Huvudnyheter

Camilla Gunell berättar om Ålands 100-årsfirande ur socialdemokratiskt och feministiskt perspektiv

Foto: Ivar Jansson
Camilla Gunell är ordförande för Ålands socialdemokrater.

I juni 1922 blev Åland självstyrt och nu ska det firas 100 år av självstyre. Camilla Gunell, ordförande för Ålands socialdemokrater ÅSD, intervjuades gällande hurdana höjdpunkter hon ser fram emot under de kommande dagarna.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Hon har varit sysselsatt med hur Socialdemokraterna ska fira Ålands 100-årsjubileum.

 

– Det har länge varit min dröm att samla socialdemokrater från Finland och Sverige, både parlamentariker och partifolk, konstaterar Gunell.

 

40 gäster inväntas delta i de socialdemokratiska festligheterna 5-7 juni. På svenska nationaldagen 6 juni diskuteras Ålands demilitarisering, Nato och framtiden. Kan Östersjön vara ett fredens hav? är rubrik för diskussionen. Gunell kommer själv att säga några välkomstord.

 

Historikern Janne Holmén från Uppsala universitet kommer att gå igenom perioden från Krimkriget till dagens krig i Ukraina med tanke på Östersjöns säkerhet. Direktör Sia Spiliopoulou-Åkermark från Ålands fredsinstitut ska tala om den nya säkerhetsordningen nu när Finland och Sverige har sökt om medlemskap i Nato. Stationschef Kim Westman från Gränsbevakningsväsendet kommer att ta upp säkerhetsläget ur ett gränsbevakningsperspektiv.

 

– Vi kommer att få perspektiv på Östersjön som ett innanhav inom Nato, upplyser Gunell.

 

Det socialdemokratiska perspektivet från Sverige till den frågan levereras av Kenneth G Forslund som är ordförande för utrikesutskottet i Sveriges riksdag och det motsvarande perspektivet från Finland av riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman.

 

Klimatfrågans betydelse för säkerheten diskuteras av två riksdagsledamöter: Hanna Westerén från Sverige och Johan Kvarnström från Finland.

 

Keira Dignan från London framför dessutom ungdomens upprop till partiet, berättar Gunell. Dignan representerar rörelsen ReGeneration.

 

En del gäster kommer redan söndagen den 5 juni och det finns program för dem.

 

– Vi kommer att ha det roligt på söndagen med skärgårdsbuffé, frågesport, sång och musik, upplyser Gunell.

 

De gäster som stannar efter seminariet den 6 juni har inbjudits till Svenska konsulatets mottagning med anledning av Sveriges nationaldag och därefter har talman Bert Häggblom inbjudit gästerna till en middag på Alandica.

 

Gunell underrättar att den 7 juni ska man till Optinova på företagsbesök. Även Emmaus ordnar ett studiebesök. Socialdemokraten Carina Aaltonen är Emmaus Europes ordförande.

 

Feministbaccanal ordnas det sedan 11-12 juni och där har Gunell också varit med om att arrangera evenemanget. Feministakademin på Åland firar 20 år samtidigt som Åland firar 100 år av självstyre. Gunell var också med om att starta Feministakademin för 20 år sedan.

 

– Det ska vara i Saltvik, i Kvarnbo Pensionat och i Vikingabyn. Många av Feministakademins tidigare pristagare kommer att närvara. Festtalet kommer att hållas av Marianne Laxén, upplyser Gunell.

 

I festligheterna ingår många slags workshops, bland annat om sång, dans, sexualitet och vikingarnas stridskonst. Camilla Gunell och Katrin Sjögrén, två tidigare lantråd, kommer att diskutera kvinnor, makt och ledarskap. Nina Fellman och Alva Eriksson kommer att diskutera kvinnor i det offentliga rummet.

 

2020 års pristagare Anja Hirdman kommer att få sitt pris. Överräckningen har uppskjutits till 2022 på grund av coronapandemin.

 

Festtalaren Marianne Laxén är den första pristagaren, Årets Feminist 2002. Även Årets Feminist 2013, jur.dr. Jenny Westerstrand och Årets Feminist 2017, poeten Carina Karlsson kommer att tala. Årets Feminist 2004 Berit Ås från Norge kommer att tala om härskartekniker. Hennes syn på saken var banbrytande för 1970-talsfeminismen. Folk utan dräkt och Ulvens döttrar kommer att uppträda i samband med årets Feministbaccanal.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE