Politiikka
14.9.2022 09:08 ・ Päivitetty: 14.9.2022 12:51
Saksa harkitsee Uniperin kansallistamista – osakekurssi syöksyy Frankfurtin pörssissä
Energiayhtiö Uniper jatkaa neuvotteluja vakauttamisestaan Saksan valtion kanssa. Neuvotteluihin sisältyy vaihtoehto, jonka mukaan enemmistö yhtiöstä voi siirtyä Saksan valtion hallintaan, jos valtio järjestää yhtiölle lisää pääomaa.
Tiedon myötä Uniperin osakekurssi lähti tuoreimpaan syöksyyn Frankfurtin pörssissä. Yhtiön osake oli kolmelta Suomen aikaa noin 20 prosentin laskussa.
Uniperin osakkeen arvosta on kuluvan vuoden aikana kadonnut yli 90 prosenttia. Osakkeen arvo painui iltapäivällä alle neljän euron, kun se vuoden alkaessa oli noin 42 euroa.
Helsingin pörssissä Uniperin suomalainen pääomistaja Fortum nousi päivän vaihdetuimmaksi osakkeeksi. Kolmen aikoihin valtionyhtiön osake oli niukassa laskussa.
SAKSA, UNIPER JA FORTUM sopivat heinäkuussa pelastuspaketista Uniperille, joka on keskeinen osa Saksan energiajärjestelmää. Sittemmin yhtiön tilanne on entisestään huonontunut, kun Venäjä on lopettanut maakaasun toimituksen Nord Stream -putken kautta.
Uusia päätöksiä ei Uniperin mukaan ole vielä tehty.
- Rapautuva toimintaympäristö ja Uniperin taloudellinen tilanne on huomioitu, kun Fortum, Saksan hallinto ja Uniper jatkavat neuvottelujaan Uniperin pitkän tähtäimen ratkaisusta, yhtiö kertoo tiedotteessaan.
Uniper vahvisti uutistoimisto Bloombergin aiemmin tänään kertoman tiedon, jonka mukaan Saksan hallitus saattaa nostaa omistusosuuttaan Uniperista yli 50 prosentin. Bloombergin mukaan Saksa harkitsee jopa Uniperin kansallistamista.
Nykyisin Uniperin enemmistöomistaja on valtionyhtiö Fortum. Se vahvisti neuvotteluiden jatkumisen Bloombergin uutisen julkaisun jälkeen, muttei kommentoinut neuvottelujen sisältöä.
Fortum on vahvistanut asemiaan yhtiössä vuodesta 2017 alkaen. Heinäkuisen pelastuspaketin myötä yhtiön osuus Uniperista laimeni 56 prosenttiin. Saksan valtio sai yhtiön osakkeista haltuunsa 30 prosenttia selvästi alle markkinahinnan.
Yhtiön osakkeen arvo oli ennen heinäkuisen pelastuspaketin julkaisua yli 11 euroa, mutta laski paketin julkaisun myötä lähes 30 prosenttia saman pörssipäivän aikana. Saksa maksoi osakkeista 1,7 euron nimellishinnan.
Samaan aikaan Saksa on luopunut omistuksestaan toisessa maalle tärkeässä yhtiössä, jonka pelastamiseen se on osallistunut. Valtio on myynyt satojen miljoonien eurojen voitolla omistuksen lentoyhtiö Lufthansasta.
LUFTHANSAN PELASTAMISEKSI Saksan valtio järjesti yhtiölle keväällä 2020 yhdeksän miljardin euron pelastuspaketin, jonka hyvityksenä se sai yhtiöstä haltuunsa viidenneksen. Yhtiö kertoo, että valtio myi viimeisen osuutensa tiistaina.
Saksa maksoi omistuksesta noin 310 miljoonaa euroa ja myi sen 1 070 miljoonalla eurolla. Valtio jäi siis osakekaupasta noin 760 miljoonaa euroa voitolle.
Pelastusjärjestelyyn kuului, että valtio sitoutui luopumaan omistuksestaan lokakuuhun 2023 mennessä. Lentoyhtiön talous alkoi kuitenkin toipua matkustamisen myötä, joten valtio alkoi myydä omistuksiaan jo viime vuoden syksyllä. Nyt Lufthansa on jälleen yksityisissä käsissä.
- Lufthansan vakauttaminen onnistui ja oli myös taloudellisesti kannattava Saksan hallitukselle ja siten veronmaksajalle, Lufthansan toimitusjohtaja Carsten Spohr totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Lufthansa raportoi tämän vuoden toiselta vuosineljännekseltä voittoja ensimmäisen kerran pandemian alun jälkeen. Kahtena edellisenä vuonna yhtiö teki yhteensä noin yhdeksän miljardin euron tappiot, kun pandemia kuritti matkailualaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.