Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britanniaan hallituskriisi: keskeiset ministerit jättivät Boris Johnsonin kabinetin

Lehtikuva / AFP

Valtiovarainministeri Rishi Sunakin ja terveysministeri Savid Javinin tiistainen yllätysero oli kuin maton vetäisy pääministeri Boris Johnsonin alta. Keskiviikkona lähtivät myös lapsi- ja terveysministeri Will Quince, oikeusministeri Victoria Atkins, maatalousministeri Jo Churchill ja asuntoministeri Stuart Andrews.

Demokraatti

Demokraatti

Keskeisten hallitusjäsenten pestejä on normaalioloissakin vaikea täyttää äkkiä, ja juuri nyt brittimedian mukaan konservatiivipuolueessa hyvin harva haluaa millekään tuuliselle paikalle Johnsonin kabinettiin.

Varsinkin kun nämäkin lähtijät kertovat saaneensa tarpeekseen nimenomaan Johnsonin johtajuudesta.

Rishi Sunak kertoo julkisessa erokirjeessään, miten kansalaisilla on oikeus odottaa hallituksen johdolta pätevyyttä ja kyvykkyyttä. Tätä ei hänen mielestään Boris Johnsonilta enää löydy, ja siksi ero on ainoa ratkaisu.

Valtiovarainministeri sanoo uskovansa, että ”kansalaiset ovat valmiita kuulemaan totuuden”, ja vihjaa miten ainakaan Britannian talous ei ole hänen mielestään niin hyvässä tilassa kuin mitä hallitus on antanut ymmärtää.

Terveysministeri Savid Javinin ilmoitus oli samansuuntainen: Johnsonin luotsaamista konservatiiveista ei hänen mielestään enää löydy tarvittavaa moraalista tai edes ”kansallista etua” palvelevaa johtajuutta.

Lapsi- ja perheministerinä toiminut Will Quince ilmoitti Twitterissä, että hän on toimittanut erokirjeensä pääministeri Boris Johnsonille keskiviikkoaamuna. Hän kertoo, että hänelle on annettu hallituksen sisältäkin monesta asiasta vääriä tietoja.

Lisää aiheesta

Oikeusministeri Victoria Atkins taas kertoi erostaan Instagramissa keskiviikkona puoliltapäivin, sanoen pettyneensä siihen miten puolue on etääntynyt arvoistaan. Maatalousasioiden ministeri Jo Churchill seurasi esimerkkiä ja ilmoitti ”maan tarvitsevan parempaa” johtamista.

Asuntoministeri Stuart Andrews sanoo, ettei hän enää voi henkilökohtaisista syistä työskennellä Johnsonin alaisena.

Boris Johnson on kompuroinut viime kuukausina monesta skandaalista toiseen. Viimeksi tiistaina hän joutui pyytämän anteeksi, että oli vuonna 2019 antanut ministerinpestin puoluetoverilleen, jolla oli tiedettynä taipumuksena ahdistella työtovereitaan seksuaalisesti.

Aiemmin hallitus on ilmaissut, ettei Johnson olisi tuolloin ollut perillä miehestä tehdyistä valituksista.
Nyt Johnson myönsi tienneensä asiasta, ja tehneen silti rekrytoinnissa virhearvion.

Häntä on hiillostettu myös koronarajoituksia rikkoneista kabinetin työntekijöiden privaattijuhlista.

Selviytymisen mestarina pidetty Johnson on kuitenkin aina tähän asti selvinnyt kohuistaan vain pintanaarmuilla. Tänä keväänä hän on saanut lisäaikaa toimimalla päättäväisesti Ukrainan sotilasavun jakamisessa ja vierailemalla pariin kertaan Kiovassa.

Myöhään tiistai-iltana Johnson nimitytti uudeksi talousministeriksi aiemmin opetusministerinä toimineen Nadhim Zahawin. Terveysministeriksi löytyi pääministerin kansliapäällikkönä toiminut Stephen Barclay.

Oppositio ottaa hallituksen ydinjoukon murenemisesta kaiken ilon irti. Britannian työväenpuolueen johtaja Keir Starmer on julistanut, ettei hän usko että Johnsonin hallitus on enää näiden erojen jälkeen toimintakykyinen.

Myös liberaalidemokraattien johtaja Ed Davey kehotti tiistai-iltana Johnsonia tekemään itse johtopäätöksensä ja luopumaan pääministeriydestä.

Samanlaista puhetta on yhä enemmän alkanut kuulua myös Johnsonia vastustavilta puoluetovereilta.

Moni konservatiivipuolueen veteraanipoliitikko, kuten Margaret Thatcheriakin aikoinaan haastanut Michael Heseltine on kehottanut puoluetovereitaan panemaan Johnson viimeinkin vaihtoon, ennen kun tämä romuttaa loputkin konservatiivien kannatuksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE