Nyheter

FSD:s styrelse diskuterade hållbarhetsfrågor

Foto: Topi Lappalainen
FSUD:s ordförande Arseniy Lobanovskiy uppmanade till att se den stora bilden på FSD:s styrelsemöte i juni.

FSD:s styrelse samlades i Jakobstad den 10 juni. Ordförande Dimitri Qvintus var förhindrad, men en hälsning från honom lästes högt.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Qvintus påminde i sitt hälsningsanförande om behovet av att vara aktiv i offentligheten och att vara det parti som styr debatten.

– Arbetsmarknadssituationen är svår. Där bör vi tydligt visa att vi är ett arbetarparti även i praktiken. Vi försvarar löntagare i vått och tort. Det som vi kunde göra ännu mera är att påminna och betona det faktum att Finland inte bara är ett tvåspråkigt land utan vi är också ett land med en tvåspråkig offentliga sektor. Vi måste visa åt de människor att de kan lita på oss. Att vi bryr oss, stöder och försvarar dem.

Qvintus uppmanade FSD:arna att vara aktiva under sommaren.

– Sommaren är ett bra tillfälle att träffa människor och lyssna, lyssna och lyssna. Det tänker jag göra. Interaktion med människor. Människor har frågor, de har idéer och de har bekymmer. De frågorna borde få svar i riksdagsvalet. Idéer kan synas i vårt program. Och med socialdemokratisk politik blir bekymren mindre.

– Språkförsök slopades. VCS fick fulljour. Och listan fortsätter, påminde Qvintus om vad SDP har fått till stånd.

– Socialdemokraterna är garanten för svenskan i Finland. Det finns massor med bevis för det. Konkreta beslut som har fattats i vår ledning.

FSD:s fullmäktigeordförande Folke Sundman påpekade att den globala geopolitiken kommer att ritas om, de militära motsättningarna är större än tidigare och upprustningen har tagit ny fart. Han talade om deglobaliseringen som trend där ett regionalt och nationellt styre över ekonomierna blir vanligare.

– I trenden ingår förstärkningen av de auktoritära regimerna runt om i världen och det auktoritära tänkandet på demokratins bekostnad, varnade Sundman som oroade sig över den ofantliga livsmedelskrisen som drabbar Afrika alldeles särskilt.

– I tider av hälsokris, energikris och klimatkris måste vi rent mentalt börja ställa om, konstaterade Sundman.

FSD:s andra vice ordförande Peter Sjökvist varnade för den stigande inflationstakten. Han nämnde också problemen med försäljningen av råmaterialet till industrin.

– Första halvåret kommer att vara väldigt utmanande för många företag, konstaterade Sjökvist.

Styrelseledamot Kai Alajoki från Åboland betonade att FSD bör tala om vardagsfrågorna. Han lyfte fram klimatkrisen och biodiversitetskrisen.

– Det är ganska få som vågar säga ärligt rakt ut vad omställningen innebär för alla. Den kan innebära en utjämning av levnadsstandarden, också en sänkning för vissa. Vi har en tillväxtekonomi som har drivits av användningen av fossila bränslen, konstaterade Alajoki.

– Förr eller senare måste baksmällan komma. På global skala är grön tillväxt en omöjlighet. Är den materiella grunden vårt samhälle vilar på hållbar? Svaret idag är nej, sade Alajoki som menade att för SDP gäller det att se till att de sämre ställda i samhället hålls med i den gröna omställningen.

Enligt Alajoki har hållbarhetsfrågor skjutits på i decennier och alla kommande val kommer att kretsa kring de frågorna. Han påminde också om att jordbruket lider av höga kostnader.

Vi vill inte panta på klimat- och miljömålen”

Jacob Storbjörk från Grankulla påminde om vad Mats Nyby hade sagt 1993 på Skärgårdsrådets sommarfest. “Visst är det en irriterande långsam process. Men processen pågår och det inger hopp”, citerade Storbjörk Nyby som var riksdagsledamot från Jakobstad.

– Vi vill inte panta på klimat- och miljömålen, konstaterade Storbjörk.

– Man måste kunna se den stora bilden och vi måste komma ihåg våra ursprungliga mål, sade Arseniy Lobanovskiy från Tammerfors i sitt anförande.

Enligt Lobanovskiy är de främsta hindren till SDP:s mål åtstramningspolitiken som drivs av högerpartierna, bristen på demokrati på arbetsplatserna, kapitalistisk exploatering av naturresurserna, rasism och förtryck av minoriteterna samt militarism.

– Vi måste kunna förmedla det stora synsättet till väljarna, betonade Lobanovskiy som tog avstånd från politik som gynnar storföretag och missgynnar småföretag. Han var också orolig för att medelinkomsttagarna beskattas för tungt.

– Vi måste stå på arbetarnas sida. Det inbegriper vårdarna, samt de som kör tåg och kollektivtrafiken. Vi behöver en starkare offentlig sektor, sade Lobanovskiy. Dessutom ville han lyfta fram de arbetslösa, människor som har funktionshinder och de som inte har en arbetsgivare med bra företagshälsovård.

Enligt Lobanovskiy gällder det att ställa sig emot alla förslag som försvagar offentligt ägande.

– Stadsplaneringen bör vara baserad på kollektivtrafiken och vi behöver offentligt ägande av elnätet, konstaterade Lobanovskiy.

Biogas är något vi ska stöda från staten och få bort diesel och bensin”

– Vi pratar inte om biogas, konstaterade Elin Härmälä från Pedersöre.

– Biogas är något vi ska stöda från staten och få bort diesel och bensin.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE