Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Bernie Sanders voitti New Hampshiren esivaalit – Joe Bidenille ja Elizabeth Warrenille karvas pettymys

Ennakkosuosikit Bernie Sanders ja Pete Buttigieg pitivät pintansa demokraattipuolueen esivaaleissa New Hampshiressa Yhdysvalloissa. Senaattori Sanders nappasi voiton, ja ex-pormestari Buttigieg jäi niukasti kakkoseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Useat yhdysvaltalaiskanavat julistivat Sandersin voittajaksi, kun vajaat 90 prosenttia äänistä oli laskettu.

Sandersilla on noin 26 prosentin ääniosuus, kun Buttigieg on saanut noin 24 prosenttia äänistä.

– Meillä on takanamme kaksi voittoa, äänten enemmistö Iowassa ja voitto täällä tänään. Nyt menemme Nevadaan ja Etelä-Carolinaan, ja aiomme voittaa siellä, Sanders julisti voitonpuheessaan ja kiitteli sitten vastaehdokkaitaan.

– Kuka tahansa voittaakin, ja toivon että se olen minä, me puhallamme yhteen hiileen ja voitamme nykyhistorian vaarallisimman presidentin.

Buttigieg, 38, ja Sanders, 78, pärjäsivät demokraattiehdokkaista parhaiten viime viikolla Iowan vaalikokouksissa, ja he olivat myös New Hampshiressa gallupien kärjessä.

– Ihailin senaattori Sandersia, kun olin lukiossa, ja haluan onnitella häntä. Kunnioitan häntä edelleen suuresti, Buttigieg sanoi puheessaan.

New Hampshire on Yhdysvaltain esivaalikauden toinen etappi Iowan jälkeen. Esivaaleissa valitaan demokraattien presidenttiehdokas ensi marraskuun vaaleihin.

Iowan vaalikokouksista tuli kaaos, kun äänten julkistaminen viivästyi teknisten ongelmien takia päiväkausilla.

Klobucharille lisäpotkua

New Hampshiren vaali-illan yllättäjäksi nousi senaattori Amy Klobuchar, joka sijoittuu kolmanneksi noin 20 prosentin ääniosuudella. Tulos on selvästi ennakko-odotuksia parempi ja on antamassa demokraattien maltillista linjaa edustavan Klobucharin kampanjalle roimasti lisäpotkua.

– Hei Amerikka. Minä olen Amy Klobuchar, ja minä päihitän Donald Trumpin, Klobuchar aloitti puheensa kannattajilleen.

New Hampshire oli sen sijaan karvas pettymys ex-varapresidentti Joe Bidenille ja senaattori Elizabeth Warrenille. Warren ja Biden jäävät sijoille neljä ja viisi, molemmat alle 10 prosenttiin.

Sosialidemokraattisia arvoja ajava Sanders on noussut viime viikkoina Warrenin ohi demokraattien vasemmistosiiven vahvimmaksi ehdokkaaksi, ja New Hampshiren voitto on nostamassa häntä koko esivaalikisan ykkössuosikiksi. Warrenin osake puolestaan laskee entisestään, sillä hänen kotiosavaltionsa Massachusettsin naapuriosavaltion olisi pitänyt olla hänelle otollista maaperää.

Buttigieg sai Iowan voitostaan paljon myönteistä näkyvyyttä ja vahvisti asemiaan presidenttikisassa, mikä näkyi New Hampshiressakin. Hän on silti kilvassa altavastaaja. Vaikka Buttigieg sai hyvän tuloksen myös New Hampshiresta, ovat seuraavat osavaltiot vaikeita ex-pormestarille. Maltillisena pidetyn Buttigiegin kannatus etenkin mustien äänestäjien keskuudessa on vaisua.

Sekä Sanders että Buttigieg näyttävät saavan New Hampshiresta taakseen kokonaiskisaa ajatellen yhdeksän delegaattia. Yhteensä Buttigiegilla on nyt 23, Sandersilla 21 ja Klobucharilla seitsemän delegaattia. Esivaaleissa on jaossa yhteensä lähes 4 000 delegaattia, jotka ratkaisevat presidenttiehdokkuuden kohtalon.

Biden luovutti jo etukäteen

Bidenin ei etukäteenkään uskottu yltävän New Hampshiressa kärkikastiin, mutta huono tulos on silti kolaus hänen kampanjalleen. Biden näytti nostavan kädet pystyyn tappion merkiksi jo etukäteen, sillä hän ei osallistunut suunniteltuun vaali-illan tilaisuuteensa New Hampshiressa vaan lensi jo tiistaina suoraan Etelä-Carolinaan, jossa pidetään esivaalit ensi viikolla.

Biden on ollut pitkään valtakunnallisten gallupien kärjessä, mutta on viimeisimmissä kyselyissä pudonnut kakkoseksi Sandersin taakse. Iowassa hän jäi neljänneksi.

Iowan ja New Hampshiren tiedettiin jo ennakkoon olevan hankalia osavaltioita Bidenille, sillä ex-varapresidentin kannatus on erityisen vankkaa mustien äänestäjien keskuudessa, joiden osuus näissä osavaltioissa on melko pieni. Biden näyttääkin lataavan paljon paukkuja juuri Etelä-Carolinaan, jossa suuri osa demokraattiäänestäjistä on mustia.

– Olemme kuulleet vasta kahden osavaltion mielipiteet. Kahden. Emme koko maan, emme puolen maasta, emme neljäsosan, emme 10 prosentin, vaan kahden, Biden sanoi Etelä-Carolinassa pitämässään vaalitilaisuudessa, kun New Hampshiren tuloksia julkistettiin.

New Hampshire sijaitsee Uuden-Englannin alueella Yhdysvaltain koilliskulmassa. Useimmat Uuden-Englannin osavaltiot ovat melko liberaaleja, mutta New Hampshiren erityispiirteenä on suuri liikkuvien äänestäjien osuus. Osavaltio onkin ollut usein presidentinvaaleissa yksi vaa’ankieliosavaltioista, joissa sekä demokraatti- että republikaaniehdokkaalla on ollut voittomahdollisuus.

Yang ja Bennet jättivät kisan kesken

Ainakin kaksi demokraattiehdokkaista putosi pois kisasta New Hampshiren vaali-iltana, kun Andrew Yang ja Michael Bennet ilmoittivat lopettavansa kampanjansa.

Teknologiayrittäjänä rikastunut Yang korosti kampanjassaan matematiikka- ja talousosaamistaan sekä perustulomalliaan ja keräsi kannattajia erityisesti nuorten miesten keskuudessa. Iowan vaalikokouksissa hän sai kuitenkin vain noin prosentin äänistä, mikä oli kampanjalle pettymys. Senaattori Bennetin kampanja taas ei lähtenyt lentoon missään vaiheessa.

STT–Anssi Rulamo

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE