Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Biden nimesi lähettilään – tehtävänä puuttua Pohjois-Korean ihmisoikeusongelmiin

AFP / LEHTIKUVA / MANDEL NGAN

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on nimennyt lähettilään, jonka tehtävänä on puuttua Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteeseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tehtävä oli täyttämättä kuusi vuotta, mukaan lukien Donald Trumpin koko presidenttikauden. Trump pyrki korkean profiilin keskusteluihin Pohjois-Korean kanssa.

Biden nimitti tehtävään korean kieltä osaavan Julie Turnerin, joka tällä hetkellä johtaa ulkoministeriön ihmisoikeusviraston Aasian-osastoa. Nimitys on vielä vahvistettava senaatissa, jossa odotettavissa ei ole kovaa vastustusta.

Suurlähettilästason tehtävällä on mandaatti kongressilta vuoden 2004 lain nojalla. Lain tavoitteena oli kiinnittää huomiota Pohjois-Korean ihmisoikeushuoliin. Pohjois-Korea on yksi maailman autoritaarisimmista maista.

Tehtävä on ollut täyttämättä tammikuusta 2017, jolloin presidentti Barack Obaman hallinnon alaisuudessa pestiä hoitanut Robert King väistyi tehtävästä presidentin vaihduttua.

PRESIDENTTINÄ tuolloin aloittaneen Trumpin ensimmäinen ulkoministeri Rex Tillerson pyrki lopettamaan pestin, ja seuraavana ulkoministeriksi noussut Mike Pompeo jätti tehtävän niin ikään täyttämättä Trumpin pyrkiessä diplomatiaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Trump ja Kim tapasivat kolmesti, mikä lievensi jännitteitä mutta vain väliaikaisesti. Trump jopa kuvaili johtajien rakastuneen toisiinsa.

Biden on luvannut lisätä panostuksia ihmisoikeuksiin, mutta hänkin täytti tehtävän vasta nelivuotisen kautensa ollessa yli puolivälissä.

Viimeisimmässä ihmisoikeusraportissaan Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo useista väärinkäytöksistä Pohjois-Koreassa. Raportissa mainitaan muun muassa julkiset teloitukset ja vankileirit, joissa vangeilla teetetään pakkotyötä ja heitä näännytetään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE