Politiikka
15.6.2017 10:49 ・ Päivitetty: 15.6.2017 10:49
Demarivaikuttajat vaativat: ”Suomen on edistettävä feminististä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa”
Kansanedustaja, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sekä Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi vaativat Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistussa kirjoituksessa Suomea tuomaan feminististä ajattelutapaa osaksi Suomen ja EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa.
Kirjoituksessa myös kehotetaan voimakkaasti Suomea sijoittamaan itsensä Euroopan unionin ytimeen.
He painottavat, että kaikkea päätöksentekoa ohjaavat arvot ja asenteet, myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
– Sovinismi-sana on lähtöisin kansalliskiihkoilusta. Siinä tiivistyy sattuvasti vastakohta feministiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle: feminismi vastustaa konservatiivista nationalistista ääriajattelua.
– Kansainvälisen oikeuden ja sopimusten kunnioittaminen sekä hädänalaisten auttaminen kuuluvat feminismiin. Sen tarpeellisuus ja ajankohtaisuus on kiistatonta.
Feministisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältö lähtee kirjoittajien mukaan tasa-arvon vaikuttavasta vaikutuksesta. He korostavat, että yhteiskuntien on perustuttava ihmisoikeuksille ja tasa-arvolle.
Tasa-arvon ja vakauden yhteys on kiistaton.
Lisää aiheesta
Tuppurainen ja Näkkäläjärvi huomauttavat, että kulunut vuosi on kyseenalaistanut toisen maailmansodan jälkeisen näkemyksen tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin perustuvasta avoimesta yhteistyön maailmasta.
– Aika on myös opettanut, ettei ääriajattelua kukisteta myötäilemällä ja antamalla periksi.
– Tasa-arvon ja vakauden yhteys on kiistaton. Niiden välillä on myös syy-seuraussuhde: tasa-arvoisten yhteiskuntien talous perustuu kestävään kasvuun ja hyvinvointipolitiikkaan.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Kirjoittajat korostavat, että Pohjoismaissa on vahva arvoperusta edistykselliselle ja analyyttiselle feministiselle ulko- ja turvallisuuspolitikalle, joka soveltaa kaikessa tasa-arvonäkökulmaa.
– Jotta sen vaikutusvaltaa voitaisiin lisätä, on sille saatava jalansijaa Euroopan unionin toiminnassa.
– Tässä Suomella on erityinen asema, sillä muut Pohjoismaat joko ovat EU:n ulkopuolella tai suhtautuvat penseästi yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.