Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Demokratialla ei mene hyvin — mutta vaihtoehtoja ei ole

Demokratialla ei mene hyvin. Lähes koko Lähi-itä on sekaisin, Arabikevät osoittautui Tunisiaa lukuun ottamatta suutariksi ja Turkki sekä moni Itä-Euroopan maa on kääntämässä selkäänsä eurooppalaisille demokraattisille arvoille. Euroopan unionin rauhanomainen demokratian vienti on takkuillut, mutta vielä huonommin on onnistunut Venäjän yritys saada aseilla haluamaansa demokratiaa Ukrainaan. Myös Yhdysvallat on epäonnistunut rauhoittamaan sotavoimillaan Afganistania.

Demokratian vakiinnuttaminen on vaikeaa sellaisiin maihin, missä sillä on lyhyt historia. Esimerkiksi Euroopan unioniin kuuluvista Itä-Euroopan visegrad-maista etenkin Puola ja Unkari ovat jo pitkään tulkinneet demokratiaa vähemmän eurooppalaisesti. Ne rikkovat niin kansalaisoikeuksia kuin vallan kolmijakoakin keskittäessään kaiken vallan hallitsevalle puolueelle. Viime aikoina myös Tsekissä ja Slovakiassa on näkynyt merkkejä demokraattisen kehityksen heikkenemisestä.

Euroopan unionilla on vielä kova työ vakuuttaa Visegrad-maat demokratian eduista. Etenkin, kun niiden nykyiset vallanpitäjät on valittu demokraattisilla vaaleilla. Lisävaikeutta tilanteeseen tuo Venäjän yritykset horjuttaa EU:n yhtenäisyyttä.

Tehtävää on Visegrad-maiden lisäksi myös vanhoissa EU-maissa, sillä demokratia on nousevan populismin uhri. Populistit puhuvat demokratiavajeesta, mutta samalla vetävät lokaan demokratian hienoja periaatteita. Diktatuurissa näkemystensä takia vainottu tuskin jakaa perussuomalaisten näkemystä siitä, että sananvapaus olisi luotu mahdollistamaan muiden ihmisten julkisen loukkaamisen.

Oma lukunsa demokraattisen kehityksen tärkeydestä on Afrikka. Se tarvitsee niin hyvien hallintotapojen juurruttamista ja myös yhteiskunnan läpi meneviä uudistuksia koulutuksesta alkaen. Demokratia koskee myös naisia ja lapsia.

Demokratia ja talouskasvu kehittyvät usein samaa tahtia. Näitä molempia tarvitaan, jos Afrikan nopeasti kasvavalle väestölle halutaan turvata elinmahdollisuudet. Afrikan väestön ennustetaan nelinkertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä. Teollisuusmailla on kiire, jos ne oikeasti aikovat osaltaan vastata Välimeren eteläpuolen väestönkasvuun. Jos tässä epäonnistutaan, on toistaiseksi nähty pakolaistilanne vasta alkusoittoa.

Demokratia ei valitettavasti etene helpoilla voitolla. Ennemminkin pitkäjänteisellä ja välillä taka-askelia sisältävällä puuduttavalla jyystämisellä. Mutta vaihtoehtoja ei ole.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE