Norden

Bara hela steglängden duger för Socialdemokraterna i Sverige om nästa val ska vinnas

Foto: Wikimedia Commons
Sveriges riksdag.

1 maj 2024 är över och snart också halvtid på nu gällande mandatperiod. Men nu gäller det att tänka framåt. 2026 behöver svensk socialdemokrati gå till val som ett förnyat och mera offensivt och för vanligt folk mera problemlösande parti. Något mindre än så duger inte.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Så här långt har Socialdemokraterna genomför ett viktigt och självkritisk förnyelsearbete. Det är ambitiöst och nödvändigt och har skett genom att tillsätta elva grupper med stort spelrum och mandat. Men fullgott analysarbete och självkritiskt granskande är en sak.

Långt viktigare att dock att göra verkstad och konkret handling och politik av sina analyser. Något annat borde inte vara möjligt, ty det vore ett stort och sannolikt mycket svårreparerat misslyckande om S fegade ur och inte vågade ta ut “hela steglängden” (som Peter Hultqvist brukar säga).

Gör S däremot inte det, då är nog också nästa val 2026 sannolikt kört för Socialdemokraterna. Så resultatet av det arbete som nu pågår – och snart övergår i fas två med konkreta reformförslag – måste då med nödvändighet bli att S går till val 2026 som ett kraftigt förnyat parti med självförtroende. Något mindre duger inte om nästa val ska kunna vinnas! Mer av tidigare samma, alltför ängsliga politik duger inte; det borde vara omöjligt.

Varför? Jo, vill S bygga ett annat och bättre samhälle än nu allt mera klassojämlika och i välfärd och infrastruktur sönderfallande Sverige så krävs en helt annan politik. Helt annan än den S bedrev under sin senaste, väl ängsligt försiktiga regeringsinnehav under Stefan Löfvens och sista knappa året Magdalena Anderssons ledarskap.

Årets 1 maj-demonstrationer och budskap från talarstolarna var ett litet steg i rätt riktning. Men ännu återstår det mesta att göra innan svensk socialdemokrati har tagit ut “hela steglängden”.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare från bl a riksdag och regeringskansli, flera fackförbund m m

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE