Opinion

Debatt: Samarbete och utveckling

Foto: Topi Lappalainen
Peter Sjökvist från Närpes är andra vice ordförande i FSD, styrelsemedlem i Industrifacket och ledamot av FFC:s representantskap.

Att samarbetet mellan utbildningsväsende och arbetsmarknaden fungerar är av stor vikt för en region, så även för Österbottens del, från norra delarna, i mitten och till syd. Att ett samhälle lever, förändras och utvecklas är också på lång sikt en förutsättning för att det ska finnas kvar och må bra.

ABL

 

 

Det är också viktigt att förändringarna och utvecklingen inte skapar en obalans mellan utbud på utbildningar och efterfrågan från arbetsmarknadens sida. En förutsättning för en god ekonomi i samhället är hur väl utbildningssystemet tillgodoser behoven från näringslivet.

Det finns även inom forskningen tecken på matchningsproblem mellan faktisk och efterfrågad utbildning på arbetsmarknaden. Ökad arbetslöshet bland högskoleutbildade inom en region eller ort kan vara ett sådant exempel. Däremot har det många gånger speciellt på mindre orter på landsbygden och i städer med en tradition av olika industrier många gånger funnits ett ökat behov av arbetskraft med yrkesutbildning.

Företrädare för näringslivet i Sydösterbotten och lärare vid Yrkesakademins enhet i Närpes har förtjänstfullt lyft fram problemen och sin oro över YA:s beslut att lägga ner två utbildningar inom byggbranschen och VVS-teknik. Man har hänvisat till det faktum att det finns mycket jobb inom byggbranschen och VVS-teknik, samt att läroplikten har förlängts till 18 år.

Undertecknad har med oro följt utvecklingen, och är av samma åsikt som näringslivets företrädare och de utbildare som uttryckt sin oro över utvecklingen. Svenska Österbottens förbund (Söfuk) bör ompröva sitt beslut angående indragningarna av bygglinjen i Närpes samt utbildningen av husteknik i Vasa. I ett läge där det råder brist på yrkeskunnig arbetskraft, samt att det i regionen satsas och byggs för framtiden är indragningsbesluten inte i linje med de behov av utbildning som finns.

Yrkesutbildningens vikt som en kanal för arbetstagarnas kunnande och en ökad yrkeskompetens kan inte nog betonas, en förbättrad ställning på arbetsmarknaden uppnås också tack vare utbildningen för arbetstagaren.

Den grundläggande utbildningen garanterar en god allmänbildning och den efterföljande utbildningen lägger grunden för en stark yrkeskompetens, som även stärker den sociala kompetensen och de kunskaper som kommer att behövas i en framtida arbetsmarknad där arbetsuppgifterna blir mer mångsidiga. Förutom en ökad kunskapsnivå och bättre sysselsättning skyddar utbildning även från utslagning.

Att en examen avläggs efter grundskolan ger också en viktigt grundläggande kompetens att bygga vidare på. För att yrkesutbildningen, systemet med fristående examina, samt en utveckling av fortsatta studier ska kunna ske, krävs även ett fungerande samarbete mellan arbetsmarknadsparterna, utbildningsorganisationerna och berörda myndigheter i framtiden.

 

Peter Sjökvist,

styrelsemedlem Industrifacket & ledamot FFC:s representantskap

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE