta.

En lähde siihen maailmaan, että ay-liike olisi menettänyt pelin.

Niemi-Laineen mukaan naisvaltaisilla aloilla ollaan huolissaan myös laajemmin naisten asemasta yhteiskunnassa. Hän kertoo itsekin pohtineensa, ollaanko naisista tekemässä pikkuhiljaa toisen luokan kansalaisia.

– Tällaisia oloja tulee hyvin vahvasti, että vuorineuvokset vievät naiset saunan taa. Onko tasa-arvon Suomi myytti, vai ollaanko sitä oikea­sti tekemässä?

Hän puhuisi palkkatasa-arvosta mieluummin koko yhteiskunnan tasolla, ei pelkästään naisvaltaisen julkisen sektorin asiana ja perää Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta sosiaa­li- ja terveydenhuollon uudistusta koskevaa sukupuolivaikutusten arviointia (suva).

– Suvausta on vaadittu soten osalta, mutta sellaista ei ole tehty. Sote tulee lisäämään entisestään naisvaltaisen alan pätkittymistä, silputtumista ja matalapalkkaistumista. Naisvaltaisilla ammatiliitoilla on asiasta huoli.

Niemi-Laineen mukaan Teollisuusliitolla on nyt paikka näyttää yhdessä julkisen sektorin kanssa SAK:n voima työmarkkinoilla.

– En lähde siihen maailmaan, että ay-liike olisi menettänyt pelin. SAK:ta rakennetaan nyt uudesta lähtötilanteesta, ja perustehtävä pitää löytyä yhteistyöllä. Lähdimme solidaarisesti tukemaan, kun teknologia- ja metsäteollisuus neuvottelivat, että työnantajan esittämä nolla ei kelpaa.

Palkkatasa-arvoa ja solidaarisuutta pitää lobata.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE