Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Demokraatti Yhdysvalloissa: Jopa Wall Street epäilee Trumpia, Clintonin puhe Detroitissa saattoi olla käänteentekevä

Hillary Clinton.

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on julkistanut vihdoinkin talousohjelmansa. Hänen mukaansa se palauttaa “Amerikan suuruuden”. Tuo isänmaallinen vaalilause, jota Trump on ahkeraan viljellyt kampanjassaan, vaatiikin jo tarkempaa selitystä siitä, miten lupaus käytännössä hoidetaan.

Vaaleihin on näet aikaa enää noin 90 päivää, ja panokset ovat kovat. Trump on luvannut olla “Yhdysvaltain historian suurin työllistäjä”. Varsinkin työttömyyden vaivaamissa perinteisen teollisuuden osavaltioissa keskilännessä Trump on nostattanut demokraattien suuren äänestäjäkunnan keskuudessa toiveita paremmasta tulevaisuudesta republikaanien kyydissä.

Näillä, vaalien kannalta ehkä ratkaisevilla taistelutantereilla, on kuitenkin jo alettu olla hieman kärsimättömiä suuren isänmaallisen suunnitelman yksityiskohdista. Nyt sitten tiedetään, ettei Trumpilla ole tarjota oikeastaan mitään tavalliselle amerikkalaiselle.

Yksi on erikoistunut pokerin peluuseen.

Trumpin taloudellista ohjelmajulistusta on valmistellut 14-henkinen asiantuntijaneuvosto. Sen kokoonpano paljastettiin vasta Trumpin suunnitelman julkistamisen yhteydessä Detroitissa.

Kaikki neuvoston jäsenet ovat valkoisia, miehiä, finanssimaailman miljonäärejä, ja jotkut lisäksi Trumpin liiketuttavia. Yksi on erikoistunut pokerin peluuseen.

Asiantuntijoiden joukossa ei ole yhtään julkisen sektorin edustajaa. Neuvoston ainoa naisedustaja oli Trumpin tytär Ivanka, hänkin vain sivuosassa. Julkisen painostuksen vuoksi Trump nimitti neuvostoon, sen miehityksen tultua tiedoksi, lisäksi kahdeksan naista.

Lisää aiheesta

Neuvoston kokoonpano kuvastaa Trumpin näkemystä, että Amerikan yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen suuntaa pitää muuttaa. Hän haluaa johtaa Yhdysvaltoja kuin yritystä.

Tässä mielessä Trump on republikaanien valtaenemmistön silmissä itse asiassa samanlainen vallankumouksellinen kuin Bernie Sanders oli demokraattien presidenttiehdokkaana. Sandersin ehdottamat “vallankumoukselliset” muutokset olivat niin suosittuja, että Hillary Clinton otti ne viisaasti omikseen ja savusti sitten tovereidensa kanssa Sandersin ulos puolueesta.

“Venäjä” paljasti ikävä kyllä hankkeen, ja Hillaryn luottohenkilöt saivat Demokraattisesta puolueesta oitis potkut.

Donald Trumpin talousohjelman julkistamisen jälkeen Hillary Clinton on kuitenkin vahvoilla ajaessaan Sandersin yhteiskunnallista uudistuspolitiikkaa. Trump ei nimittäin tarjonnut vahvasti ennakkomainostetussa ohjelmanjulistuspuheessaan juuri mitään uutta.

Hänen mukaansa Amerikan tekevät suureksi pikku veronalennukset kansalaisille, isommat veronalennukset yrityksille, sijoittajia ja liiketoimintaa haittaavien säännösten purkaminen, kansainvälisten kauppasopimusten mitätöiminen, kiinalaisille tuotteille asetettava 45%:n rangaistustulli ja — ennen kaikkea — Obamacaren eli USA:n suuren terveydenhoitouudistuksen lakkauttaminen ja 20 miljoonaan turvattomimman Amerikan kansalaisen jättäminen oman onnensa nojaan ilman minkäänlaista sairausvakuutusta.

Donald Trump.

Donald Trump.

Trumpin ohjelmajulistus oli pettymys republikaaneille, mutta ilosanoma demokraateille. Wall Streetin asiantuntijat ovat periaatteessa joidenkin ohjelman kohtien takana, mutta suhtautuvat epäilevästi Trumpiin ja hänen aiheuttamaansa taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen epävarmuuteen.

Useat talouselämää seuraavat tahot ovat todenneet nuivasti, että ohjelmajulistus on ollut esillä Trumpin verkkosivuilla jo useita kuukausia, eikä siinä ole mitään uutta.

Hillary Clinton hyödynsi nopeasti Trumpin jättämän markkinaraon. Hän riensi Detroitiin tuskin Trumpin lähtöpölyjen laskeuduttua, ja piti oman talouspuheensa.

Clintonin mukaan Trumpin ohjelma ei tuo mitään helpotusta amerikkalaiselle keskiluokalle eikä työväestölle. Clinton suuntasi puheensa demokraattien lisäksi maltillisille republikaaneille.

“Donald Trump haluaa Amerikan tekevän työtä hänelle itselleen ja ystävilleen, meidän kaikkien muiden kustannuksella. Hänen suunnitelmansa ei tarjoa mitään helpotusta niihin ongelmiin, joita työtä tekevät amerikkalaiset kokevat”, Clinton julisti.

Clintonin puhe Detroitissa saattoi olla käänteentekevä, ja tuoda monet Trumpin lupausten syrjäpoluille houkuttelemat demokraatit takaisin perinteisen puolueensa äänestäjiksi. Clinton ruoti Trumpin talousohjelman kohta kohdalta, ja tarjosi tilalle tavallisen amerikkalaisen arkea helpottavia ratkaisuja.

Niitä ovat muun muassa työllisyyden lisääminen julkisen rahoituksen avulla rakentamalla ja korjaamalla kouluja, teitä, siltoja, lentokenttiä, rautateitä, vesijohto- ja viemäriverkostoa sekä uudenaikaistamalla energian tuotantoa ja jakelua. Maksuton korkeamman asteen koulutus julkisissa oppilaitoksissa, jota Bernie Sanders ehdotti ja Hillary Clinton vastusti aiemmin, on nyt puolueen vaaliohjelmassa. Jo aiemmin Clinton on julistanut tukevansa Bernie Sandersin esittämää vähimmäispalkan korotusta 15 dollariin tunnissa.

Clinton myös lupasi kannustaa yrityksiä ulottamaan voitonjako-ohjelmia henkilökunnalle. Yritysten ja varakkaiden kansalaisten veroja Clinton ehdottaa korotettaviksi. Clinton myös lupasi pysyä kannassaan vastustaa Tyynenmeren vapaakauppasopimusta; aiemmin hän puolusti tätä Barack Obaman valmistelemaa ja republikaanien kannattamaa sopimusta, mutta Bernie Sandersin ja ay-väen vahva vastustus sai hänet muuttamaan mielensä.

Alhainen äänestysaktivisuus on ollut nimenomaan demokraattien ongelmana.

Kaikki muuttuu nopeasti USA:ssa. Vain viikko sitten Donald Trump taisteli mielipidemittauksissa jokseenkin tasapäisesti Hillary Clintonin kanssa maailman johtavan supervallan presidentin ja sotavoimien ylipäällikön tehtävästä. Nyt talouspuheiden jälkeen Hillary Clinton johtaa kisaa noin kymmenellä prosenttiyksiköllä ja joissakin osavaltioissa enemmänkin.

Demokraattisen puolueen jäsenposti alkoikin tuoda pari päivää sitten huolestuneita viestejä kenttäväelle muistuttamalla, että vaaleja ei ole vielä pidetty, ja kehottamalla äänestämään. Alhainen äänestysaktivisuus — joissakin paikallisissa vaaleissa vain 20% kannattajista on vaivautunut äänestämään — onkin ollut nimenomaan demokraattien ongelmana.

Vaalien asetelmaa saattaa vielä muuttaa juuri tullut tieto Bernie Sandersilta. Hän aikoo perustaa 24.8. kansanliikkeen nimeltä Our Revolution – Meidän vallankumouksemme. Bernie Sanders sai esivaaleissa demokraattina yli 13 miljoonaa ääntä yli puoluerajojen.

Only in America!

Alpo Collanus

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE