Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Britannia sai lisäaikaa ulospääsytieksi giljotiinista – Sipilä: 95% todennäköisyydellä parlamentti hylkää erosopimuksen

Britannian EU-erolle myönnetään lisäaikaa joko kaksi viikkoa tai vajaa kaksi kuukautta. EU-johtajat päättivät pitkälle yöhön venyneessä huippukokouksessa Brysselissä, että jatkoajan pituus riippuu siitä, hyväksyykö Britannian parlamentti erosopimuksen ensi viikolla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU myöntää brexitille lisäaikaa 12. huhtikuuta saakka, jos erosopimus hylätään. Jos sopimus hyväksytään, lisäaika jatkuu 22. toukokuuta saakka.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan on todennäköistä, että Britannian parlamentti hylkää erosopimuksen. Vaikutelma syntyi hänen mukaansa pitkässä keskustelussa, jonka EU-johtajat kävivät torstai-iltana pääministeri Theresa Mayn (kuvassa) kanssa.

Ratkaisun löytäminen ei ollut hänen mukaansa huippukokoukselle helppoa. Kokous venyi, koska EU-johtajat miettivät jo nyt, mitä tapahtuu, jos sopimus hylätään.

– Pitkässä keskustelussa Mayn kanssa kyllä tuli se vaikutelma, että 95-prosenttisella todennäköisyydellä vastaus ensi viikolla on ei.

– Tässä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Erosopimus hyväksytään ensi viikolla, mikä on erittäin epätodennäköistä. Tai Britannia lähtee 12.4. EU:sta ilman sopimusta, Sipilä sanoi.

Britannia voisi myös kertoa vaihtoehtoisesta suunnitelmastaan 12.4. mennessä.

Lisää aiheesta

Britannian oli määrä jättää Euroopan unioni 29. maaliskuuta eli ensi viikon perjantaina. Diplomaattilähde kuvaa nyt myönnettyä kahden viikon lisäaikaa ”ulospääsytieksi giljotiinista”.

Huippukokouksen päivämäärän arpomista voi lukea myös niin, että EU varautuu lykkäämään brexit-päivää myöhemmin uudelleen.

Sipilän mukaan 11. huhtikuuta on viimeinen päivä Britannialle päättää, osallistuuko se EU-vaaleihin. Se on mahdollisen uuden brexit-päivän, 12.4. aatto. EU-vaaleihin osallistumista on pidetty ehtona sille, että brexitille voidaan antaa pidempi viivytys.

Sipilä ennakoi, että EU-johtajat saattavat tavata seuraavan kerran ”pikkaisen ennen meidän omia vaaleja”, jotka pidetään 14. huhtikuuta.

Päätökset on aiemmin nuijittu kasaan muutamassa minuutissa.

Torstaina Brysselissä nähtiin ensimmäisiä merkkejä siitä, että Euroopan unionin 27 jäsenmaan brexit-rintama oli rakoilemassa. Brexitin viivyttämisestä jouduttiin neuvottelemaan huippukokouksessa paljon odotettua pidempään.

Päätökset brexitistä on aiemmin nuijittu huippukokouksissa kasaan muutamassa minuutissa. Istuntojen aikaa on kellotettu, koska sitä on pidetty merkkinä yhtenäisyydestä.

May tuli kokoukseen mukanaan pyyntö brexitin siirtämisestä kesäkuun loppuun.

– Olen henkilökohtaisesti pahoillani siitä, että lisäaikaa piti pyytää, mutta se antaa parlamentille aikaa lopulliseen päätökseen brexitistä, May sanoi pysähdyttyään kameroiden eteen punaisella matolla.

Näin pitkä lisäaika kaatui siihen, ettei Britannialla ole aikeita järjestää EU-vaaleja.

Euroopan parlamenttivaalit pidetään 23.–26. toukokuuta, eikä niiden pitämiseen saa jäädä oikeudellisia sudenkuoppia. Jos Britannia ei järjestä vaaleja, mutta se pysyisikin EU:ssa, se vaarantaa koko Euroopan parlamentin aseman.

Sipilä kertoi informoineensa illan aikana eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajaa.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE