Politiikka
3.1.2018 14:28 ・ Päivitetty: 3.1.2018 14:28
Kunta-alan palkkaneuvotteluista odotetaan erittäin vaikeita – asemiin ajo menossa
Syksyn liittokierros on huipentumassa tiukkaan vääntöön kuun lopulla, kun neuvottelut kunta-alan palkoista pääsevät toden teolla käyntiin. Työntekijäpuoli haluaa palkankorotukset mutta myös paikkausta ostovoimaa nakertaneille lomarahaleikkauksille.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstön ammattijärjestöjen Tehyn ja Superin tavoitteena ovat vähintään samantasoiset palkankorotukset kuin jo tehdyt yksityisen puolen korotukset eli reilut kolme prosenttia.
– Kunta-alan tavoitteitamme ovat lisäksi palkkaohjelman käynnistäminen ja lomarahaleikkausten kompensointi. Yksityisellä puolella tärkeintä on meidänkin alallemme rantautuneiden nollatuntisopimusten rajoittaminen, linjaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
OAJ:n ja Jukon puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä keskeistä on, että julkisen sektorin palkankorotusten ei ole mahdollista jäädä jälkeen yleisestä palkkakehityksestä.
– Puhe siitä, että julkinen talous on alijäämäistä ja joudutaan ottamaan syömävelkaa, on sinänsä totta, mutta ne ratkaisut eivät perustu työmarkkinapöytään vaan poliitikkojen päätöksiin. Se ei ole mikään peruste sille, etteikö siitä työstä maksettaisi, Luukkainen sanoo.
Kuntatyönantaja pitää vaatimuksia kalliina
Kuntatyönantajien Markku Jalonen pitää palkansaajien vaatimuksia hyvin kalliina kunnille.
Lisää aiheesta
– Kokonaispotti on lähes 600 miljoonaa euroa kuntien näkökulmasta. Tässä vaiheessa neuvotteluita en halua lähteä arvioimaan yksityiskohtaisemmin kunta-alan tulevaa palkkaratkaisua, Jalonen sanoo.
Myöskään lomarahaleikkausten kompensoimiseen ei Jalosen mukaan ole rahaa.
Neuvotteluita jatketaan loppiaisen jälkeen, ja valmista pitäisi olla kuun loppuun mennessä. Katkolla on vajaan miljoonan palkansaajan sopimukset, niistä kunta-ala on suurin.
Oman vaikeutensa kunta-alan neuvotteluihin on tuomassa yhä levällään oleva sote-uudistus.
– Sote vaikuttaa kuntapuolen sopimuskauden pituuteen. Meillä on huoli siitä, että emme vielä tiedä, kuinka paljon työntekijöitä siirtyy minnekin ja miten siirtyvien työntekijöiden työehdot turvataan, Rytkönen sanoo.
Sanna Nikula, STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
Talous
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka